• 30jún
      • 30jún
          • Divadelné predstavenie „Drotár“

                 Ku koncu školského roka sme navštívili Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Nevedeli sme, čo môžeme od predstavenia očakávať, no boli sme príjemne prekvapení. Dej sa odohrával v 19. storočí v Pešti. Andrej Bubenčík, hlavná postava, zistil, že sa v Pešti zdržiava jeho brat Matej, ktorého už dlho hľadá. Preto sa usadil v panstve pána Rozumného, kde sa zblížil s jeho neterou Marínou. Vtom sa objavil poľský ubehlík, ktorý sa vydával za drotárovho brata. Vzniklo veľa problémov a nedorozumení, ktoré spôsobili rozruch v rodine. Vo svadobný deň Maríny a drotára vyšla na povrch celá pravda o poľskom ubehlíkovi Kazimírovi. Najväčším šokom  pre všetkých bolo, že v skutočnosti bol Kazimír grófom. Nakoniec si všetci všetko vysvetlili a odpustili.

                 Bol to pre nás príjemný zážitok s nezabudnuteľným príbehom. Naučilo nás to, že odpúšťanie spája ľudí a obnovuje vzťahy. Preto by sme si tento príbeh pozreli ešte raz.

             žiaci 9. ročníka

      • 30jún
          • Štyri živly

            Pod taktovkou režiséra Martina Geišberga sa žiaci 6. ročníka  preniesli do zmýšľania 4 živlov – ohňa, vody, zeme a vzduchu. V prostredí Štálov a v prevedení predstavenia v šapitó si ani nevieme predstaviť lepšiu kombináciu. Deťom bolo metaforicky zobrazené „spolužitie“ 4 živlov, ich význam, prínos a nevyhnutná potreba s regeneráciou. Ja ťa nepotrebujem, ty potrebuješ mňa ... Slová, ktoré zazneli na konci predstavenia sú pravdivé a vhodné na zamyslenie.

                  Po predstavení mali deti pripravené eko aktivity, ktoré ich zaujali, poučili, prinútili rozmýšľať a konať. Pri prvej aktivite vytvárali ekosystém, správne fungovanie prírody a zásahov človeka v nej. Druhá aktivita bola zameraná na uvedomenie si faktu, že aj jedna dobrá vec v prospech prírody je viac ako nič – na váhy kládli dobré činnosti verzus tie nesprávne činnosti, ktoré si vyberali na drevených kartičkách a váhy im ukázali dôležitosť dobrých skutkov voči prírode, a teda aj sebe. V tretej aktivite si  na vlastnej koži vyskúšali, čo znamená klimatické otepľovanie. Po zodpovedaní správnych  návrhov riešenia z jednotlivých oblastí, sa im postupne otvárali okná...Takto akosi dýcha naša Zem... A v poslednej aktivite prejavili svoj dôvtip, um a bystrosť, keďže mali prežiť 10 kôl a zároveň mala prežiť aj planéta. Teda za určitých podmienok mohli kupovať nerastné bohatstvo, ku ktorému sa dostanú, ak vyťažia časť lesa, ale museli si uvedomiť, že po vyťažení lesa a všetkého nerastného bohatstva už na danom mieste les nedokážu obnoviť. Deťom sa prežiť podarilo a aj planéte.

            Ďakujeme za perfektný záujem zo strany detí a sme hrdé, že boli pochválené aj samotnými aktivistami.  Keby mala aspoň polovica ľudí rovnaké ekozmýšľanie ako naše deti!

                                                            hrdé triedne učiteľky

      • 30jún
          • Domáci chlebík

                  Vedeli ste, že sme za zdravé stravovanie? Občas urobíme nejaké prehrešky, no vieme si vychutnávať dobré jedlo. Zapojili sme sa do súťaže Viem, čo zjem s Filipovým receptom na domáci chlebík.

                   A keďže sme po tieto dni mali dostatok času, vyskúšali sme si, že upiecť chlebík nie je síce veda, ale je to zároveň aj náročná  a obetavá práca pekárov. Pani asistentka nám o nej niečo prezradila, keďže veľmi dobre vie, ako chutí chlebík spod ruky pekára a dačo  nám i pri príprave poradila.

                  Proces prípravy chlebíka sa nám zdal zdĺhavý a čakanie nás morilo, lenže všetko chce svoj čas. Keď sa kuchynkou začala niesť vôňa pečúceho sa chlebíka, zbiehali sa nám slinky.

                  Chcete vedieť, ako sa nám vydaril? Náramne, jeho chuť bola výborná, ani dupla nám nezostala, len tak sa po ňom zaprášilo. Chceli by sme si  ho vyskúšať i doma a sme radi, že sme inšpirovali aj pani učiteľky, ktoré nemali odvahu pripraviť si domáci chlebík.

                   Snáď sa nám podarí tiež repete, aby sme sa mohli podeliť aj s ostatnými.

            Prajeme si dobrú chuť!

                                                                                                                                žiaci VI. B

      • 30jún
          • Dynamický opis zážitkovo

            Žiaci V. A sa nevedeli dočkať, kedy si samostatne vyskúšajú opis pracovného postupu ovocného šalátu. Na jeho zhotovenie sa zodpovedne pripravili, rozdelili  sa do skupín a pustili sa do práce. Šúpali, krájali, ochucovali, prestierali...Pri príprave ukázali svoje zručnosti, schopnosti a vzájomnú pomoc. Nakoniec sa s chuťou pustili do hotových výtvorov svojich ovocných šalátov. Veď bez práce nie sú koláče!

            Mňam!

            vyučujúca SJL

      • 30jún
      • 30jún
          • VÝLETOVANIE AJ VZDELÁVANIE 3. B a 4. A

                 Vzdelávací a zábavný výlet zažili žiaci 3. B a 4. A. Najskôr navštívili Skalné obydlia v obci Brhlovce, kde sú sprístupnené  priestory vysekané do skaly v dvoch podlažiach, v ktorých je interiér zariadený podľa funkcie jednotlivých miestností dobovým nábytkom a inventárom. Expozícia dokumentuje zvláštnu formu ľudového staviteľstva a bývania od konca 19. storočia po 50. roky 20. storočia. Tekovské múzeum v Leviciach za expozíciu Skalné obydlia dostalo ocenenie Europa Nostra, ako prvá organizácia na pôde Slovenskej republiky.

              Potom sme sa presunuli do zážitkového a vzdelávacieho centra Atlantis v Leviciach, v ktorom sme sa dozvedeli niečo nové zo sveta vedy a techniky. Deti si vyskúšali množstvo interaktívnych exponátov, ktorých je k dispozícii až 70. Najviac sa však zabavili v bublinkovom raji a pri 9D simulátore, kde sa vnorili do virtuálneho sveta plného zážitkov. Mali možnosť zažiť adrenalínovú jazdu na tom najväčšom kolotoči, nechať sa previesť rozprávkovou krajinou alebo spoznať  gigantických dinosaurov. Na záver nechýbal ani nákup darčekov a spomienkových predmetov pre seba, ale tiež pre svojich blízkych.

                  Radosť detí zo získaných zážitkov pretrvávala i počas cesty domov. Autobus naplnil spev detí počas celej cesty. Bol to príjemne a zábavne strávený deň.

            p. učiteľky: Slávka Foťková a Maťka Jakubcová

      • 29jún
          • „POIDOTOHO!“

            Žiaci druhého stupňa sa v máji a júni zapojili do interaktívnej hry na identifikovanie poistných rizík v domácnosti v rámci projektu Hodina POISTENIA, ktorý pripravila ČSOB POISŤOVŇA na rozvoj FINANČNEJ GRAMOTNOSTI.

            Ich úlohou bolo v čo najkratšom časovom limite nájsť a označiť možné riziká vzniku požiaru, porúch vodovodu, elektrické riziká a kybernetické riziká.

             V rámci TOP 10 sa umiestnili a SMART HODINKY získali Lea Lacová a Marek Chudánik z V. A triedy.

            Srdečne im blahoželáme!

            Monika Ivanová, Slávka Dojčánová, Martin Dojčán, vyučujúci PIK

      • 29jún
      • 29jún
          • PREZENTOVALI SME NIELEN NAŠU ŠKOLU, ALE AJ NAŠE MESTO – MEDZINÁRODNÁ KONFERENCIA GLOBE

            Ako pomôcť našej planéte? Ako naučiť deti prezentovať sa na verejnosti?

            Tak toto sa nám podarilo vďaka účasti na MEDZINÁRODNEJ KONFERENCII GLOBE neďaleko Plzni v malom českom mestečku ZBIROH.

            V roku 2020 sme sa teda  AKO JEDNA Z 10 ŠKÔL NA SLOVENSKU ZAPOJILI DO PILOTNÉHO ROČNÍKA  MEDZINÁRODNÉHO VZDELÁVACIEHO PROGRAMU GLOBE a naša škola postupne dostáva súbory  vedeckých pomôcok, výučbové materiály, zaškolenie učiteľov a potrebné konzultácie.

            Prvými zanietenými z kolektívu našich pedagógov boli: p. učiteľka Evka Sučanová, ktorá je momentálne aj školskou koordinátorkou projektu,  p. učiteľ Martin Dojčán, p. Deniska Bátorová a tento školský rok sa k nim pridala aj p. učiteľka Majka Rudzanová.

            V projekte GLOBE sme sa so žiakmi zapojili už do veľkého množstva aktivít napr.:

            • skúmanie vody v Novobanskom potoku,
            • pravidelné čistenie brehov Novobanského potoka aj cez projekt ZAŽI ČISTÉ RIEKY SLOVENSKO – NOVÁ BAŇA,
            • fenologické skúmanie púčikov stromov,
            • určovanie farebnosti jesenných listov,
            • pozorovanie a určovanie typov oblakov,
            • pravidelné meranie vonkajšej teploty, teploty vody, priezračnosti vody a vlhkosti vzduchu,
            • určovanie drevín, bylín, hmyzu podľa určovacích kruhov z projektu GLOBE,
            • pani učiteľky Evka Sučanová a Majka Rudzanová  absolvovali  dvojdňový seminár zameraný na bádateľské vyučovanie a program GLOBE v American Spaces Slovakia v Banskej Bystrici, kde si mali možnosť vyskúšať všetky pomôcky na meranie kvality životného prostredia, vidieť konkrétne ukážky bádateľsky zameraného  vyučovania, vyskúšali si priamo v teréne zistiť pH vody, jej priehľadnosť, alkalitu či teplotu a tak si overiť kvalitu vody v blízkom jazere, či potoku,
            • deti v ŠKD sa zúčastnili na online  webinári s hosťom Jaroslavom Slašťanom, vedúcim Zásahového tímu pre medveďa hnedého (p. vychovávateľky Marika Raffajová a Adrika Kocianová), kde sa učili, čo neodhadzovať do odpadkového koša, aby to medveďov nelákalo a prečo nenechávať zvyšky jedla v lese a predísť tak neželaným stretom s medveďom,
            • hneď prvý rok sme si vyskúšali online  prezentáciu na ČESKO - SLOVENSKEJ KONFERENCII GLOBE, kde nás reprezentovali žiaci bývalej 4. B p. učiteľky Denisky Bátorovej, ktorí svoju prezentáciu obzvláštnili prezentovaním svojho pozorovania pomocou divadielka,
            • minulý rok sme sa zapojili do  online MEDZINÁRODNEJ KONFERNCIE GLOBE - Európa+Eurázia, kde sme reprezentovali  našu školu a krajinu. Konferencie sa  zúčastnilo 12 krajín Európy a európskej časti Ázie.  Slovensko zastupovali 2 školy a JEDNOU Z NICH bola práve NAŠA ZÁKLADNÁ ŠKOLA. Žiaci 4. B triedy s p. učiteľkou Evkou Sučanovou v nej prezentovali svoje pozorovania vody v našom Novobanskom potoku. V rámci pozorovania robili prieskum teploty vody a priezračnosti vody. Celá konferencia bola vedená v anglickom jazyku, takže sme potrebovali pomoc. S prekladom nám vtedy ochotne pomohla p. učiteľka Zuzka Floreková a celú prezentáciu odprezentovali  naši  šikovní angličtinári Maťko  Dojčán a Timko Kopernický z 5. A triedy. Všetky deti boli odmenené udelením medzinárodných certifikátov GLOBE.

            A PREČO sme sa zúčastnili GLOBE konferencie tento rok opäť?

            No preto, že máme zanietený tím štvrtákov (Samko Titurus, Sveťko Budinský, Karolínka Horniaková, Adelka Pahuli, Veronika Petrášová a ďalší) pod vedením p. učiteľky Evky Sučanovej a bolo to pre nás po prvýkrát naživo.

             

            KDE A V ČOM NÁS PREZENTOVALI NAŠE DETI NA GLOBE GAMES?

            GLOBE GAMES  2022 sme sa zúčastnili v českom meste Zbiroh  v Základnej škole  J. V. Sládka.

            Predstavili sme tam náš bádateľský projekt: „ Voda v Novobanskom potoku.“

             

            ODMENA PRE DETI OD NÁS: návšteva „stovežatej“ PRAHY- Karlov most, Malá strana, Hradčany, Pražský orloj a Václavské námestie.

            Program GLOBE na Slovensku podporuje Veľvyslanectvo USA v Slovenskej republike, Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR), sprostredkovateľom programu na Slovensku je DAPHNE - Inštitút aplikovanej ekológie, ktorá spolupracuje s odbornými inštitúciami a organizáciami ako je napr. Univerzita Mateja Bella v Banskej Bystrici, Vzdelávacie centrum TEREZA v Českej republike..

            ZAŽILI SME NAZABUDNUTEĽNÉ A TEŠÍME SA O ROK !!!

            ĎAKUJEME RODIČOVSKĚMU ZDRUŽENIU PRI ZŠ JÁNA ZEMANA ZA FINANČNÚ PODPORU!

      • 29jún
      • 29jún
          • PREDSTAVUJEME VÁM ŽIAČKU OCENENÚ PRIMÁTOROM MESTA NOVÁ BAŇA AKO NAJÚSPEŠNEJŠIU

            Žaneta Gajdošová

            Spomedzi ostatných žiakov vyniká svojou všestrannosťou, keďže sa presadzuje nielen v individuálnych športoch, ale aj  v kolektívnych športoch

            Dlhodobo reprezentuje našu školu v športových súťažiach. V individuálnych športoch jej  dominantnou atletickou disciplínou je beh na dlhé trate a skok do výšky. V kolektívnych športoch reprezentovala školu  vo volejbale a vo futbale a rôznych súťažiach. Boli to súťaže nielen na okresnej, kde sa stala dvojnásobnou majsterkou okresu v cezpoľnom behu,  ale aj krajskej a celoslovenskej úrovni – napríklad Zlatý diplom v súťaži „Hovorme o jedle“.

            So svojimi ďalšími štyrmi spolužiakmi získali vďaka svojej vytrvalosti a precíznosti v súťaži „Mladí reportéri“ vo svojej kategórii prvé miesto na Slovensku a postúpili až na medzinárodnú úroveň. V reportáži spoločne poukázali na havarijný stav Tajchu v Novej Bani.

            Napriek tomu, že Žaneta získala mnoho ocenení a úspechov, naďalej nestráca pokoru a skromnosť. Šíri okolo seba pokoj, pozitívnu energiu, dokáže povzbudiť a zo všetkého vyťažiť to najlepšie.

             

             Je to žiačka, ktorá je v prvom rade priateľská, zodpovedná a úprimná. Svojím postojom  ku škole a športu sa stala vzorom pre mladších spolužiakov, o  čom svedčia aj jej športové úspechy. Medzi jej záľuby patrí čítanie kníh.

             

            Žaňa svojou cieľavedomosťou, húževnatosťou, priebojnosťou a neodmysliteľnou pokorou patrí medzi najlepších žiakov školy.

      • 29jún
          • Celoštátne finále olympijského odznaku všestrannosti

               Z 2. miesta v rámci Banskobystrického kraja som si vybojoval postup do celoštátneho finále projektu Olympijský odznak všestrannosti, ktoré sa konalo v Olympijskom tréningovom centre X-bionic v Šamoríne.

                 Zmerali si tam sily najlepší z každého kraja (spolu 24 chlapcov, 24 dievčat a 8 družstiev) v 4 disciplínach - plávanie na 50 m, vodná dráha Aquatic ninja, 5 disciplín OLOV (skok do diaľky z miesta, ľah sed za 30s, hod s 2 kg medicinbalom, výdrž v zhybe nadhmatom, člnkový beh 10 x 5m ) a vytrvalostný beh cez rozličné prekážky. Po slávnostnom otvorení olympijskou hymnou i ohňom nasledovala rozcvička s olympijskou víťazkou Anastasiou Kuzminovou. V prvej disciplíne - plávaní som zaostal 0,05 s od bronzového umiestnenia.

                 V každej disciplíne to bolo veľmi vyrovnané. Celkovo som obsadil 11. miesto, pričom som si vytvoril osobný rekord v každej disciplíne. Stretli sme sa tu i s inými olympijskými medailistami ako Zuzanou Rehák- Štefečekovou, Dankou Bartekovou, Martinou Moravcovou a dokonca sme v hoteli stretli futbalových reprezentantov U19 z prebiehajúcich ME.

                 Tieto dva dni mi priniesli cenné skúsenosti. Šport mám rád a je súčasťou môjho života. Aby sme mohli dosahovať takéto úctyhodné výsledky neseďme doma pred TV a počítačovými hrami , poďme na ihrisko, športujme a možno sa raz staneme olympijskými medailistami aj my ...

            Martin Svetík, 6.A

      • 29jún
          • ŠKD NEŽIJE LEN ZÁBAVOU...

              Pani vychovávateľky v spolupráci s pánom Ing. J. Šmondrkom riaditeľom mestských lesov, včelárom Peťom Adamcom a pánom Mariánom Vištiakom zorganizovali pre deti prednášku O ŽIVOTE A VÝZNAME VČIEL.

                 Deti videli v prenosnej sklenenej prepravke plásty a včely pri práci, videli odlišnú kráľovnú, videli ako to v úli skutočne vyzerá. Pán Marián im priniesol aj včelých chlapcov trúdov, ktorí nemajú žihadlo a deti si ich mohli obzrieť z naozaj blízka, keď im chodili po prste. Deti počúvali zaujímavé informácie a sledovali prezentáciu pána Mariána.  Za odmenu bolo aj prekvapenie - ochutnávka rôznych druhov medu - to vám bola maškrta!

                 Včelár Peťo nám predviedol ako sa dá využiť včelí vosk. Naučil deti odlievať rôzne figúrky. Dokonca im predviedol ako sa robia sviečky, ktoré voňajú medom.

            Páni, to bolo SKVELÉ POPOLUDNIE!

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

            p. vychovávateľky: Marika, Adrika, Bianca, Ľudka a Janka

      • 28jún
      • 28jún
          • Zábava v ŠKD GRADUJE...

            ďalšie popoludnie nám spestrila BÝVALÁ ŽIAČKA Adrianka a jej PSIA SLEČNA Lejdy.

            Adrianka nám predviedla ako jej  psík vie poslúchať, skákať, behať a plno iných psích kúskov. CVIČIŤ PSÍKA nie je žiadna psina, a to si VYSKÚŠALI aj naše DETI. Niektorým sa to podarilo viac, niektorým menej.

            Za odmenu Lejdy dostala maškrtu a my sme si ju mohli pohladkať.

            Adrianka Volfová, Lejdy, ĎAKUJEME!!!

            p. vychovávateľky: Marika, Adrika, Bianca, Ľudka a Janka

      • 28jún
          • Zábava v ŠKD ide ďalej...

            ďalšie popoludnie plné zábavy a hier sme doplnili akciou VTIPNÝ CHLEBÍK. Vytiahli sme gril a grilovali sme si krajce chleba...

            STARÉ DOBRÉ HRIANKY s kečupom, maslom, či horčicou a SLADKÝM KALERÁBOM z nášho SKLENÍKA, ktorý sme si VLASTNORUČNE DOPESTOVALI.

            Éj ale nám pochutili!!!

            p. vychovávateľky: Marika, Adrika, Bianca, Ľudka a Janka

      • 28jún
      • 28jún
          • Týždeň športu pre všetkých - futbal mladší žiakov a žiačok

            V rámci týždňa športu pre všetkých sa na našej škole uskutočnil futbal mladších žiakov a žiačok v malom futbale. Futbal bol určený pre žiakov druhého stupňa. Celkovo sa zapojilo 33 žiakov. Zápasy boli veľmi vyrovnané, nakoľko svedčí aj o tom poradie našich žiakov.

            Poradie ročníkov:

            1. 7. A

            2. 9. A

            3. 6. A

            4. 6. B

            5. 8. B

            6. 7. C

            Ďakujem mestu Nová Baňa za medaily a diplomy, ktoré zabezpečili pre našich žiakov. Ďakujem všetkým zúčastneným žiakom za ich účasť, za športové výsledky a aj za pomoc pri rozhodovaní a taktiež aj našej žiačke z 9. A Tamare V. za sladké občerstvenie.

            p.učiteľka: Majka Rudzanová

      • 27jún
    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje