• 29okt
          • MULTIKULTÚRA – HALLOWEEN – AKTIVITY V NAŠEJ ŠKOLE

            Vo výchovno- vzdelávacom procese je dôležité rozvíjať multikultúrne vzťahy, prostredníctvom tematicko -integrovaného vyučovania budú deti hravou formou vedieť, ako žijú ľudia v iných krajinách.

            P. učiteľky I. stupňa si spoločne s deťmi pripravili množstvo aktivít  počas, ktorých si precvičovali a opakovali už prebrané učivo.

            Aj vyučovanie II. stupňa sa nieslo v tomto duchu. Aktivity pripravovali členovia ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU pod vedením ich koordinátorky Ally B. – ďakujeme.

            NAKONIEC BOLO VYHODNOTENIE NAJZAUJÍMAVEJŠÍCH MASIEK.

            Ďakujeme rodičom a žiakom, ktorí si pripravili pre svoje deti a seba zaujímavé kostýmy.

      • 29okt
      • 29okt
      • 29okt
      • 28okt
      • 28okt
          • Kooperatívne tematické vyučovanie v 2. A

            Po ukončení tematického celku ABECEDA sme si urobili TEMATICKÝ DEŇ. Pracovali sme v skupinách na rôznych úlohách, ktoré boli vždy spojené s abecedou. Začali sme na SLOVENSKOM JAZYKU zoradenim členov skupiny v abecednom poradí ... na MATEMATIKE sme zoraďovali výsledky aj matematické pojmy ... na ČÍTANÍ autorov a básne ... na PRVOUKE pojmy z krajiny a dopravy ... a na HUDOBNEJ sme si zaspievali pieseň Abeceda a uložili abecedne slová v prvom riadku piesne.

            Bola to tvrdá práca, ale aj zábava a hlavne príležitosť niečo sa navzájom naučiť.

            Deniska B.

      • 27okt
          • Školské kolo technickej olympiády

            Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zúčastnili školského kola technickej olympiády. Súťažilo sa v dvoch kategóriách.

            V kategórii A, ktorá je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka o postup do okresného kola zabojovalo 9 žiakov. Z 8. C triedy Filip Křápek, z 9. A triedy Viktória Forgáčová, Matúš Katreniak, Felix Kováč, Gregor Poduška, Samuel Vallo a z 9. B triedy Dušan Chorvatovič, Richard Suchý a Erik Šály.

             V kategórii B pre žiakov 5., 6. a 7. ročníka sa o okresné kolo popasovali 7 žiaci. Z 5. A triedy Roman Suchý, zo 6. A Jakub Šutka, zo 7. A Nicolas Polcer a zo 7. B Martin Budinský, Filip Jezbera, Leo Šediansky a Branislav Udička.

            Dosiahnuté výsledky dokazovali v oboch kategóriách veľmi tesný súboj. Nakoniec ale z neho vzišlo nasledujúce poradie.

            Kategória A

            1. miesto Felix Kováč 9. A
            2. miesto Erik Šály 9. B
            3. miesto Viktória Forgáčová 9. A

            Do okresného kola postupujú Felix Kováč a Erik Šály. Úspešnými riešiteľmi boli aj Matúš Katreniak, Richard Suchý, Filip Křápek, Dušan Chorvatovič a Gregor Poduška.

            Kategória B

            1. miesto Jakub Šutka 6. A
            2. miesto Leo Šediansky 7. B
            3. miesto Nicolas Polcer 7. A

            Do okresného kola postupuje Jakub Šutka. Úspešnými riešiteľmi boli aj Branisla Udička a Filip Jezbera.

            Všetkým žiakov chcem poďakovať za férový súboj, vzornú reprezentáciu školy a postupujúcim srdečne blahoželám.

            Martin Dojčán

      • 25okt
          • TEMATICKÉ BLOKOVÉ VYUČOVANIE - GAŠTANY

            GAŠTANOVÁ SEZÓNA je v plnom prúde, preto sme sa rozhodli spojiť príjemné s užitočným.

            Hodinu ČÍTANIA sme tentokrát strávili netradične, v našej školskej kuchynke, kde sme si pripravili PEČENÉ GAŠTANY.

            Kým sa nám voňavé dobroty piekli, my sme nezaháľali. Spoločne sme si prečítali TEXT O GAŠTANE JEDLOM. Keďže o VECNOM TEXTE sme sa učili na hodine SLOVENSKÉHO JAZYKA, prepojili sme to aj s hodinou čítania.

            Žiaci sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií a následne pracovali SAMOSTATNE S TEXTOM, kde si precvičili ČÍTANIE S POROZUMENÍM.

            Z usilovnej práce nás vyrušili vôňa pečených gaštanov, ale to už žiaci mali pomaly svoju úlohu splnenú, a tak sme sa mohli pustiť do ochutnávky.

            Prázdny plech do pár minút hovoril za všetko.

            Žiaci 4. A triedy s triednou p. učiteľkou Evkou Lalkovou

      • 25okt
          • ZDOKONAĽOVACÍ PLAVECKÝ VÝCVIK V 7. A TRIEDE

            V dňoch 10. – 13. októbra 2022 sa uskutočnil ZDOKONAĽOVACÍ PLAVECKÝ VÝCVIK, ktorý sa konal v hoteli Sitno vo Vyhniach. Odchod zo školy bol o 7. 45 a príchod o 13. 00 hod.  Plaveckého výcviku sa zúčastnilo 17 záujemcov zo 7. A triedy. Inštruktorkami boli učiteľky Mariana Andrášiková a ja, Lucia Považanová. Snažili sme sa prejsť cez CELÚ METODIKU PLÁVANIA od hier, lovenia predmetov po rôzne plavecké štýly. Žiaci sa zdokonalili v štýloch: KRAUL, ZNAK, PRSIA, PSIARSKA OBRÁTKA. Počas prestávok sme sa chodili zohrievať do RELAXAČNÉHO BAZÉNA S LIEČIVOU TERMÁLNOU VODOU obohatenou minerálnymi látkami ako je železo, vápnik, horčík, kremík, síra s teplotou vody 37oC. Za slušné správanie získali naši žiaci povolenie od manažérky Sitna „vyblázniť sa“ na TOBOGÁNOCH.

            V posledný deň kurzu žiaci absolvovali PRETEKY voľným spôsobom vo vzdialenosti dvoch dĺžok (32m), kde sme mali dve kategórie, a to dievčatá a chlapci. Umiestnenie bolo nasledovné:

            DIEVČATÁ

            1. miesto:  Garajová Alexandra
            2. miesto:  Búryová Nikola
            3. miesto:  Jančiová Tamara

            CHLAPCI

            1. miesto:  Svetík Martin
            2. miesto:  Katina Tomáš
            3. miesto:  Ďurovský Matúš

            Umiestnení žiaci dostali MEDAILU a DIPLOM.

            Tento rok sme vymysleli aj dobrovoľnú SÚŤAŽ v AQUABELLÁCH či SÚŤAŽ v PLÁVANÍ POD VODOU. Súťaže v aquabellách sa zúčastnili dve družstvá (päť dievčat a traja chlapci), NACVIČILI TANČEKY, za čo boli všetci odmenení sladkosťou – Búryová Nikola, Garajová Alexandra, Jančiová Tamara, Lipianska Romana, Mišurová Bianka, Ďurovský Matúš, Katina Tomáš a Považan Oliver. V súťaži plávaní pod vodou prvenstvo získali dvaja, Katina Tomáš a Považan Oliver, ktorí preplávali pod vodou celú dĺžku bazéna, čo je 16 m.  Posledný, ktorý získal ocenenie v podobe sladkosti, bol Pavlove Miroslav. Ocenenie dostal za to, že počas plaveckého výcviku bol ochotný celý čas dávať rozcvičku.

            Smutní z konca Plaveckého výcviku, ale plní nových zážitkov a naučených zručností či pohybov, sme sa vo štvrtok vrátili do školy.

            Skupina žiakov bola veľmi disciplinovaná, slušná, súdržná a hlavne mala záujem o zdokonalenie sa.  Sme radi, že sme mohli byť súčasťou tohto športového podujatia.

             

            Lucia Považanová

            Mariana Andrášiková

      • 24okt
      • 24okt
          • ZELENÁ ŠKOLA - Dušičková výzva (SME VO VIDEU ČAS - 1:22)

            POSIELAME POHĽADNICU VŠETKÝM OBČANOM NÁŠHO KRÁSNEHO SLOBODNÉHO KRÁĽOVSKÉHO BANSKÉHO MESTA

            https://www.facebook.com/watch/?v=1200735897324524

            Urobte si projektový deň – zájdite s deťmi na cintorín a zistite, aké typy ozdôb prevažujú. Zistite, ktoré sú recyklovateľné. Triedi sa na vašom cintoríne odpad? Vyrobte si prírodné vence a použite ich.

            Prepojte tému s vyučovaním, napr. biológia (určenie stromov na cintoríne, nazbieranie prírodných materiálov – poznávanie rastlín), geografia (odpady – cesta z Číny k nám, skládkovanie), chémia (výroba plastov a ich dlhovekosť), etika/náboženstvo (posledné rozlúčky), dejepis (pochovávanie v minulosti a dnes), technika alebo výtvarná výchova (výroba vencov), informatika (fotonávod na výrobu vencov), slovenský jazyk (opis pracovného postupu).

      • 21okt
      • 20okt
          • Spojenie témy z vyučovacej hodiny s témou z exkurzie do nášho okolia – UČÍME SA ZÁŽITKAMI

            Dňa 18.10. 2022 sa žiaci všetkých štvrtých tried zúčastnili exkurzie do Baziliky  minor, ktorú právom nazývajú aj „Perla Pohronia.“ Počas hodinovej prehliadky gotického chrámu, krížovej chodby a múzea, si žiaci ROZŚÍRILI VEDOMOSTI z práve preberaného učiva vlastivedy o Veľkej Morave i Uhorsku. Napríklad z obdobia tureckých nájazdov na našom území sa oboznámili s osobnosťou známeho bojovníka proti Turkom, Štefanom Kohárym. Videli jeho portrét, zástavu, pod ktorou bojoval i jeho náhrobok. POZNAJÚ PRÍBEH, ako skonal v boji za oslobodenie našej zeme. Oboznámili sa so životom mníchov v opátstve. Videli miesta, kde liečili, písali knihy, overovali listiny i žili každodenný život. Múzeum bolo prehliadkou histórie tohto miesta od najstarších čias po súčasnosť.

            V chráme sme videli množstvo relikvií, i tú najznámejšiu, ktorá je DAROM OD KRÁĽA Mateja Korvína – relikviár KRISTOVEJ KRVI.

            Na záver si deti VYCHUTNALI ČAJÍK, ktorý popíjali v bašte prerobenej na príjemnú čajovňu i na terase s výhľadom na Štiavnické vrchy, a to všetko v čase hrejivého „BABIEHO LETA.“

            Evka L. so 4. A, Maťka  J. so 4. B, Renka K. so 4. C

      • 20okt
          • DIGITÁLNE ZRUČNOSTI VYUČUJEME INOVATÍVNE

            ZAPOJENÍM SA DO PROJEKTU mini enter výzva - micro:bit (mikropočítač menší ako mobil) je sprístupniť žiakom a žiačkam druhého stupňa základných škôl hravou, zaujímavou a interaktívnou formou svet digitálnych technológií a programovania prostredníctvom MICRO:BITOV, ktoré využívame NA HODINÁCH INFORMATIKY na spestrenie práce a najmä praktické vyučovanie ZÁKLADOV PROGRAMOVANIA A ROBOTIKY.

            Martin Dojčán

             

      • 19okt
          • Exkurzia v LEVMILK

            Všetci 19-ti žiaci 8. A triedy sa zúčastnili exkurzie do mliekarne LEVMILK v Leviciach.

            Po telefonickom dohovore s veľmi ústretovým a milým pánom riaditeľom Levmilku, ZDENKOM FERJENČÍKOM, sme sa do mliekarni vybrali vlakom. Bol krásny slnečný deň s nádychom babieho leta.

            V mliekarňach sme sa museli poobliekať do bieleho plášťa a na hlavu si dať bielu čiapku. Celý čas nás sprevádzala zamestnankyňa, ktorá všetko podrobne vysvetľovala. Bola nám ukázaná a vysvetlená výroba mlieka, kefíru, syrokrému, masla, smotany, jogurtov, tvarohu, syrov a samozrejme, ich balenie či údenie.  Exkurzia trvala približne 2 hodiny.

            Na konci exkurzie žiaci dostali prezenty, pudingy a miláčiky. Veľmi ma mrzí, že sa problémy s plynom odzrkadlili aj v tejto mliekarni a musela byť pozastavená výroba napr. sušeného mlieka, ktoré sa dodávalo do podniku Sedita v Seredi (výroba dobošiek).

            Ďakujeme pánovi riaditeľovi, že nám bolo umožnené nahliadnuť do ich kráľovstva. Do školy sme sa vrátili plní nadšenia a zážitkov.

             

            Lucia Považanová

      • 19okt
          • 1.MIESTO V PREVENCII KRIMINALITY OČAMI DETÍ

            Centrum voľného času v Novej Bani usporiadalo na Zvoničke ŠTVRTÝ ROČNÍK BRANNO - BEZPEČNOSTNÉHO PRETEKU. Jeho cieľom bolo upriamiť pozornosť detí smerom k práci ZÁCHRANNÝCH ZLOŽIEK, spoznať ich činnosť a dokázať s nimi komunikovať. Siedmaci preukázali svoje schopnosti STRIEĽANÍM ZO VZDUCHOVKY, podávali PRVÚ POMOC a snažili sa simulovane PRIVOLAŤ ZÁCHRANKU. Skúmali aj STOPY PÁCHATEĽOV, podľa indícií hľadali samotného páchateľa, preukázali svoju zdatnosť pri riešení úloh CIVILNEJ OCHRANY, lúštili slovný rébus, odpovedali na otázky HASIČOV a hneď v úvode museli absolvovali ferratovú prekážku. Úlohou 4-členných tímov bolo zdolať stanovištia za čo najkratší čas. Za nekompletne splnené úlohy boli tímy sankcionované trestnými bodmi.

            VÍŽAZNÝ TÍM 7. B vybojoval okrem prvenstva aj tridsať trestných bodov. Dôvodom bolo nesplnenie jednej z podmienok, mal mať v tíme aspoň jedno dievča. I napriek tomu získal prvenstvo. Zónu komfortu a svoje limity si posunulo aj družstvo 7. A, ktoré uzavrelo konečné poradie zúčastnených škôl.

            1. miesto TÍM 7. B:

            Leo Šediansky, Martin Budinský, Filip Jezbera, Branislav Udička, Náhradník: Adrián Truska

            5. miesto TÍM 7. A:

            Matúš Ďurovský, Oliver Považan, Ester Oláhová, Tamara Jančiová, Náhradník: David Müller

            PORADIE ŠKÔL:

            1.  miesto ZŠ J. Zemana 7.B

            2. ZŠ s MŠ Brehy

            3. ZŠ sv. Alžbety

            4. ZŠ a MŠ Tekovská Breznica

            5. ZŠ J. Zemana 7.A

            VEĽKÉ ĎAKUJEME PATRÍ ORGANIZÁTOROM A ZÚČASTNENÝM !

            Michaela Stehlíková

      • 17okt
          • ĎALŠÍ VEĽKÝ DEŇ PRVÁKOV

            Milou TRADÍCIOU v našom školskom klube sa stalo, že PRVÁCI SVOJ VEĽKÝ DEŇ neprežívajú len začiatkom septembra, keď prekročia brány základnej školy.

            Rovnako dôležitý je pre nich aj SLÁVNOSTNÝ AKT prijatia za ,,VEĽKÝCH" ŽIAKOV -imatrikulácia.

            Naši prváci nám svoju šikovnosť a múdrosť v znalosti rozprávok predviedli a následne zložili aj SĽUB PRVÁKA, ktorým sa oficiálne zapísali do VEĽKEJ ŠKOLSKEJ RODINY.

            Ako pri každej slávnosti ani pri našej imatrikulácii nechýbal tanec, výborný koláčik a úsmev na tváričkách.

            Našim milým prvákom želáme veľa nových priateľstiev, úsmevov a úspechov v škole!

            Pani vychovávateľky Janka s motýlikmi a Ľudka s lienkami

      • 13okt
      • 11okt
      • 11okt
    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje