• 10júl
          • PRÍBEH EKOPRIESKUMNÍKOV ZELENEJ ŠKOLY - KONIEC

            Ekoprieskumníci prebádali nové a objavili neprebádané. Odovzdali sme ceny za odvahu, vytrvalosť a zvedavosť.

            Ďakujeme rodičom za prejavenú dôveru a pomoc, taktiež ďakujeme všetkým, ktorí nezištne podali ruku a pomohli nám zrealizovať tento zážitkový týždeň.

            Ďakujeme za pomoc našej úžasnej pomocníčke Števke.

            Ďakujeme za možnosť zapojiť sa do projektu Prázdniny 2023 v meste Nová Baňa a podporu mestu Nová Baňa (PhDr. Lenka Šubová) a Banskobystrickému samosprávnemu kraju.

            Najväčšie ďakujem patrí deťom, že to tak perfektne zvládli a tešili sa s nami na každý nový deň.

            Marika, Adrika, Ľudka, Bianka a Janka

            UŽÍVAJTE PRÁZDNINY!

      • 09júl
          • PRÍBEH EKOPRIESKUMNÍKOV ZELENEJ ŠKOLY – 5. deň

            Posledný, piaty deň sa Ekoprieskumníci rozhodli preskúmať Poľnohospodárske družstvo Lovčica-Trubín, aby zistili ako sa vyrába a spracováva mlieko.

            Prečo mlieko? Pretože je to veľmi zdravá potravina plná vitamínov a minerálov potrebných pre zdravie nielen detí. Tentoraz sa vydali na cestu autobusom s pánom Štrbom.

            V Lovčici na družstve ich privítal pán zootechnik. Najprv deti zaviedol do kravičkovskej pôrodnice. Tu sa nachádzali maličké teliatka a ich mamičky. Ekoprieskumníci mali šťastie, lebo v ich prítomnosti sa po prvýkrát postavilo na nohy teliatko, ktoré sa narodilo len pár hodín pred ich príchodom. Malé teliatka deti hladkali a prihovárali sa im. Vôbec sa ich nebáli.

            Ďalšou zastávkou na družstve bola maštaľ s dospelými kravami. Tie v tom čase mali poobednú siestu, oddychovali, polihovali a prežúvali. Výrečný a ochotný pán zootechnik deťom ukázal aj jediného býka. Volá sa Karol a bol naozaj obrovský, najprv nervózne bučal a funel, potom udrel hlavou do oplotenia, aby ukázal kto je tu pánom.

            Ekoprieskumníci si obzreli aj veľký senník plný obrovských balíkov voňavého sena. Nasledovala dojáreň, kde sa kravičky doja. V tomto družstve mlieko aj spracovávajú. Vyrábajú tu rôzne výrobky z mlieka. Deťom dali ochutnať fantastické syrové nite. Boli mňamózne.

            Domov dostali na ochutnávku jogurt. Ďakujeme! Ekoprieskumníci zakončili svoj bádateľský týždeň oddychovo, nákupmi v Žiari nad Hronom, osviežujúcou zmrzlinou, oddychom a vyhodnotením týždňa v mestskom parku.

            Domov si odniesli nielen plno zážitkov, ale aj darček na pamiatku.

            Toto je koniec príbehu o Ekoprieskumníkoch.

      • 07júl
          • PRÍBEH EKOPRIESKUMNÍKOV ZELENEJ ŠKOLY – 4. deň

            Štvrtý deň sa Ekoprieskumníci vybrali na svoje bádanie opäť vlakovou prepravou. Nastúpili na rýchlik v Banskej Bystrici a vyskúšali si aj prestup na ďalší vlak až do Brezna.

            V tento deň sa rozhodli zistiť ako je to s autami. Autá začali písať svoju históriu už koncom 18. storočia, kedy ich poháňala para. Neskôr, v 19. storočí nastal posun skonštruovaním spaľovacieho motora.  V 20. storočí sa automobily poháňané benzínom, alebo naftou stali najvýznamnejším dopravným prostriedkom. Kedysi auto ako luxus, dnes v každej rodine ako pomocník a každodenná potreba. Autá v https://doubleredcars.eu/ sú už síce veterány, ale vo svoje dobe to boli luxusné kúsky, ktoré by pútali obrovskú pozornosť na cestách aj dnes.

            Sprievodca v múzeu rozprával zaujímavosti o ich majiteľoch, rýchlosti, výkone, použití, výrobe a samozrejme cene. Taktiež deťom predstavil šrotArt - diela vytvorené zo súčiastok vyhodených na šrotovisku. Niektorí šťastlivci z radov Ekorieskumníkov dostali možnosť sadnúť si do týchto krásnych áut. Nadšené deti celou cestou naspäť domov rozdebatovávali nový zážitok.

            Hurá, na vláčik domov vyrozprávať rodičom nový zážitok, ktorý by sa isto páčil najmä ich ocinom.

      • 06júl
          • PRÍBEH EKOPRIESKUMNÍKOV ZELENEJ ŠKOLY – 3. deň/noc

            Ekoprieskumníci informujú o druhej časti perfektného zážitkového dňa. Po návrate z kina dobrodružstvo pokračovalo na školskom dvore.

            Na náš dvor prijal pozvanie lesník a sokoliar IGOR ŠÁLY. Porozprával Ekoprieskumníkom o histórii sokoliarstva a priniesol svoju krásavicu DORU – slečnu ORLA SKALNÉHO. Deti zaujato počúvali a sokoliara zasypali zvedavými otázkami.

            Prišiel čas večere a deti zasadli za spoločný stôl a pochutili si na PARÁDNEJ VEČERI. Aj keď už bol večer, deti mali stále ešte dostatok energie, aby pokračovali v zábave. Na školskom dvore si zatancovali, zašportovali a ponaháňali sa, do sýtosti.

            Keď slniečko zašlo a nastal súmrak Ekoprieskumníci sa vydali ako mušky Svetlušky na PRECHÁDZKU S LAMPÁŠIKMI. Z mušiek sa razom stali malí duchovia a strašidielka. To už bolo zážitkov dosť a únava zmohla aj tých najmocnejších. Rozbalili si spacáky a karimatky, zavreli očká a väčšina po boku svojich kamarátov strávili svoju prvú noc v škole. Smutní rodičia doma čakali na ráno, aby sa dozvedeli nové zážitky svojich Ekoprieskumníkov.

            ,,Toto bol môj najkrajší deň v živote!" - tieto slová zahriali pri srdci pani vychovávateľky, že ich práca má zmysel.

      • 05júl
          • PRÍBEH EKOPRIESKUMNÍKOV ZELENEJ ŠKOLY – 2. deň

            Ekoprieskumníci píšu ďalší diel svojho bádania. Naplánovali si pohodový deň.

            Vláčik Motoráčik vymenili za rýchlik a vybrali sa do Zvolena.

            Naplánovali si oddych v kine Star pri peknom a poučnom príbehu dvoch živlov vody a ohňa s názvom ELEMENTY. Príbeh poukázal na dôležitosť MEDZIĽUDSKÝCH VZŤAHOV A PRIATEĽSTVA.

            Cestou do kina sme sa osviežili na zmrzline u úžasného pána Munishi. Pán zmrzlinár deťom k objednanému kopčeku pridal ešte jeden ZA VYNIKAJÚCE VYSVEDČENIE a dokonca pridal sladučký keksík. S deťmi žartoval a robil triky s kornútkami.

            Cestou z kina si Ekoprieskumníci dopriali parádnu pizzu a oddýchli si v parku, samozrejme MYSLELI NA SVOJICH RODIČOV a nakúpili drobné suveníry.

            Rýchlik deti odviezol naspäť do Novej Bane. Hurá domov, do našej školičky, lebo tento diel bude mať dve časti.

      • 05júl
          • PRÍBEH EKOPRIESKUMNÍKOV ZELENEJ ŠKOLY - 1. deň

            Školský klub detí začal písať nový príbeh letného tábora. Deti sa rozhodli, že sa tento rok zahrajú na Ekoprieskumníkov.

            Chcú preskúmať pár zaujímavých miest vo svojom okolí a cestovať hromadnou dopravou. V prvý deň svojho bádania nasadli na malý vláčik Motoráčik a odviezli sa do neďalekého Hronského Beňadika.

            Preskúmali históriu Baziliky svätého Benedikta, opáta a benediktínskeho kláštora. Dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií o relikviách, mníchoch, veľkej sýpke, obyvateľoch obce a blízkeho okolia, ba dokonca aj o vinohradníctve a mnoho iného.

            Ekoprieskumníci prijali pozvanie do kláštornej čajovne na osviežujúcu citronádu.

            Ďalšou zastávkou v tejto krásnej obci bola aj miestna pekáreň. Ekoprieskumníci chceli preskúmať výrobu chleba. Do pekárne sa im aj napriek dohode s vedením nepodarilo dostať. Nevadí, napriek tomu si pochutili na výborných koláčoch a niektorí kúpili voňavý chlebík aj pre svojich rodičov a súrodencov. Posilnení maškrtami deti pokračovali ďalej.

            Kľukatý chodníček ich zaviedol na vysoké skaly ponúkajúce skvelé výhľady do ďaleka až ku kaplnke Božej Krvi. Tu si malí Ekoprieskumníci v tieni stromov oddýchli a posilnili sa na cestu domov.

            Hurá, vláčik Motoráčik ich priviezol na koniec prvej časti príbehu.

      • Kontakty

        • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
        • 0456857317
        • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
        • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje