• 26feb
        • POĎAKOVANIE
          • POĎAKOVANIE

            BEDMINTON – 15. 11. 2018 sa v Žarnovici uskutočnilo okresné kolo v bedmintone žiačok a žiakov. ZŠ Jána Zemana reprezentovali dve žiačky - Ema Müllerová a Sofia Trubanová a dvaja žiaci zo VI. A - Tobias Kováč a Samuel Suchý. Dievčatá obsadili tretie miesto, chlapcom sa podarilo zvíťaziť a postúpiť na regionálne kolo. Po opätovnom víťazstve o týždeň neskôr v Žiari nad Hronom už postúpili na krajské kolo. Krajské kolo sa uskutočnilo 07. 02. 2019 vo Zvolene. Chlapci nastúpili v rozšírenej zostave o Maroša Baranca, žiaka VIII. B triedy, po urputnom boji nakoniec obsadili pekné 5. miesto.

            STOLNÝ TENISokresné kolo v stolnom tenise žiačok a žiakov ZŠ sa uskutočnilo 06. 02. 2019 v Žarnovici. Našu ZŠ reprezentovali žiačky - Ema Müllerová, Stela Müllerová a Karin Rajnohová, ktoré obsadili druhé miesto. Víťazstvo a postup do krajského kola si v kategórii žiaci vybojovali chlapci -Tomáš Kunc, Tobias Kováč a Matúš Sabaka. Na krajskom kole sa ich tím rozšíril o Petra Papáneka, ktorý v čase okresného kola bol na lyžiarskom kurze na Táľoch. V Kalinove 19. 02. 2019 spolu obsadili 5. – 6. miesto.

            Veľké ĎAKUJEM patrí rodine Kováčovej, konkrétne Tobiasovmu ockovi Jaroslavovi Kováčovi, ktorý obetoval svoj čas a na vlastné náklady zabezpečil dopravu chlapcov na krajské kolo.

             

            PaedDr. Lucia Považanová

      • 26feb
      • 20feb
          • Informácie k zápisu do I. ročníka

            Vážení rodičia,

            vzhľadom k tomu, že sa blíži termín zápisu detí do prvého ročníka základnej školy, dovoľujeme si sprostredkovať Vám niekoľko informácií a ponúknuť užitočné odkazy na stránky, kde sa môžete dozvedieť viac.

             

            Zároveň Vám prajeme, aby Vaše dieťa v škole prežilo chvíle plné poznania, tvorivosti, nových priateľstiev a zážitkov.

                                                                                                                       kolektív pedagógov ZŠ Jána Zemana

      • 26feb
      • 20feb
        • Vlak zo stanice Školská č. 6 sa rozbieha
          • Vlak zo stanice Školská č. 6 sa rozbieha

             

                 Demotivované obdobie pedagógov v ZŠ Jána Zemana už pominulo a s radosťou Vám oznamujeme, že otvárame brány pre všetkých priaznivcov a priateľov školy. 

                 Za posledné obdobie rodičia, ale aj široká verejnosť, mohli sledovať so znepokojením dianie v našej škole. Vlak sa však zo stanice Školská č. 6 s veľkou radosťou rozbieha!

                 Pre všetkých rodičov prvákov, ale aj priaznivcov školy, pripravujeme Deň otvorených dverí dňa 26. 03. 2019 v odpoludňajších  hodinách od 14.30 do 17.00 hod. vo forme rôznorodých blokov z vyučovania a z krúžkovej činnosti. Zaujímavou a hravou formou Vaše deti zistia, že aj škola môže byť hrou a zábavou.

                 Deti si budú môcť zasúťažiť, zacvičiť, naučiť sa nové veci pri práci s interaktívnou tabuľou, ale aj s prvkami alternatívneho vyučovania: Hejného metóda,  Montessori; oboznámia sa s prvými pokusmi z chémie, atletikou, s výtvarnou fantáziou vlastnými očami,  zatancovať si  a mnoho ďalších zaujímavých aktivít, pričom ich čaká aj milá odmena!

                 Veríme, že tento Deň otvorených dverí Vás pozve na zápis žiakov do 1. ročníka „Z rozprávky do rozprávky“  – 08. 04. a 09. 04. 2019!

                Popri týchto dôležitých a rozhodujúcich krokoch pripravujeme pre žiakov našej školy aj Veľkonočný volejbalový turnaj, Karneval, Základný plavecký výcvik pre žiakov  4. ročníka, Školu v prírode na Repišti, Marcové nočné čítanie so spisovateľmi, Deň detí – „veľkáči pre malkáčov“, divadelné predstavenia a ďalšie iné aktivity, o ktorých Vás budeme radi informovať!

            Tešíme sa na Vás!

            tím pedagógov zo ZŠ Jána Zemana

             

      • 24feb
        • Info zo Zelenej školy:
          • Info zo Zelenej školy:

            Dňa 20. februára 2019 sme absolvovali 4. stretnutie kolégia  Zelenej školy, na ktorom  sme sa rozprávali o význame projektu, výsledkoch environmentálneho auditu školy a aktivitách našej  školy v projekte v budúcom školskom roku. Každý člen mohol predniesť zaujímavé postrehy a nápady z oblasti životného prostredia a s ním spojenou redukciou odpadu.

            Radi by sme Vás teraz  informovali  o výsledkoch environmentálneho auditu našej školy.

            AUDIT ŠKOLY:

            Počas mesiacov december a január robili členovia žiackeho tímu Zelenej školy prieskum našej školy. Zameriavali sa v ňom na to , čo robíme - nerobíme v prospech stavu s odpadmi. Ich zistenia boli nasledovné:

            Pozitíva:                                                                                  Negatíva:

            • Robíme zber starého papiera.                                   -  V automate sa používajú jednorazové
            • Zbierame vrchnáčiky z PET fliaš.                                    plastové poháriky.
            • Zbierame ALU plechovky.                                         -    Máme veľkú spotrebu papiera.   
            • Žiaci 1. stupňa majú dosť vedomostí                        -  Nedostatok košov na separovanie odpadu.

            o triedení odpadu.                                                               - Triedy nemajú koše na triedený odpad.

            • Chodíme na Enviropodujatia.                                   - Škola nemá kompostovisko na bio odpad.
            • Školská jedáleň používa gastro balenia.                  -  Žiaci nosia na desiatu PET fľaše a

                                                                                                        mikroténové  vrecúška.

                                                                                                      -  Žiaci nevedia správne triediť odpad.   

             

             Tešíme sa zo zistených pozitív a budeme sa snažiť odstrániť všetky negatíva!

             

            Ak aj Vám záleží na budúcnosti našej planéty a životnom prostredí nášho mesta a školy a máte tvorivé EKO - nápady ako ho zlepšiť, príďte medzi nás a podeľte sa s nami o ne. O ďalšom termíne stretnutia tímu Zelenej školy Vás budeme včas informovať.

      • 20feb
        • LYŽIARSKY A SNOWBOARDOVÝ KURZ
          • LYŽIARSKY A SNOWBOARDOVÝ KURZ

             

            04. – 08. 02. 2019 sa opäť lyžovalo. Kde? No predsa opäť na Táľoch. 14 detí zo VII. A, 18 detí zo VII. B a 8 detí z VIII. B sa  zúčastnilo lyžiarskeho a snowboardového kurzu.

            Konečne nastal vytúžený pondelok, 04. 02. 2019, osem hodín ráno a žiaci plní očakávaní nasadli do autobusu TABO, ktorý nás o necelú hodinu a pól odviezol do obce Bystrá - Penzión Bystrinka. Ubytovali sme sa podľa vopred rozdelenej „pasportizácie“. V penzióne nás privítali obedom a o 13.00 sme mali pristavený skibus, ktorý nás vozil podľa dohovoreného času do rezortu Ski Tále, vzdialeného asi 3 km od penzióna. Hneď v prvý deň boli žiaci rozdelení do troch skupín – snowboardisti pod vedením Bohuslavy Gajdošovej, lyžiari začiatočníci pod vedením Mariany Andrášikovej a Denisy Bátorovej a pokročilí pod vedením mňa, Lucii Považanovej.

            Každý deň sa začínal o 7.15 budíkom, osobnou hygienou a výdatnými raňajkami formou švédskych stolov. Žiaci počas dňa plnili výcvikový plán v čase od 9.00 do 12.00 hod. a poobede od 14.00 do 16.00 hod. Medzitým bola obedňajšia prestávka v Penzióne Bystrinka. Výnimkou bola streda, kedy sme doobeda navštívili Wellness Bystrá, no poobede sme sa opäť venovali deťom a zdokonaľovaniu už naučených pohybov. Žiaci rýchlo napredovali a zdokonaľovali sa.

            Každodenná činnosť žiakov bola vyhodnotená po večeri, kde sa žiaci dozvedeli aj plán na ďalší deň. Vo štvrtok dopoludnia sme pre žiakov zorganizovali preteky na profesionálnej slalomovej dráhe, kde sa „bojovalo“ o medaily a diplomy v kategóriách lyžiar dievča, lyžiar chlapec a trofej a diplom pre snoubordistu. Vo štvrtok večer v záverečnom vyhodnotení lyžiarskeho výcviku boli ocenení najlepší pretekári z jednotlivých kategórií.

             

            VYHODNOTENIE:  

            Kategória  lyžiar dievča:

            1. miesto Sofia Trubanová, 2. miesto Laura Žembéryová, 3. miesto Michaela Štoselová

            Kategória lyžiar chlapec:

            1. miesto Branislav Vozár, 2. miesto Adam Považan, 3. miesto Matej Galbavý

            Kategória snowboardista:

            1. miesto Matúš Mádel, 2. miesto Šimon Andrášik, 3. miesto Jakub Maruška

            Doobedňajšie piatkové lyžovanie si už užili na 100 % len podaktorí „bojovníci. Tí, ktorí mali boľavé časti tela z pádov  alebo skúšali trpezlivosť inštruktorov v  poslednú noc, navštívili Bystriansku jaskyňu, kde mali možnosť v tesnej blízkosti vidieť spiace netopiere a taktiež sa nadchnúť krásami jaskyne. Po 40 minútovej exkurzii jaskyne nás čakal pristavený skibus, ktorý nás zaviezol do strediska Tále, kde sme si išli do lyžiarne po lyže.  

            Pohľady do slnkom zaliateho údolia, smútok z odchodu, ale aj radosť z návratu domov, to všetko sme pociťovali pri odchode zo strediska. Po poslednom spoločnom obede plní zážitkov a nadobudnutých skúseností sme opäť nastúpili do autobusu TABO. Po šťastnom návrate domov sa žiaci vrhali do náručia rodičov a odchádzali domov oddychovať.

            Lyžiarsky kurz sa uskutočnil na výbornú. Žiaci, ktorí stáli prvýkrát na lyžiach, sa naučili lyžovať a ostatní sa zdokonalili v lyžiarskych a snowboardových technikách, čo bolo hlavným cieľom lyžiarskeho výcvikového kurzu. Tento kurz bol uskutočnený na odbornej úrovni a splnil všetky ciele, ktoré si vo svojich zámeroch vytýčil. Lyžiarskemu výcviku celý týždeň prialo slnečné počasie, čo určite prispelo k vynikajúcej atmosfére medzi žiakmi.

            Všetkým žiakom patrí veľká pochvala za snahu, húževnatosť, bojovnosť a pokrok v zdolávaní lyžiarskych zjazdoviek.

             

             PaedDr. Lucia Považanová

                                                                                                                                                                           uč. TŠV

             

      • 20feb
        • Vyučovanie v triede IV.B
          • Vyučovanie v triede IV.B

            Netradičný deň zažili žiaci IV. B triedy, keď sa im zmenil jeden deň bežného vyučovania na netradičný deň. Počas neho sa žiaci rozdelili do ľubovoľných skupín. Mali tiež možnosť vybrať si svoje miesto na prácu v triede. Niektorí sedeli v lavici, iní ležali na zemi, ďalší si našli pohodlie v tureckom sede. Triedna učiteľka ich oboznámila s jednotlivými úlohami, ktoré plnili počas dňa . Na slovenskom jazyku mali napr. búrku mozgov, šifrovanú správu alebo úlohy pre bystrých a bystrejších. Všetko však súviselo s témou dňa Ľudské telo. Na prírodovede si každá skupina tvorila projekt o ľudskom tele, ktorý na záver odprezentovali. Na čítaní sa zo žiakov stali spisovatelia, ilustrátori či divadelní herci. V tento iný deň si všetci žiaci rozvíjali schopnosť samostatne sa učiť, využívať získané schopnosti a znalosti, rozvíjať tvorivé myslenie a čo je najdôležitejšie, videli, že učenie môže byť aj zábavné.

            Čo ďalšie zažili žiaci v IV. B triede?

            I v našej škole sa využívajú moderné formy vzdelávania. Na prírodovede v triede IV. B sa často využívajú prvky CLIL. To znamená, že anglický jazyk sa používa i pri výučbe prírodovedy. Pomocou rôznych aktivít a komunikačných situácií sa prepájajú vedomosti z cudzieho jazyka a prírodovedy. Hlavné informácie sú často podávané v materinskom jazyku, vyučovacie aktivity prebiehajú v cudzom jazyku. Žiaci tak odbúrajú strach z chýb a komunikujú bezprostredne. Učenie nemusí byť vždy mučenie. Nadšenie z takýchto hodín si môžete pozrieť vo fotoalbume školy.

      • 19feb
        • NOVOROČNÝ VOLEJBALOVÝ TURNAJ
          • NOVOROČNÝ VOLEJBALOVÝ TURNAJ

            Na počesť ukončenia prvého polroka šk. roka 2018/2019 sme 31. 01. 2019 zorganizovali Novoročný volejbalový turnaj. Zúčastnilo sa ho 42 volejbalistov z druhého stupňa. „Obehnúť“ žiakov a žiačky mi pomohla Erika Orgonášová, žiačka IX. A triedy. Turnaja sa zúčastnilo 6 šesťčlenných družstiev v mixovom obsadení, čo sa týka pohlavia a aj tried. Vytvorili sa družstvá „Banáni“, „VII.A“, „FLEX“, „Fortnite team“, „Špiny“ a „VIII.B“. Turnaj sa odohral v telocvični pri ZŠ Jána Zemana  za pomoci dvoch rozhodcov, učiteľov: Marka Konečného a mňa a dvoch asistentiek: Eleny Jarešovej a Petry Psotkovej, žiačok IX. B triedy. Hralo sa systémom „každý s každým“, na dva sety do 15 bodov. Víťaz dostal 2 body, porazený 0.  V prípade remízy si hráči rozdelili po 1 bode. Odohralo sa dokopy 16 zápasov. Turnaj nakoniec skončil v nasledovnom poradí:

            1. miesto: ŠPINY (G. Debnár, T. Kunc, L. Tencerová, S. Medveďová, Ema Mullerová, S. Prochyrová a K. Wagnerová)
            2. miesto: VIII. B (M. Lenart, D. Gálus, A. Považan, K. Šmondrková, T. Polcová, T. Tužinský)
            3. miesto: BANANI (Ž. Gajdošová, S. Jarešová, T. Kováč, S. Suchý, M. Polc, M. Gavora)
            4. miesto: FLEX (E. Orgonášová, L. Pajerská, E. Martinková, K. Majsniarová, S. Tokoly, Š. Andrášik, S. Pacalajová)
            5. miesto: VII.A (S. Trubanová, V. Šurková, V. Kocianová, S. Vozár, B. Katina, P. Tužinská, V. Bónová)
            6. miesto: FORTNITE TEAM (A. Hrmo, V. Kyselová, M. Kamenský, J. Gonda, M. Miškela, M. Štoselová)

                                  S uznaním sme skonštatovali, že turnaj mal vyššiu úroveň vďaka dravosti a húževnatosti našich žiakov. Z tých najlepších sme zostavili družstvá, ktoré nás budú reprezentovať na okresnom kole dievčat a chlapcov.

             

            PaedDr. Lucia Považanová

      • 19feb
        • Ochranárik očami detí
          • Ochranárik očami detí

            Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany, taký je názov celonárodnej výtvarnej súťaže, ktorá je garantovaná MV SR a v spolupráci s Okresným úradom v Žarnovici sa súťaž   niesla pod  názvom  motivačnej aktivity Som záchranár a ako by som pomohol ja.

            Cieľom súťaže bolo  hravou formou oboznamovať a utvrdzovať  u žiakov záchranný systém a tiesňového volania č.112, ktoré slúži na privolanie záchranných zložiek v prípade, keď je ohrozený ľudský život, zdravie, majetok a poskytnúť  ľuďom prvú pomoc v tiesni.

            Do súťaže sa zapojili žiaci z  III. A a III. B. Svoje nadanie prejavili  v krásnych kresbách,                  v papierových maketách a skladačkách, postavičkách, vrtuľníkoch a áut záchranného systému. Hodnotenie všetkých prác bolo veľmi náročné, pretože boli veľmi nápadité a  tvorivo  vypracované podľa zadanej témy.

            V okresnom kole sa umiestnili:

            1. miesto: Michaela Moravčíková – III. B,  Záchranár Filip, postup do celoslovenského kola

            2. miesto: Laura Šadláková  - III. B , Záchranársky vrtuľník

            3. miesto : Viktoria Bratková – III. B, Zdravotná sestra

            3. miesto : Branislav Udička – III. B,  Hasičské auto

            Žiaci boli za svoje víťazné práce odmenení diplomom a vecnými cenami, ktoré im bol osobne odovzdať p, Škripaj z Okresného úradu krízového riadenia v Žarnovici a  poďakoval im za krásne práce a zablahoželal našim malým výtvarníkom.

             

                                                                                                                          Mgr.Beniaková

      • 18feb
        • Oznam
          • Oznam


            Mesto Nová Baňa ako zriaďovateľ Základnej školy Jána Zemana Nová Baňa zastúpené
            primátorom mesta Mgr. MVDr. Branislavom Jaďuďom, MBA, odvolal z funkcie riaditeľku
            školy Mgr. Slavomíru Bagalovú dňa 15. 02. 2019 na návrh rady školy. Zároveň poveril
            dočasným riadením školy Mgr. Marianu Andrášikovú, ktorá pôsobila vo funkcii zástupkyne
            školy. Toto poverenie platí do vymenovania riaditeľa školy po úspešnom vykonaní
            výberového konania.

      • 07feb
      • 26feb
          • Všetkovedko

            Výsledky celoslovenskej súťaže Všetkovedko

            Žiaci 2. – 4. ročníka sa úspešne zapojili do súboja o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími v celoslovenskej súťaži Všetkovedko.

            Titul Všetkovedkov učeň a k tomu diplom s malým darčekom získali  žiaci 4. ročníka: Samuel Pacalaj, Simona Kamenská, Eliška Loučanová, Olívia Trubanová, Saša Špireková, Adam Boroš, Hanka Lopúchová, Ella Palajová, Filip Křápek, Veronika Štoselová, Viktória Vozárová, Viktória Kráľová,  žiaci 3. ročníka: Filip Jezbera, Romana Lipianska, Martin Žembery, Róbert Mánik, NicolasPolcer, Simon Betko a žiaci 2. ročníka: Dominik Volf, Deina Číková, Barbora Gajdošová, Vladimír Boroš, Lea Mária Lacová, Viktória Palajová.

            Titul Všetkovedko a k tomu diplom s krásnou stavebnicou Lego získali žiaci 2. ročníka: Tim Kopernický, Marek Chudánik, Nelly Herczegová, Jakub Šutka a žiak 4. ročníka Dávid Rajnoha.

            Najmúdrejším medzi najbystrejšími sa stal Šimon Katreniak z 2. B triedy, a teda stal sa Všetkovedkom školy.

            Všetkým žiakom srdečne blahoželáme.

      • 07feb
        • Šampióni udržateľnosti
          • Šampióni udržateľnosti

             

            „Ak chceme niečo zmeniť, musíme začať od seba,“

                 pod týmto mottom  školia zamestnanci spoločnosti Henkel Slovensko deti na základných školách po celom Slovensku.

                 Vo štvrtok 24. januára 2019 prišli zamestnankyne spoločnosti Henkel aj na našu školu a realizovali tento projekt so žiakmi  2. a 3. ročníka.  Téma projektu bola  jednoduchá: naučiť ich správať sa šetrne voči životnému prostrediu a byť vzorom súrodencom, rodičom             a okoliu.    

               Žiaci absolvovali inšpiratívnu hodinu, na ktorej sa hravou formou učili, ako môžu veľmi jednoducho šetriť vodou, energiami či znížiť množstvo odpadu. Interaktívna hodina dala deťom praktický návod, ako môžu šetriť životné prostredie tým, že zatvoria kohútik na batérii, napríklad pri umývaní zubov, zhasnúť svetlo vždy, keď odídu              z miestnosti, vždy na konci dňa úplne vypnúť televízor (nenechávať ho v pohotovostnom móde), zatvoriť chladničku hneď potom, ako       z nej vyberú jedlo, použiť namiesto jednorazovej kuchynskej utierky radšej textilnú alebo používať uteráky tak, aby neputovali hneď          do koša na pranie. Absolvovaním projektu žiaci dostali jednoduchý návod, ako  si budovať správne návyky, na základe ktorých  môžu          k takémuto šetrnému správaniu inšpirovať aj svojich rodičov                  či kamarátov a každý z nich bol odmenený tričkom a nálepkou.
                Veríme , že absolvovaním tohto projektu, sme aspoň trochu prispeli pri šírení myšlienky udržateľnosti medzi našimi žiakmi.

             

      • Kontakty

        • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
        • 0456857317
        • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
        • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje