• 08nov
      • 07nov
          • PROJEKT VODA PRE NAŠU BUDÚCNOSŤ

            Dažďová záhrada dokončená

            - v plnej kráse ju uvidíme, až keď nám začne všetko na jar rásť a kvitnúť.

            ĎAKUJEME VŠETKÝM, KTORÍ POMÁHALI!!!

            Projekt Voda

            pre našu budúcnosť sme realizovali v spolupráci s programom Zelená škola ( CEEV Živica) s podporou značky Finish, ktorá poskytla škole materiál v hodnote 600 € na realizáciu 2 prvkov v záhrade (toto je jeden z nich).

      • 06nov
      • 06nov
      • 05nov
          • Olympiáda zo slovenského jazyka

            je jednou z dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov, ktorej cieľom je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v slovenskom jazyku, rozširovať záujem u žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť. Sme rady, že tento školský rok bol pre nás  úspešný, keďže online testu sa zúčastnilo 22 žiakov 8. a 9. ročníka, pričom sme mali 7 úspešných riešiteľov. OSJL sa skladá z troch častí, v II. časti olympiády sa žiaci venovali transformácii textu - tvorili správu ako útvar informačného slohového postupu z danej ukážky s názvom Prečo vtáci migrujú? V III. časti prezentovali svoje komunikačné zručnosti – tvorili rečnícky prejav, v ktorom si mali pripraviť príhovor pre spolužiakov a vysvetliť im, prečo je potrebné zachovávať v prírode ticho a pokoj v čase migrácie vtákov. Ukážky boli zaujímavé a nápadité, každá z nich bola jedinečná a neopakovateľná!

                 Všetkým zúčastneným ďakujeme, srdečne blahoželáme a postupujúcej víťazke do okresného kola, Zuzane Jančokovej, prajeme ďalšie úspešné riešenie!

                                                                                            hrdé vyučujúce

      • 04nov
          • DEŇ ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC SPROSTREDKOVANÝ ROVESNÍCKYM VYUČOVANÍM

            V dňoch 23. - 27. 10. 2023 sme si v ZŠ Jána Zemana pripomenuli Deň školských knižníc. Prostredníctvom ROVESNÍCKEHO UČENIA SA žiaci 4.-9. ročníkov mohli v príjemnom prostredí ŽIACKEJ KNIŽNICE zoznámiť formou prezentácií, interaktívnych a zábavných aktivít s tvorbou Agathy Christie, Daniela Defoea, Jeffa Kinneyho či vkĺznuť do sveta fantasy literatúry.

            AKTÉRI PODUJATIA sa postarali aj o sladké odmeny a pohostenie, za čo IM A ICH RODIČOM patrí VEĽKÉ POĎAKOVANIE.

            Podujatie si ZÍSKALO SRDCIA pani učiteliek aj žiakov, ktorí z neho ODCHÁDZALI NADŠENÍ.

            ĎAKUJEM žiačkam Zuzane Jančokovej a Veronike Štoselovej z 9. B triedy, Romane Lipianskej a Bianke Mišurovej z 8. A triedy a žiakom Matúšovi Ďurovskému, Martinovi Svetíkovi a Nicolasovi Polcerovi ZA ICH PRÍPRAVU A STRÁVENÝ ČAS.

             

      • 04nov
          • VYUČOVANIE GEOGRAFIE SPOJENÉ SO SKUTOČNOSŤOU

            Na hodinách geografie sa žiaci učia európske mestá a práve z tohto dôvodu sme sa rozhodli so 7. A navštíviť Dunajskú metropolu Viedeň.

            Cesta bola dlhá a upršaná, ale žiaci sa nenudili a spievali. Cestu nám spríjemňoval aj  vtipný pán vodič Edo a príjemný pán sprievodca Karol.

            Keď sme konečne dorazili uvideli sme moderné mesto s krásnou architektúrou. Navštívili sme Dom mora, kde žije viac ako 600 druhov živočíchov. Trochu sme sa zaborili do histórie a navštívili múzeum Sisi.

            Exkurzia sa podarila, aj počasie sa umúdrilo, prestalo pršať a ukázalo sa slniečko. Neskoro večer, unavení, ale spokojní sme sa vrátili domov.

      • 03nov
          • PRIJALA NAŠE POZVANIE

            Deti zo ŠKD seniorov nielen navštevujú, ale aj pozývajú.

            Do školského klubu deti prijala pozvanie Magduška Zimanová, bývalá pani vychovávateľka. Krásna a usmiata ako pred rokmi, rozprávala ako to bolo kedysi.

            Prečítala deťom príbeh z Novobanska od pána Hindického a priniesla aj historické fotografie svojich rodičov. Rozprávala tak pútavo, že deti ani nedýchali.

            Ďakujeme!!!

      • 03nov
      • 01nov
      • 01nov
          • Netradičné vyučovanie, spoločne so starými rodičmi

            Na naše netradičné vyučovanie do I. B PRIJALO POZVANIE mnoho STARÝCH RODIČOV, ktoré sme zorganizovali pri príležitosti mesiaca úcty k starším. V úvode PREDSTAVILI VNÚČATÁ SVOJICH STARÝCH RODIČOV a PREZRADILI NÁM o nich, V ČOM VYNIKAJÚ.  

            Ani STARÍ RODIČIA sa nedali zahanbiť a POROZPRÁVALI O SVOJICH VNÚČATÁCH ako ich vnímajú oni.  Spoločne hľadali písmenká, súťažili v porovnávaní čísel, riešili sudoku, či písali písmená, ktoré sa už ich vnúčatá naučili.

            Na záver im deti ODOVZDALI DARČEKY, ktoré im S LÁSKOU VYROBILI. Vnúčencom sa netradičné vyučovanie so starými rodičmi páčilo a veríme, že potešilo i starých rodičov.

            ĎAKUJEME im za skvelo strávené predpoludnie a tiež za sladké prekvapenie pre všetky deti.

      • 01nov
      • 30okt
          • Hovorme o jedle – GAZDOVSKÉ TRHY

            Aj tento rok sme naše vyučovanie obohatili o  tému z celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle – mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek. Žiaci ôsmeho ročníka a sčasti z deviateho ročníka si pre danú dennú tému zvolili názov Gazdovské trhy. Pod týmto názvom si pripravili rôzne aktivity pre žiakov I. a II. stupňa.

                 Gazdovské trhy obsiahli celú školu, ako sa na pravé trhy patrí. Niesla sa nimi priateľská a zábavná atmosféra na ľudovú nôtu. Týmto trhom predchádzala aktivita „kreatívna mliečna desiata“, čo určite ocenili milovníci mlieka.

                 Pre I. stupeň bola pripravená interakcia - Bolo raz jedno teliatko - gazda všetkých vítal rečňovankou za sprievodu ľudovej piesne hranej na husliach.
            Úvodným slovom im bola zvolená téma vysvetlená a interaktívnymi otázkami boli do tejto tematiky zapájané i deti.  Potom na deti  čakala rozprávka o teliatku, ktoré nechcelo pomáhať. Preto si deti vyskúšali pomoc v núdzi a za odmenu dostali dobroty  v podobe smotanovej nátierky s mrkvou alebo syrom, tradičného masla s lekvárom či medom a k tomu patrila aj výdatná porcia mlieka (mysleli sme i na intolerancie). Ako bonus, kto mal záujem, boli pripravené mini palacinky.

            Nakoniec si preverili i svoju bystrosť:

                                                        1. roč. -  skladali obrázok o  výrobe mlieka,
                                                        2. roč. – lúštili tajničku o mlieku krúžkovaním,
                                                        3. roč. – lúštil klasickú tajničku o mlieku,
                                                        4. roč. – lúštil rébusy slov, ktoré v sebe skrývali mliečne produkty.
                                               Všetky triedy získali za svoju  šikovnosť, bystrosť a odvahu aj diplomy!

                 Škola ľudového tanca čakala na  žiakov 5. a 6. ročníka, po privítaní gazdom a úvodnej interakcii o mlieku a mliečnych výrobkoch pre naše zdravie sa žiaci posilnili výbornými nátierkami: bryndzovou s cibuľkou, smotanovou so špenátom, nepohrdli ani tradičným maslom s mrkvou alebo syrom a výbornými palacinkami s tvarohom. („len sa tak po nich zaprášilo“)

            A ako správni gazdovia sa zabavili  aj na ľudovej veselici podľa starých tradícií. (harmonika a text ľud. piesne Rada pijem, rada jím, rada sa pekne strojím. Štyri dojné kravy mám, nerada ich dojevám...)

                 Pre žiakov 7. ročníka bol pripravený mliečny betl (súťažili zástupcovia z dvoch tried), ktorí po privítaní gazdom a úvodnej interakcii o mlieku a mliečnych výrobkoch pre naše zdravie začali súťažiť. Išlo o rýchlosť v konzumácii  pripravených dobrôt a pití mlieka. Následne ich čakalo „čítanie z pier“ – jeden zástupca z každej triedy „hovoril“ slová (jogurt, smotana, syr, maslo...) a ostatní čítali z pier tieto slová – úloha bola časovo limitovaná. Po aktivite sa občerstvili pripravenými dobrotami, pričom sa i dobre zabavili.

                 Slepá mapa = odvážnemu šťastie praje bola zase aktivita pripravená pre žiakov 8. a 9. ročníka, ktorí si  po privítaní gazdom a úvodnej interakcii o mlieku a mliečnych výrobkoch pre naše zdravie  vyskúšali svoju odvahu.

            Skúška odvahy spočívala v naštudovaní si  mapy SR s vyznačenými oficiálnymi výrobcami mliečnych produktov, ktorú traja odvážlivci z ročníkov 6 sekúnd skúmali, a potom dostali „slepú mapu“ SR a mali logami vyznačiť konkrétne mestá pôsobenia daných výrobcov. Okrem toho si vyskúšali i svoje chuťové poháriky „odvážnemu šťastie praje“ – mali určiť na základe chuti, čo jedia a pomenovať dané jedlo (nátierky na pečive, acidofilné mlieko, mlieko, palacinky) – pričom mali zaviazané oči. Takto získali vstupenku pre ostatných spolužiakov, aby sa aj oni pohostili a spolu si i zatancovali.

                 Naše deti učíme, že jedlom neplytváme, a tak žiaci ochutnali i domáce bake rolls zo zvyškov rožkov. Všetci si odnášali nielen chutné zážitky, ale aj diplomy!

                 Poďakovanie patrí všetkým vyučujúcim za to, že prijali pozvanie a stali súčasťou tejto aktivity.

                 Veľké poďakovanie patrí aj žiakom, ktorí pod vedením a v spolupráci s vyučujúcimi                      K. Štefančovou, T. Holubovou a M. Ivanovou pracovali na prípravách, aby mohol byť tento deň zrealizovaný. Žiaci získali zručnosti nielen z finančnej gramotnosti, ale zároveň si                      i vyskúšali, aké  je vzdelávať svojich mladších či starších spolužiakov, vedieť zaujať, byť zodpovedný,  flexibilný a kreatívny. Tieto všetky atribúty zvládli vynikajúco, preto im patrí ešte raz veľké  ĎAKUJEME!

             

                                                                                                                                     hrdé vyučujúce

             

      • 24okt
          • Základný plavecký výcvik v 4. B

            Žiaci 4. B triedy absolvovali základný plavecký výcvik v hoteli Sitno vo Vyhniach.

            Počas výcviku žiaci hravou formou prešli rôznymi cvičeniami zameranými na dýchanie a splývanie. Postupne si osvojili správnu techniku plaveckých štýlov – prsia, kraul, znak.

            V posledný deň kurzu si žiaci zmerali sily preplávaním bazéna na čas v ľubovoľnom štýle.

            ťažilo sa v dvoch kategóriách – chlapci a dievčatá.

            1. miesto: Daniela Zigová a Jakub Javorník

            2. miesto: Simona Moravčíková a Richard Petráš

            3. miesto: Charlotta Hanková a Daniel Nemec

            Za to, že žiaci boli veľmi snaživí a disciplinovaní, mohli si na záver posledného dňa kurzu zašantiť na tobogánoch.

            E. Lalková, M. Rudzanová, S. Foťková, M. Garajová

      • 24okt
      • 19okt
      • 19okt
      • 18okt
          • Vitamínové popoludnia v ŠKD

            Ovocie je dobrá vec,

            vie to každý vzdelanec.

            Lepšia ako čokoládka,

            od mamky je hruška sladká.

            Od otecka jabĺčko,

            s chuťou schrúmem ľahúčko.

            Od babičky strapec hrozna,

            každý z nás to dobre pozná.

            Od dedka zjem broskyňu,

            v každú dennú hodinu.

            Zdravý budem, plný sily,

            skúste to tiež, moji milí!

            Plody jesene sú našim PERFEKTNÝM A OBĽÚBENÝM OLOVRANTOM.

      • 17okt
          • Základný plavecký výcvik 4. A

            Základný plavecký výcvik absolvovali štvrtáci od 02. 10. - 05. 10. v hoteli Sitno vo Vyhniach.

            Počas štyroch dní sa učili základy plaveckých štýlov: KRAUL, PRSIA a ZNAK.

            čšina z detí už plávať vedela a tak sme len zdokonaľovali a opravovali nesprávnu techniku. Pomedzi to mali deti možnosť aj sa zahrať rôzne hry vo vode a za odmenu sa mohli aj vyhriať vo vírivke s teplou vodou a vyšantiť sa na tobogánoch.

            Posledný deň bol zavŕšený plaveckými pretekmi o najrýchlejšieho plavca a plavkyňu.

            Prví traja získali diplom a medailu.

            Dievčatá:                                                        Chlapci:

            1.  Petra Jezberová                                        1.  Jakub Kocian

            2.  Ema Zliechovcová                                     2.  Tobias Ďuriš

            3.  Terézia Vallová                                         3.   António Ďuriš

            Marianka A. a Lucia P.

      • 15okt
    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje