• 30nov
      • 29nov
      • 28nov
          • Blokové tematické kooperatívne vyučovanie

            Po ukončení tematického celku Rozlišovacie znamienka sme si urobili "blokovku". Deti pracovali v štyroch skupinách, každá skupina mala svoju farbu. Na úvod boli oboznámení s cieľom a pravidlami, ktoré museli dodržať. Cieľom bolo využiť vedomosti o rozlišovacích znamienkach pri riešení zábavných úloh a rozvíjať spoluprácu v tíme. Úlohou každej skupiny bolo splniť 10 úloh. Vypracovávať ich mohli v ľubovoľnom poradí, na každej úlohe museli pracovať všetci členovia skupiny spoločne, pretože sa hodnotila aj spolupráca v tíme.

            1. Napíšte svoje mená a zakrúžkujte písmená s rozlišovacími znamienkami.

            2. Z čísel od 1 do 10 napíšte len tie s rozlišovacími znamienkami.

            3. Vyvešaj bielizeň na správnu šnúru podľa doplneného písmena.

            4. Vyberte si z krabice 10 príkladov a vypočítajte ich.

            5. Vystrihnite si ľubovoľné geometrické tvary a vytvorte z nich obrázok. Nalepte ho na zadnu stranu svojho papiera.

            6. Vyriešte pracovný list.

            7. Vymyslite 5 slov s dĺžňom, 5 slov s mäkčeňom, 3 slová s vokáňom a tri slová s dvoma bodkami.

            8. V texte(z prvouky)doplňte rozlišovacie znamienka.

            9. Dokresli ručičky na hodinách.

            10. Nakresli ilustráciu k rozprávke O lietajúcej mačke.

            Všetkým skupinám sa podarilo úlohy splniť v časovom limite.

            Po ukončení každá skupina vyhodnotila, ako sa im pracovalo, či sa podieľali na riešení úloh všetci, za čo boli prémiové body. Každá skupina predstavila svoje výtvory, nakoniec som pridelila body ja a vyhodnotila prácu z môjho pohľadu.

            Deti pracovali pekne spolu, disciplinovane a s radosťou. Zasa sme sa zdokonalili v spolupráci a aj výsledky boli oveľa lepšie ako minule.

            Deniska Bátorová a jej druháci

      • 24nov
          • Prevencia v škole

            Žiaľ, denne sa stretávame so správami, v ktorých sa hovorí, že deti sa čoraz viac podieľajú na skutkoch, ktoré hraničia s trestnou činnosťou, či konaním, kedy deti ubližujú sami sebe a nevedia o tom. Preto sme sa rozhodli byť nápomocní v boji proti týmto patologickým javom a zorganizovali sme pre žiakov hneď dve besedy.

            Prvá bola určená pre triedy 7. A a 7. B. Dvaja zástupcovia Mestskej polície v Novej Bani prišli žiakom priblížiť, čo sa už považuje za šikanu a aká môže byť trestnoprávna zodpovednosť mladistvých za ich konanie.

            Druhú besedu viedla pracovníčka RÚVZ zo Žiaru nad Hronom pre 8.A, 8. B a 8. C. Téma bola Legálne drogy a závislosť na nich. Okrem vedomostí v oblasti požívania alkoholu, cigariet či nikotínových vreciek, si mohli žiaci na simulátore vyskúšať, ako vidí a vníma svet šofér, ktorý si sadne za volant v podnapitom stave.

            Všetkým prednášajúcim ďakujeme za dôležité poznatky a žiakom za ich aktivitu a podnetné otázky.

                                      Vaša koordinátorka prevencie, Maťka Bartková

      • 22nov
      • 21nov
      • 16nov
          • MACHUĽKY V ŠKD MOTÝLIKY

            Po papieri perom chodím,

            píšem báseň 10 hodín.

            Kde len pozrieš, samá chyba,

            tu dĺžeň, tam mäkčeň chýba.

            A tu hľa, je machuľa....

            Motýliky nelenili

            a veselé tušové machuľky si vyrobili.

            Zábava to bola veľká,

            veď posúďte,

            aké sú roztomilé naše machuľkové dielka.

            Janka K. a jej motýliky

      • 15nov
          • ZANECHAJME TO PRE BUDÚCE GENERÁCIE – NOVOBANSKÁ VÝŠIVKA

            Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja vydalo v roku 2018 a 2020 obrazovú publikáciu maľovanka Ornament. V roku 2022 pracujú na ďalšej publikácii.

            Pri výskume sa zamerali predovšetkým na textílie zdobené výšivkou. Zozbierané výšivky našli na uterákoch, obrusoch, košeliach, sukniach a zásterách z krojov, kabátoch, čepcoch, rukávcoch, šatkách i lajblíkoch. Výšivka bola rôznorodá, ovplyvnená či už rastlinnými, zvieracími alebo geometrickými motívmi, v prevedení krížikovou výšivkou, hladkovanou, dierkovanou a asi najimpozantnejšou výšivkou s krivou ihlou. V tomto vydaní sa zamerali na mapovanie Novej Bane, Žarnovice a okolitých obcí.

            Ornament 2022 je súčasťou ZABUDNUTÝCH REMESIEL, ktoré realizujú s finančnou podporou Fondu na podporu umenia v projekte POKLADY NA HRONE.

            Zozbieraný materiál poslúžil ako podklad pre žiakov našej základnej škole (6. A a 6. B), ktorí sa s nimi zapojili do projektu. Zapojení žiaci dostali podklady (fotografie ornamentov a ich detaily ) a spolu na tvorivých dielňach si povedali niečo o ornamentoch a ich funkcii. Deti si vybrali ornamenty na základe toho, či sa im páčili, ale prihliadali aj na svoje kresliarske zručnosti a následne ich výtvarne spracovali.

            Pohronské osvetové stredisko ich spracuje v grafickom programe a vytvorí tak maľovanku, ktorá bude jedinečná svojim obsahom aj prevedením v spolupráci so žiakmi základných škôl. Variovaním motívov vznikne JEDINEČNÁ OBRAZOVÁ PUBLIKÁCIA, ktorá  okrem pekného, prinesie aj MAPOVANIE REGIONÁLNEJ KULTÚRY. Maľovanka bude vydaná v decembri 2022 a dostupná na predaj v Pohronskom osvetovom stredisku v Žiari nad Hronom.

             

            ĎAKUJEME Mgr. Magdaléne Gáfrikovej (samostatná odborná zamestnankyňa POS), že sme mohli prispieť k tak prínosnému dielu, z ktorého budú môcť čerpať aj ďalšie GENERÁCIE.

      • 14nov
      • 11nov
      • 10nov
      • 10nov
      • 09nov
      • 09nov
          • BEZMOCNOSŤ, SMÚTOK A NESKUTOČNÝ ŽIAĽ

            Osvienčim – nech niekto povie, že život je...

            Možno mnohokrát v živote riešime malichernosti, ale až tu si uvedomíme  skutočné ľudské utrpenie.

            Prechádzate koncentračným táborom a odvšadiaľ počujete hlasy a cítite pach, ktorý je až príliš autentický. Odvšadiaľ na Vás dýcha nepredstaviteľná hrôza.

            ĎAKUJEME NAŠIM SPRIEVODKYNIAM A CESTOVNEJ KANCELÁRII ČEKAN!

            žiaci deviateho ročníka

      • 07nov
          • BOLO NÁM ZA ŇOU SMUTNO

            Žiaci 4. A triedy veľmi radi spomínajú na pani učiteľku Vierku Kopernickú, ktorá im dva roky s láskou odovzdávala svoje vedomosti a skúsenosti a teraz si znovu užíva zaslúžený oddych na dôchodku. V srdiečkami detí zanechala na seba milú spomienku a vždy sa potešia stretnutiu s ňou, a preto som rada, že prijala moje pozvanie medzi nás.

            Nič netušiaci žiaci sa pripravovali na hodinu slovenského jazyka, keď ich milou návštevou prekvapila bývala pani učiteľka. Radosti bolo na oboch stranách. Pani učiteľka nám prečítala príbeh z knihy, ktorú čítame na hodine čítania a žiaci jej s radosťou porozprávali svoje zážitky z prázdnin.

            ĎAKUJEME P. UČITEĽKA A TEŠÍME SA NA ĎALŠIU VAŠU NÁVŠTEVU!

            Evka L.

      • 07nov
          • Kolobežky naše najmilšie

            Deti v školskom klube detí si užívajú poobedia všakovakou zábavou a nielen to.

            Sú to naozajstní športovci. Jedno poobedie si zajazdili pred školou o preteky na kolobežkách. Jazda zručnosti bola riadna zábava. Deti vyrazili aj na jazdu odvahy, na kolobežkách, až na ulicu Nábrežnú. Nie sme predsa autoholici.

            Marika R.

      • 04nov
      • 04nov
      • 03nov
          • UCTILI SME SI TÝCH... – VYVRCHOLENIE OKTÓBRA, MESIACA ÚCTY K STARŠÍM

            Uctili sme si tých, ktorí v našich hlávkach zanechali nielen veľa vedomostí, ale odovzdávali nám aj kus seba.

            Tvaroval a formoval ich majster život svojimi skúškami, radosťami, ale aj starosťami tak, ako aj oni formovali nás, ktorí sme boli ich  žiakmi.

            Naša úcta patrí im, našim učiteľom a zamestnancom našej školy, ktorí tvrdo pracovali na vytváraní toho, aby sa z nás stali čo najlepšie osobnosti.

            ĎAKUJEME, ŽE STE PRIJALI NAŠE POZVANIE!

            POĎAKOVANIE PATRÍ:

            • za program: Dianke Štrbovej V. A, Filipkovi Andrášikovi VI.A (za prípravu manželom Pšenákovcom), žiakom II. A tridy s p. učiteľkou Deniskou B., žiakom 4. C triedy s p. učiteľkou Renátkou K, p. vychovávateľkám- Marike R., ľudke Z., Adrike K., Janke K. a ich mravčekom, žabkám, lienkam, motýlikom a včielkam,
            • za chutné pohostenie: našim p. kuchárkam, p. vedúcej ŠJ a cukrárni Alžbetka- Erike Nogovej,
            • za prekrásnu výzdobu: Svetlanke K., Dianke Kokoškovej, deviatačkám (Livke Š., Linde K., Dorke S. a Eliške V.) a p. upratovačkám.

             

      • 02nov
          • 16. ROČNÍK REGIONÁLNEJ FLORBALOVEJ LIGY O POHÁR PRIMÁTORA MESTA

            Odštartovali sme nový ročník školskej florbalovej ligy o pohár primátora mesta Nová Baňa.

            Posledný deň pred jesennými prázdninami okrem toho, že u nás na škole sa konal Halloween, tak sme aj odštartovali nový ročník školskej florbalovej ligy o pohár primátora mesta Nová Baňa, ktorú sme povýšili na regionálnu. V tomto školskom roku je to už šestnásty ročník, do ktorého sa zapojilo sedem škôl nielen z okolia Novej Bane, ale aj z okolia Banskej Štiavnice. V tomto školskom roku nás čaká osem súťažných kôl od októbra do mája. Počas nasledujúcich mesiacov si každá škola bude zbierať body za získané kolá a v poslednom záverečnom kole sa rozhodne o víťazovi. Družstvá, ktoré súťažia v tomto školskom roku : ZŠ Jána Zemana, ZŠ sv. Alžbety Nová Baňa, ZŠ s MŠ Malá Lehota, ZŠ s MŠ Veľká Lehota, ZŠ s MŠ Brehy, ZŠ Fraňa Kráľa Žarnovica a ZŠ s MŠ M. Hella Štiavnické Bane. V prvom súťažnom kole nastúpilo iba päť škôl, nakoľko dve sa ospravedlnili z neúčasti a to konkrétne ZŠ Fraňa Kráľa a ZŠ s MŠ Veľká Lehota.

            Po prvom kole sme skončili spolu so ZŠ s MŠ Brehy na prvom mieste s počtom bodov 7, ale skóre zo všetkých zápasov máme lepšie ako ZŠ s MŠ Brehy.

            Ďalšie školy sa umiestnili v nasledovnom poradí : ZŠ s MŠ M. Hella Štiavnické Bane, ZŠ sv. Alžbety Nová Baňa a ZŠ s MŠ Malá Lehota.

            Rozhodcom našej školskej ligy je rozhodca SZFB pán Konôpka z Banskej Bystrice.

            Našu školu reprezentovali: Martin Belusky /kapitán/, Marko Krištof /brankár/, Jakub Ďurkov /brankár/, Marko Kocian, Ctibor Doubrava a Vladimír Boroš. V zostave chýbal Samuel Pacalaj a Adam Boroš /klubové povinnosti/.

            Ďakujem všetkým zúčastneným školám, ako aj samotným žiakom za účasť a športové výkony. Tešíme sa na ďalšie súťažné kolo, ktoré bude v novembri.

            Majka R.

    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje