• 18júl
          • Tichí obyvatelia školy

            Triedy a chodby školy síce zívajú prázdnotou, ale v učebni biológie prežívajú zatiaľ tichí šesťnohí príslušníci hmyzu. Sú to tzv. včely samotárky, aktuálne ich prechodové štádia, ktoré v trstinových a papierových trubičkách čakajú na svoju príležitosť byť na osoh. Na jar sa naša škola zapojila do projektu Edubee – chov samotárskych včiel. Mnohí z vás ich majú v okolí svojich príbytkov, v rôznych štrbinách, v starej škridle, v puklinách okenných rámov. Sú to užitočné druhy hmyzu, mimoriadne výkonní opeľovači. Dokonca sú schopné opeliť za jeden deň viac kvetov ako včela medonosná, ktorá nás na rozdiel od včely samotárky poteší skvelými produktami – medom, voskom, peľom,...

            Na jar sme dostali okrem úľa malú papierovú krabičku s vajíčkami. Nakoľko zima a nízke teploty nás dlho nemohli opustiť, krabička s vajíčkami musela byť niekoľko dní v zborovni v chladničke, aby sme predišli rýchlemu liahnutiu jedincov a následnému úhynu kvôli nízkym teplotám. Čakanie na jarné teploty využili žiaci 9.A, ktorí budúcim obyvateľkám úľa pripravili trubičky na liahnutie. Každú trubičku zaslepili blatovou zátkou. Keď slnečné lúče nabrali na intenzite, krabička s úľom putovala do stojana v átriu a behom niekoľkých hodín nastalo liahnutie samičiek a samčekov. Oplodnené samičky okamžite začali klásť vajíčka do vopred pripravených zaslepených trubičiek. So žiakmi 4.B sme pozorovali a zaznamenávali, ktoré trubičky boli „zavajíčkované“ ako prvé. Teraz oddychujú v učebni biológie a na jeseň ich zazimujeme tak, aby na budúci kalendárny rok mohli opäť svojou usilovnosťou potešiť všetkých pestovateľov ovocných stromov v okolí, ktorí sa aj vďaka nim budú môcť tešiť z úrody ovocia.

             

            Marianka Maslenová

      • 14júl
          • ZAPOJENIE SA DO PROJEKTU NADÁCIE VOLKSWAGEN SLOVAKIA - NAŠA INKLUZÍVNA ŠKOLA

            Výzvy v  živote nás posúvajú vpred. Často prichádzajú práve vo chvíli, keď sa cítime slabí ba až bezmocní. Sú skúškou toho,  čo všetko zvládneme a zároveň skúškou, kto nám je práve v tejto chvíli nápomocný.

            Výzvou pre deti a žiakov so zdravotným a sociálnym znevýhodnením, deti v hmotnej núdzi a rovnako ich rodičov, ktorí s nimi žijú dennodenný život,  môže byť akákoľvek každodenná rutinná aktivita nad ktorou sa ľudia bez obmedzenia ani nezamyslia, že môže byť náročná na zvládnutie.

            My sme preto veľmi rady, že sme ako škola mohli prijať a zareagovať na výzvu Nadácie Volkswagen Slovakia – Naša inkluzívna škola. Cítime potrebu byť nápomocní na ceste skvalitnenia života našich žiakov a ich rodičov, našich zamestnancov a v neposlednom rade širšej verejnosti a komunity.  Realizáciou tohto projektu by sme chceli dať najavo, že sú to deti ako všetky ostatné. Radi sa smejú, nadväzujú kamarátstva, učia sa novým súvislostiam medzi vecami a javmi a osvojujú si tým kompetencie pre čo možno najvyššiu mieru samostatnosti.

            p. asistentka: Števka Tomčániová

      • 10júl
          • KONIEC FILMU PERMONÍCI ...

            ... pokračovanie o rok s novým názvom (nechajte sa prekvapiť).

            Milí rodičia, ĎAKUJEME za prejavenú dôveru a dúfame, že sme NAŠIM-VAŠIM deťom urobili aspoň takú radosť akú ony urobili nám.

            ĎAKUJEME za možnosť zapojiť sa do projektu Prázdniny 2022 v meste Nová Baňa a podporu mestu Nová Baňa (PhDr. Lenka Šubová) a Banskobystrickému samosprávnemu kraju.

            p. vychovávateľky: Marika, Adrika, Janka, Bianca a Ľudka

      • 09júl
          • PERMONÍCI A POKLADY ZACHOVANÉ PRE ĎALŠIE GENERÁCIE

            Piaty deň našich Permoníkov - Táborníkov zaviedol do ŠPANEJ DOLINY.

            Špania dolina je úchvatná tak prírodou ako aj baníckou históriou siahajúcou až do 11. storočia.

            Prvé kroky Permoníkov viedli do MÚZEA MEDI. V múzeu nám p. Sitár predstavil zbierku minerálov, previedol nás históriou ťažby a spracovania rudy, cestou exportu medi od staršej doby bronzovej až do roku 1 888. Našim Permoníkom ozrejmil cementáciu medi a výrobu zelenej farby. Ukázal nám prácu vodného ťažného stroja šachty Ludovika.

            Permoníci si obzreli aj pravý BANÍCKY ORLOJ s klopkajúcimi baníkmi, prešli baníckym náučným chodníkom obzerajúc krásnu pôvodnú banícku architektúru, miesta zašlej baníckej histórie, šachty a štôlne ukryté v okolitých lesoch. Permoníci neobišli ani skvelé výhľady z HALDY MAXIMILIÁN, ktorá vznikla kopením hlušiny zo šachty Maximilián a tvorí neoddeliteľnú súčasť panorámy Španej Doliny.

            Posledná zastávka na pizzu v Žarnovici a hurá na prázdniny! Tábor sa nám končí a Permoníci cestujú domov.

            Putovanie našich Permoníkov nemohlo zostať neocenené. Preto pani vychovávateľky udeľujú každému Permoníkovi - Táborníkovi zlatú medailu za odvahu, vytrvalosť, odkráčané kroky v podzemí, v nadzemí, do kopca a z kopca.

            MOŽNO, Z NIEKTORÉHO NÁŠHO PERMONÍKA BUDE RAZ AJ NAOZAJSTNÝ BANÍK!

            VAŠI PERMONÍCI a p. vychovávateľky

      • 08júl
          • PERMONÍCI - TÁBORNÍCI OČARENÍ KRÁSOU JASKYNE

            Štvrtý deň tábora sa naši Permoníci vybrali do KREMNICKÝCH VRCHOV pozrieť si vrch KLOTOLNICA z vnútra. Ktorý to je? No predsa ten, čo ukrýva Harmaneckú jaskyňu.

            Permoníci boli kedysi označovaní za strážcov baní a lomov. Dobrým baníkom ukazovali žily zlata, či striebra. Tých zlých a chamtivých zasa zaviedli do baní tak, aby sa už nikdy nevrátili.

            Permoníci však strážili aj krásy prírody vytvorené na obdiv. Medzi tieto krásy určite patrí aj Harmanecká jaskyňa. Permoníci ju schovávali pred ľuďmi až do roku 1932. Dnes si ju obzreli aj naši Permoníci - Táborníci. Jaskyňa je na vysokom kopci. Museli sme preto zdolať náročný chodník ku vchodu do jaskyne. Stálo to za to! Výstup na kopec nám poskytol úchvatný výhľad na okolité vrchy. Harmanecká jaskyňa patrí k najkrajším a jej vyzdobené útroby nás privádzali do údivu. Vyzdobené dómy, siene, jazierka s perlami, chodby, či pukliny stoja za ochranu pre obdiv budúcich generácii.

            Naši Permoníci porovnávali bane ako výtvory človeka a jaskyne ako výtvory prírody. Zážitok bolo vidieť oboje.

            Veď učiť sa je také zaujímavé! Unavení výstupom a očarení zážitkom sme sa cestou domov zastavili na zmrzlinu a hranolky. Správni Permoníci sú aj maškrtníci. Naši Permoníci pokračujú v piatok v Španej doline.

            Ďakujeme Jakubkovej (bábovku – Evke Vicianovej)  a Paťkovej (keksíky – Deniske Bátorovej) mamičke za sladké občerstvenie.

            VAŠI PERMONÍCI a p. vychovávateľky

      • 06júl
          • PERMONÍCI DRUHÝ DEŇ - KREMNICA

            Permoníci zo ŠKD sa v pondelok vybrali na preskúmanie Štôlni Andrej v Kremnici, ktorú nazývajú aj „KRIŽOVATKA STOROČIAMI.“

               Absolvovali sme dobrodružnú prechádzku časom počas, ktorej sme videli exponáty z 20. až 17. storočia. Oboznámili sa s históriou dobývania zlato-striebornej rudy, z ktorej sa v 14. a 15. storočí vyrobila podstatná časť zlata v Európe. Štôlňou sme prešli v prilbách s „ČELOVKAMI“ približne 60 m pod povrchom.

                  Z múzea naše kroky smerovali na ROZHĽADŇU KRAHULE. Z jej najvyššieho poschodia sme pozorovali nielen blízke Kremnické a Štiavnické vrchy, ale i vzdialenú Malú Fatru.

             Naši Permoníci pokračujú v stredu vo svojom skúmaní v Banskej Štiavnici.

            VAŠI PERMONÍCI a p. vychovávateľky

      • 05júl
          • A JE TO TU – LETNÍ, BANSKÍ PERMONÍCI A KRÁSY REGIÓNU GRON

                Letný denný tábor ,,PO STOPÁCH PERMONÍKOV" v základnej škole S PODPOROU BANSKOBYSTRICKÉHO SAMOSPRÁVNEHO KRAJA a S PODPOROU MESTA NOVÁ BAŇA začal v prvý prázdninový deň. Slávu NÁŠHO BANSKÉHO MESTA sme si obzreli z blízka s odborným výkladom baníka BRAŇA MEDVEĎA.

                Pri dolnej štôlni sv. JÁNA Z KRÍŽA-KREUZ nám Braňzačal rozprávať o histórii a pamiatkach súvisiacich s ťažbou drahokovových rúd v Novej Bani. Cesta náučného chodníka viedla chodníčkami GUPNE k baníckej útulni popri ťažobných a vetracích šachticiach k BANÍCKEJ KLOPAČKE, ktorú sme si samozrejme vyskúšali. Záujmu našich PERMONÍKOV neušli ani banské RUMPÁLE, ktoré fungujú tak, ako kedysi a obzreli si aj početné povrchové banské diela PINGY.

                Chodníčky banskej histórie sa križovali s históriou pútnického miesta v KOHÚTOVE a s povesťou ovečky, ktorá vyhrabala prameň. Osviežení chladnou vodou a príjemnou tôňou sekvoje a vysokých borovíc sme pokračovali k najdôležitejšej banskej štôlni ALTHANDEL. Na tomto mieste sa akurát konala prezentácia ukončenia ďalšej fázy archeologického výskumu ako CELOSVETOVÉHO UNIKÁTU. Pán Mgr. P. Konečný, PhD. zo Slovenského baníckeho archívu a člen občianskeho združenia Althandel priblížil deťom históriu a význam tohto zariadenia. Deti si obzreli prácu baníkov naozaj z blízka a v štôlni Althandel videli ako ťažko a pracne ZEM VYDÁVALA SVOJE BOHATSTVO.

                Prvý táborový deň naši PERMONÍCI ukončili oddychom na ZVONIČKE s osviežujúcim melónom (ďakujeme mamička Tonka Benčová) a s nanukom. Naši PERMONÍCI pokračujú na ďalší deň vo svojom bádaní po stopách baníckej slávy v KREMNICI.

            VAŠI PERMONÍCI a p. vychovávateľky

             

      • 01júl
      • 01júl
      • 01júl
          • PO STOPÁCH PERMONÍKOV

                 Predposledný deň školského roka strávili žiaci 4. A, 4. C a 1.A na školskom výlete v Kremnici. Začali sme v banskej štôlni Andrej, kde sa deti dozvedeli čo-to o histórií i súčasnosti baníctva.

            Všetci boli nadšení a túžili sa tam ešte vrátiť.

                  Ďalej naše kroky viedli do Múzea mincí. Bol to opäť silný zážitok, pretože vitríny boli plné mincí rôznych veľkostí i tvarov. Štvrtáci vedeli odpovedať na otázky sprievodkyne z histórie.

            Takže si vyslúžili pochvalu.

            Plní nových dojmov sme naše kroky nasmerovali do Mincovne. Cestou nás ešte stiahol jeden pán na výstavu súťažných prác žiakov ZUŠ. Dobre sme urobili, pretože v starej budove bolo príjemne chladno, ale nielen to. Po vstupe do výstavnej miestnosti sme zborovo zvolali waw ... výkresy hrali pestrými farbami a vzormi, takže zasa krásny zážitok.

                Niektorí štvrtáci si medzitým odbehli na hrad, a potom hurá do mincovne. Prvým milým prekvapením bola vstupenka v podobe zlatej mince, ďalej nám predviedli raziace stroje a vrcholom programu bolo vlastnoručné razenie mincí a nákup darčekov. Posledné peniaze sme minuli v predajni kremnických perníkov a hurá domov.

            Vrátili sme sa unavení, spotení, ale plní krásnych zážitkov.

            Určite sa všetci chceme do Kremnice vrátiť.

            vyučujúce a ich deti

      • Kontakty

        • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
        • 0456857317
        • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
        • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje