• 30apr
          • „Máju, máju poteš moju milú!"

            Stavanie mája je už tradíciou v školskom klube detí. Naši štvrtáci ako najstarší stavajú máj pre radosť svojich spolužiačok. Stavanie mája bolo tradične spojené so spevom, harmonikou Marka Petráša a tancom. Tradíciu sme dodržali aj my, a za veselosti máj postavili.

            Za máj ďakujeme mestským lesom a technickým službám.

            Marika R., Ľudka Z., Adrika K., Janka K. a Bianca K.

      • 27apr
          • Svetový deň kníh

            Tento deň sme si pripomenuli a zosobnili i na hodinách literatúry s našimi piatakmi, ktorí si pripravili nápadité plagáty o aktuálne čítanej alebo prečítanej knihe. Tie so zaujatosťou prezentovali medzi spolužiakmi a ponúkli nám tak pozvanie k širokej a farebnej palete rôznorodosti kníh. Veď aj príbehy nás k mnohé  učia! 

            piataci s pani učiteľkou Katkou Š.

      • 26apr
          • Naši kamaráti z Martina a VYUŽITIE PÍSANÉHO PÍSMA

            Hoci sa žiaci 4. A triedy so svojimi rovesníkmi z Martina nikdy nevideli, NADVIAZALI MILÉ PRIATEĽSTVÁ formou listov. V tejto dobe rýchlej INTERNETOVEJ KOMUNIKÁCIE, je dôležité vedieť FORMULOVAŤ SVOJE MYŠLIENKY, ROZVÍJAŤ TVORIVOSŤ A ŠTYLIZÁCIU písomného prejavu. Nemenej dôležitý je aj KRASOPIS PÍSANÉHO PÍSMA, lebo v súčasnej dobe je potláčaný do úzadia.

            ZÁŽITKOM PRE KAŽDÉ DIEŤA JE DOSTAŤ LIST adresovaný práve jemu a tešiť sa, že opäť príde.

            Aj z pohľadu učiteľa je zaujímavé sledovať reakcie žiakov na práve čítaný list, či sledovať ich, ako sa snažia KRASOPISNE A GRAMATICKY SPRÁVNE odpísať svojmu kamarátovi.

            Evka L.

      • 26apr
          • Pitná voda – každodenná vzácnosť - KOOPERATÍVNE VYUČOVANIE

            Pitná voda nie je samozrejmosť pre každého obyvateľa planéty. Sladká voda predstavuje len 3 % zásob všetkej vody našej planéty. Keďže počet obyvateľov stále rastie, je podiel zásob tejto vody veľmi malý. Už dnes nemá 20 % obyvateľov planéty prístup k pitnej vode. Na Slovensku máme zatiaľ dostatok kvalitnej pitnej vody.  Je dôležité naučiť sa vodu využívať hospodárne.

            V rámci kooperatívneho vyučovania na hodinách matematiky žiaci II. stupňa riešili úlohy na výpočet spotreby pitnej vody v domácnostiach a navrhli spôsoby, ako zamedziť plytvaniu pitnej vody.

            vyučujúci matematiky

      • 25apr
      • 25apr
          • Okresné kolo Matematickej olympiády

            V okresnom kole Matematickej olympiády, ktoré sa konalo 12. 04. 2023, sa zúčastnilo 9 žiakov našej školy. Najsilnejšie zastúpenie mali žiaci 6. ročníka. Zároveň dosiahli aj najlepšie umiestnenia.

            Šimon Katreniak dosiahol vo svojej kategórii1. miesto,

            Marek Chudánik 3. miesto,

            Tim Kopernický 4. miesto,

            Vladimír Boroš delené 5. miesto

            a Matúš Uškrt delené 8. miesto.

            Ďalší šiestak, Martin Dojčán, dosiahol medzi siedmakmi delené 5. miesto a Jakub Šutka bol dokonca medzi ôsmakmi na 4. mieste.

            Nestratili sa ani siedmaci, Dávid Müller obsadil 4. miesto a Romana Lipianska 8. miesto.

            Všetkým žiakom blahoželám a ďakujem im za úspešnú reprezentáciu našej školy, učiteľom matematiky ďakujem za prípravu žiakov na súťaž a pani asistentke Miške Stehlíkovej ďakujem za sprievod, fotodokumentáciu, morálnu podporu a dobrú náladu.

            Martin Dojčán

      • 24apr
          • SLÁVIK NAŠEJ ŠKOLY

            Tento rok sa konal už 31. ročník speváckej súťaže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne ,,Slávik Slovenska". Školské kolo sa v našej škole uskutočnilo 18. 4. 2023.

            Súťaže sa zúčastnilo 48 speváčikov, ktorí mali chuť i odvahu postaviť sa pred početné publikum.Súťažilo sa v 3 kategóriách.

            Výsledky:

            1. kategória:

            1. miesto- Simonka Moravčíková (3. B),

            2. miesto- Marko Petráš (3. A.), Katka Budinská (3. B), Terezka Rybárová (1. A),

            3. miesto- Martinko Drgoňa (1. B), Peťko Baník (1. B), Danielko Čunderlík (2. A),

            2. kategória:

            1. miesto- Katka Drgoňová (4. C),

            2. miesto- Lilien Cibuľová (4. A), Oleksandra Prandorfy (4. A), Sára Berkyová (6. B),

            3. miesto- Martinko Pavlove (4. A), Nelka Katinová (5. A), Anička Muchová (6. A),

            3. kategória: 

            2. miesto- Gabriel Makovický (7. B),

            3. miesto- Viktória Kráľová (8. B).

            Teší nás záujem detí o túto súťaž, lebo so spevom je život krajší a veselší...spievajže si spievaj spevavé stvorenie, veď je spev najmilšie tvoje potešenie...

            Renátka Kotorová a Rasťo Uhrecký

      • 24apr
          • Vzdelávanie kolégia k projektu " Voda pre našu budúcnosť"

            Pre kolégium Zelenej školy a žiakov 8. ročníka sme si pripravili zaujímavé vzdelávanie inšpirované informáciami, ktoré sme získali vo vzdelávacom centre Záježová.

            Pre žiakov sme pripravili niekoľko aktivít. Porovnávali sme letecké snímky mesta Nová Baňa, pozorovali tok rieky Hron od prameňa po deltu cez aplikáciu RIVER-RUNNER, oboznámili ich s pojmami: termosnímka, tepelný ostrov, či s problematikou chráneného územia rieky Slatina.

            Veríme, že sme spolužiakom poskytli množstvo zaujímavých aktivít, v ktorých budeme pokračovať počas celého školského roka.

            Žiačky kolégia Zelenej školy: Veronika Štoselová a Zuzka Jančoková

      • 23apr
          • TEŠÍME SA NA TEBA

            Vážení rodičia,

            ďakujeme Vám za dôveru, ktorú ste prejavili nám – našej škole – tým, že ste zapísali do našej školy to najcennejšie, čo doma máte – Vaše dieťa.

            Úprimne sa tešíme, že budeme mať od septembra takých láskavých a starostlivých rodičov, ktorí nám budú vždy nápomocní.

            Poďakovanie patrí všetkým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom za pomoc a dobre odvedenú prácu počas dvoch dní slávnostného zápisu na našu školu.

            Ďakujeme!

      • 22apr
          • DEŇ NARCISOV

            Dňa 20. apríla 2023 sa aj v našej škole uskutočnila verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine v rámci Dňa narcisov. Keďže sme súčasťou medzinárodnej siete ECO-SCHOOL-ZELENÁ ŠKOLA,  namiesto plastových narcisov sme rozdávali spolužiakom na prvom stupni PASTELKY SO ŽLTOU STUŽKOU. Celkovo sa vyzbieralo 265 €, za čo by sme sa chceli poďakovať nielen žiakom, ale aj všetkým zamestnancom školy.

            Zuzka Jančoková a Veronika Štoselová, dobrovoľníčky

      • 21apr
          • SILOVÉ ZRUČNOSTI

            Piataci si na telesnej výchove overovali svoje silové zručnosti prostredníctvom šplhu na tyči. Pri tejto aktivite je nevyhnutné, aby bol spevnený stred tela. Žiaci ho zdokonaľovali brušákmi, klikmi a skracovačkami na rebrinách.

            M. Stehlíková

      • 21apr
          • S MOJOU TRIEDOU DO BRATISLAVY VLAKOM

            Vybrali sme sa na exkurziu do Bratislavy. Nasadli sme na vlak a po menšom dobrodružstve s výlukou sme vystúpili na hlavnej stanici. Privítala nás neskutočná chumelica. Mali sme síce plán, ale hneď bolo jasné, že budeme musieť improvizovať. Skutočne. Za jeden deň sme v Bratislave zažili všetky štyri ročné obdobia a počasie sa striedalo neskutočne rýchlo. Napriek tomu sme navštívili záhradu Grasalkovičovho paláca, prešli sme pod Michalskou bránou, poprechádzali sa po Starom meste, navštívili sme prírodovednú expozíciu Slovenského národného múzea a obdivovali sme Modrý kostolík. A, samozrejme, nejaké nákupy. Nákupy musia byť  ; ).

            Exkurzia sa vydarila, žiaci boli spokojní . Unavení a spokojní (podľa aplikácie sme urobili 22 000 krokov). Ako dôkaz pripájame najmä žiacke fotografie.

            Veľké poďakovanie patrí žiakom, za príkladnú disciplínu a správanie, veľké poďakovanie asistentke Dominike, za pomoc pri príprave exkurzie, za skvelé nápady pri zmenách plánov a výbornú náladu. Veľké poďakovanie rodičom, za ideálne ustrojenie žiakov do každého počasia.

             

            Martin Dojčán a moji šiestaci

      • 20apr
          • Regionálna súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy

            v 1. a 2. kategórii ,,Hviezdoslavov Kubín" sa konala v Pohronskom osvetovom stredisku v Žiari nad Hronom. V 1. kategórii reprezentovali našu školu štvrtáci: K. Drgoňová, N. Radochová, M. Tužinský. Aj odborná porota zhodnotila, že tento ročník mal vysokú úroveň- výber textov, umelecký prejav recitátorov. Tešíme sa, že v 1. kategórii získali naši žiaci popredné umiestnenia: 2. miesto- Katarína Drgońová- 4. C, 3. miesto - N. Radochová- 4. C. Aj Maťko Tužinský bol odvážny a ,,bojoval" s nie celkom doliečeným hlasom po chorobe. Získal cennú skúsenosť a predstavu o požadovanej úrovni. Je cenné, že v dobe IKT techniky a zábav sú ešte deti, ktoré sa venujú ,,pestovaniu krásy slova."

            Renátka Kotorová

      • 20apr
          • O vode a iných veciach...

            Aj prvouka sa dá učiť inak ako v triede.

            S prvákmi sme na hodine prvouky preskúmali školský dvor.

            Zisťovali sme akú teplotu majú rozličné povrchy, v čom je v prírode ukrytá voda, ako rýchlo dokážu rôzne povrchy vodu vsiaknuť, či má rovnakú teplotu vzduch a voda v potoku, či čo to znamená " virtuálna voda" a mnoho ďalších vecí.

            Skúste sa spýtať detí, čo si zapamätali?

            Možno budete prekvapení...

            Evka Sučanová so žiakmi

      • 20apr
          • SILA PRIATEĽSTVA A ĽUDSKEJ LÁSKY

            Žiaci 4. ročníkov - 4. A, 4. B, 4. C  navštívili Divadlo K. Stašáka v Nitre a ,,vychutnali" si bábkové predstavenie ,,Dlhý, Široký a Bystrozraký." Naozaj  ,,vychutnali", pretože predstavenie určite spĺňalo nároky i náročného diváka - všetko bolo v pohybe, nápaditosť, tvorivosť, piesne, hudba, ,,multifunkčná " scéna i zveršované texty, ktoré sme vnímali ako hovorovú reč.

            Spokojní sme sa vracali domov a spomíname na silu priateľstva a ľudskej lásky.

             

            p. učiteľky štvrtých ročníkov

      • 19apr
      • 19apr
          • MILOVNÍCI TÚRY DO LITERATÚRY

            Ďalšou zaujímavou aktivitou, ktorá už bola spomenutá, sme sa snažili pozdvihnúť povedomie o "KNIHOMOĽOCH" - našich MILOVNÍKOCH TÚRY DO LITERATÚRY - a zároveň umožniť i všetkým začínajúcim, no i budúcim milovníkom túry do literatúry zaskvieť sa pri identifikovaní charakteristík šiestich literárnych postáv prostredníctvom "pravých detektívnych šedých buniek". A tie teda majú všetky naše deti.

            Zo začiatku sa naši detektívi ostýchali, ale postupne si okresávali vlastné "šedé bunky" a charakteristiky postáv získavali svoje mená. Tie s hrdosťou a vo veľkom počte prijímala schránka odpovedí, z ktorých sme začiatkom apríla žrebovali troch majiteľov - resp. majiteľky - nádherných kníh.

            Veríme, že táto podnecujúca aktivita si nájde svoje miesto vo svete našich detí a o rok nás opäť poctia svojou čitateľskú pripravenosť.

             

            Tešíme sa a oceneným "knihomoľkám" srdečne gratulujeme.

             

            S potešením 

             

            vyučujúce SJL

             

      • 19apr
      • 19apr
          • Pedagogická asistentka na online webinári

            Počas dvoch informáciami nabitých hodín sme prebrali množstvo tém. Venovali sme sa vzťahu učiteľa a pedagogického asistenta, kompetenciám pedagogických asistentov a podelili sme sa aj o praktické tipy, ktoré môžu pedagogickí asistenti využiť pri práci s deťmi. Mojou rečníckou sparingpartnerkou bola Svetlana Síthová (riaditeľka odboru podpory formálneho vzdelávania Národný inštitút vzdelávania a mládeže - sekcia Školy).

            Spoznala som profi ľudí z tímu "Naša inkluzívna škola" Nadácia Volkswagen Slovakia.

            A veľmi príjemne som sa cítila v knižnici, odkiaľ bol webinár streamovaný, v Goethe-Institut Bratislava.

            Michaela Stehlíková

      • 14apr
    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje