• 15jún
          • Zážitkové vyučovanie

            "HMYZOPASCE"

            Na hodinách biológie sme okrem opakovania využili „ hmyzopasce“ a v okolí školy sme chytali rôzne druhy bezstavovcov najmä hmyzu.

            Hmyzopasce majú v uzávere celkom slušne zväčšujúcu lupu, preto niektoré spätné pohyby hlavy pri pozretí do hmyzopasce som sledovala s úsmevom na tvári. Jednotlivé živočíšne druhy som sa snažila žiakom determinovať, aj keď moje kapacity sú tiež obmedzené. Mnohé druhy poznali aj samotní žiaci, čo ma mimoriadne potešilo. Zo žiackych úlovkov spomeniem aspoň niektoré rody: včely, čmele, kvetáriky, mravce, križiaky, fúzače, bzdochy a iné.

            Samozrejme, že všetky živočíchy sme po „prehliadke“ vrátili do prirodzeného prostredia. Myslím, že aktivita sa žiakom veľmi páčila, z čoho som mala samozrejme radosť aj ja.

            Autor: p. zást. Marianka Maslenová

      • 14jún
      • 11jún
          • TÝŽDEŇ BEZ OBALOV

            Milí žiaci, keďže naša Zelená škola má v tomto  certifikačnom období  zvolenú prioritnú tému ODPAD, vymysleli si pre Vás jej žiacki členovia jeden perfektný projekt s názvom „TÝŽDEŇ BEZ OBALOV“. Tento projekt rozbehneme od pondelka 15. 06. 2020  a všetci, ktorým záleží na čistote našej školy a mesta, sa môžu zapojiť do projektu tým, že nebudú aspoň tento týždeň v škole vytvárať (okrem jednorazových obrúskov, ktoré sú teraz nutnosť) žiadny odpad.   

      • 12jún
          • Zážitkové vyučovanie

                 Praktická Prvouka- deti hľadali podľa obrázkov lúčne rastliny, učili sa ich spoznávať a pomenovať podľa vzhľadu.Hry na školskom dvore zamerané na spoluprácu.2.B -Čistenie školského dvora podľa hesla : Práca šľachtí!"

            Autor: p.uč. Evka Sučanová

      • 11jún
      • 11jún
          • Aktivity v ŠKD s Mirkou

            Keďže sa začal nový týždeň, ktorému počasie veľmi nechcelo priať, vytvorili sme si počas popoludní s deťmi "Triednu vlajku". Prostredníctvom tejto aktivity deti rozvíjali svoju emocionalitu, sociabilitu, vzájomné vzťahy v skupine/triede, estetické a kreatívne myslenie. Na začiatok sme sa s deťmi porozprávali o tom, aké je dôležité vytvoriť si v triede dobré vzťahy so spolužiakmi a s p. učiteľkou. Opisovali, čo každého z nich charakterizuje, čo majú rady. Deti pracovali spoločne, vytvorili tím, kde navrhli, ako by mala taká ich triedna vlajka vyzerať.

            Keď sa dohodli na návrhu, začali usilovne pracovať. Každé z detí sa veľmi potešilo výslednej podobe ,,ich triednej vlajky".

            Autor: p. asist. Mirka Bartošová

      • 11jún
          • Aktivity v ŠKD s Katkou

            Deti sa podľa vlastného výberu venovali činnostiam, pri ktorých si rozvíjali fantáziu, jemnú motoriku, vzajomnú spoluprácu (operácia kiwi). Skupinka dievčat sa venovala tvorivej činnosti (kvitnúci strom), kde si rozvíjali jemnú motoriku a predstavivosť. Časť chlapcov sa venovala hravej činnosti - "Človeče, nehnevaj sa", kde si trénovali schopnosť prijať aj prehru. V závere si všetci spoločne zahrali slovné hry telefón a obesenec (hangman). Zahrali sa aj v škole, aj na školskom dvore a ihrisku. Prebehli sme sa, precvičili pozornosť, postreh a šikovnosť.

            Autor: p. asist. Katka Spurná

      • 10jún
          • Ďalšia výhra: DOMESTOS

                 V septembri sa naša škola zapojila do projektu Domestos pre školy. Cieľom tohto projektu je zlepšenie prostredia na školských toaletách. Spolu s deťmi sme plnili rôzne aktivity: zahrali sme sa na Lovcov baktérií, čítali sme si príbehy o Lovcoch baktérií, vytvárali sme Makrofágov a plašili baktérie piesňami Lovcov baktérií. Takouto zábavnou formou sme v deťoch budovali správne hygienické návyky. A okrem toho sme sa super zabavili. Za každú z týchto aktivít sme získavali body. Ďalšie body sme mohli získať nákupom produktov značky Domestos a následným nahraním účteniek na stránku Domestospreskoly.Ďakujeme Vám, že ste nás podporili v tejto súťaži a pomohli nám v zbieraní bločkov z výrobkov Domestos a následným získavaním potrebných bodov. Tešíme sa, že naše spoločné úsilie sa vyplatilo a vyhrali sme. Obdržali sme finančnú výhru na nákup výrobkov Domestos pre našu školu. Ďakujeme p. zást. Maťke za organizáciu a spropagovanie a ešte raz ďakujeme všetkým, ktorí nám k tejto výhre dopomohli.

            Autor: p. zást. Maťka Jakubcová

      • 10jún
          • Aktivita s Gabikou

            Aktivity so školskou psychologičkou Gabikou

            Čo sa stane, keď poskytnete deťom priestor na rozvoj vlastnej fantázie, k tomu hárok papiera a farbičky? Napríklad aj takýto ekoplagát.Deti začali pracovať neštandardne. Každý si tvoril svoj obrázok na spoločný hárok. Až keď videli, že ich obrázky niečo spája, rozhodli sa vytvoriť ekoplagát. Formou dolepovania a dokreslovania vytvorili počas troch popoludní výsledok, na ktorý sú patrične hrdí. Na chodbách našej "zelenej školy" si svoje miesto určite nájde.

            Autor: p. škols.psych. Gabika Nehézová

      • 08jún
          • Aktivity v ŠKD s Ľudkou

            Školský klub detí s p. vych. Ľudkou

            Celotýždňové aktivity boli zamerané na rozvoj pohybu - pobyt vonku bol každý deň - slniečko nám prialo, a tak sme trénovali  loptové hry, skok do piesku, beh okolo ihriska, preskoky gumy, čertíka Bertíka a krúženie s loptičkou. Na Deň detí sme si zasúťažili prenášaním loptičky okolo méty a čakala nás aj sladká odmena.

            Najväčšiu radosť deti mali zo stavebníc - skladali lode, autá, domy, domčeky pre zvieratká (koníky). Nezabudli na magnetickú stavebnicu, z ktorej Romanko vytvoril nádhernú mandalu.

            Rozvíjali sme si jemnú motoriku rúk tvorením z papiera. Vyrobili si náramky s motýlikom a medvedíka, ktorý skrášľuje našu triedu.

            Nezabudli sme ani na zelenú školu - naďalej sa staráme o náš nástenný panel - dievčatá presádzali kvietky, kyprili pôdu v kvetináčoch a popolievali všetky kvety. O znečisťovaní našej planéty sme si spoločne vypracovali pracovný list a práce si vyložili na výstavku. Kvietkom sme sa venovali aj naďalej - pekné obrázky vyrobené z cestovín skrášľujú našu výzdobu triedy. Cestoviny najprv namaľovali, a potom tvorili obrázok pomocou lepidla.

            Slovnú zásobu si rozširovali čítaním príbehov na každý deň a deti relaxovali na koberci. Príbehy opisovali zvieratká žijúce v lese.  

             

            Autor: Ľudka Zimermanová

      • 08jún
          • Aktivity v ŠKD s Majkou

            Školský klub detí s p. uč. Majkou

            Minulý týždeň sme sa zamerali na pohybovú aktivitu, ako aj na rozvíjanie tvorivosti u detí prostredníctvom hier. Zo športových hier nás „najviac“ zaujal basketbal. V basketbale sme sa zamerali na hernú činnosť jednotlivca, a to dribling, prihrávky a streľba. Dokonca sme už aj „hrali“. Okrem toho sme si ukázali, aký vie byť zábavný frekvenčný rebrík a okrem nôh vieme použiť aj ruky. Zmerali sme si sily v skoku do diaľky z miesta, v hode Vortexom (detská lopta v tvare oštepu) a svoju šikovnosť a súťaživosť sme sa ukázali aj v rôznych teamových súťažiach. Okrem pohybových hier a súťaží sme zvládli aj „poznávačku“ (zbieranie listov zo stromov v celom areáli školy a určenie ich názvu). Svoju tvorivosť sme ukázali aj v spoločenských hrách (Aktivity, Jožin z Bažin, Twister Dixit,...). Pri týchto hrách sme sa výborne zabavili a zároveň sme aj okrem tvorivosti použili kreslenie, opis, rozprávanie a pantomímu.

            Autor: Majka Rudzanová

      • 07jún
          • Aktivity v ŠKD s Miškou

            Školský klub detí s p. asistentkou Miškou

            „Kým dievčatá zaujala vlastná kreatívna tvorba obydlí pre ich malé obľúbené figúrky, chlapci si zatiaľ zahrali didaktickú postrehovú hru "Bystrík". Ďalší z nich si trénovali motoriku kúzelníckymi kartami. Následne dospeli      k názoru, že banán, ktorý dostali na obed, treba urgentne "operovať", vďaka čomu z vlastnej iniciatívy vytvorili operačný tím. Rozdelili si úlohy, kto sa bude a na čom podieľať (hlavný operatér, asistenti....). Deti sa učili pracovať tímovo, zmysluplne a pri dodržaní najvyšších hygienických štandardov (pozri rúška :) ). Učili sa preberať na seba zodpovednosť. Vytvorili/vyrobili si inštrumenty, ktorými operovali a nechýbal ani exkluzívny defibrilátor (pozri foto). Hovorili sme si o jeho význame a použití a aj to, kde sa u nás v meste nachádza. Operáciu sprevádzala uvoľnená a dobrá nálada. Deti si po náročnej "operácii" užili chvíle aj pohybovými aktivitami na čerstvom vzduchu :). "

            ...decká dnes robili ďalší "pokus"...tentokrát hlavný operatér prišiel ešte lepšie vyzbrojený (doma vyrobil vlastnoručne kardiogram - pozri foto :) ), nechýbal obväz, leukoplasty..."sánku" z nich mám dole stále...

            Autor: Michaela Stehlíková, DiS.

      • 06jún
          • Aktivity v ŠKD s Jankou

            Školský klub detí s p.vych. Jankou. Deti teraz trávia čas spolu tak,  ako sú rozdelené do skupín. Skupina, ktorá sa spoločne doobeda učí, je poobede vo svojom ŠKD. Takže máme viacej oddelení ŠKD. Deti s p. vych. Jankou Kršiakovou športovali, robili si náramky, ale hlavne trávili čas vonku.

      • 06jún
      • 05jún
          • VYHRALI SME!

            Ďakujeme: Patrícia Tužinská, Samuel Šadlák, Michaela Štoselová a Veronika Kyseľová.

            Srdečne im blahoželáme a vážime si, že máme na našej škole takýchto šikovných a iniciatívnych žiakov.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám k víťazstvu dopomohli.

            Veľké poďakovanie patrí aj p.uč. Evke Sučanovej a p. uč. Martinovi Dojčánovi.

            http://www.mladireporteri.sk/video_/hora-plastov-zberny-dvor-v-novej-bani

      • 04jún
      • 01jún
    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje