• 28okt
        • DEŇ JABLKA
          • DEŇ JABLKA

             

            Tretí októbrový utorok sme v triedach 1. - 4. ročníka realizovali projektový deň s názvom "Deň jablka". Cieľom dňa bolo ukázať žiakom význam pestovania pôvodných druhov jabloní. Triedne učiteľky si v rámci tried pripravili aktivity pre deti, pri ktorých mali možnosť ochutnávať a porovnávať rôzne druhy jabĺk a výrobkov z nich, pripravovali rôzne chutné jedlá i maškrty alebo vypracúvali pracovné listy na tému jablka. Projektový deň sme príjemne zakončili vychádzkou do starých jabloňových sadov na Šibeničnom vrchu. 

      • 28okt
        • ZELENÁ ŠKOLA
          • ZELENÁ ŠKOLA

            Naša škola sa v tomto šk. roku zapojila do medzinárodného projektu „Zelená škola“. Cieľom projektu je, aby sa žiaci za pomoci učiteľov a rodičov naučili riešiť reálne environmentálne problémy našej školy. Keďže v súčasnej dobe sa nestačí o problematike životného prostredia len rozprávať,  našou úlohou  je  naučiť sa zmeniť svoje  konanie. Spoločne so žiakmi  budeme bádať, aký vplyv má prevádzka našej školy na životné prostredie, respektíve akú ekologickú stopu zanecháva v prírode. Členovia kolégia Zelenej školy, ktorí budú touto činnosťou poverení, sa veľmi potešia, ak im budete pri monitorovaní reálnej situácie nápomocní. O výsledkoch budete priebežne informovaní na nástenkách Zelenej školy a prostredníctvom internetovej stránky.

                                                                                                           koordinátorky projektu „Zelená škola"

      • 24okt
        • Oznam
          • Oznam

            ZŠ J. Zemana Nová Baňa oznamuje, že dňa 29.10. 2018 sa bude vyučovať od 7.35 do 11.10 hod. Činnosť ŠKD je zabezpečená aj v popoludňajších hodinách. 

      • 11okt
        • Oznam
          • Oznam

            Doplňujúce voľby zástupcu rodičov v rade školy zo dňa 03. 10. 2018 sú neplatné, pretože hlasovací lístok obsahoval aj mená kandidátov, ktorí nespĺňajú podmienku uvedenú v § 25 odseku 5 zákona 596 o štátnej správe v školstve a školskej samospráve – zástupca rodičov nesmie byť zamestnancom školy alebo školského zariadenia.

             

            § 25 Členstvo v orgánoch školskej samosprávy

            ...

            (5) Členmi rady pri základnej škole, základnej škole pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, materskej škole, 30b) základnej umeleckej škole alebo členmi rady školského zariadenia pri školskom internáte a centre voľného času sú dvaja zvolení zástupcovia pedagogických zamestnancov, jeden zvolený zástupca ostatných zamestnancov, štyria zvolení zástupcovia rodičov, ktorí nie sú zamestnancami školy alebo školského zariadenia, a štyria delegovaní zástupcovia zriaďovateľa.

      • 13okt
        • Divadelné predstavenie Štefánik - slnko v zatmení
          • Divadelné predstavenie Štefánik - slnko v zatmení

            Žiaci ôsmeho ročníka a časť žiakov siedmeho ročníka navštívili 10. 10. 2018 starobylú Nitru a Divadlo Andreja Bagara, kde na nich čakalo predstavenie o Štefánikovi.

            Unikátne zobrazený jeho život a snaženie ukončené pádom lietadla zaujalo a strhlo našich žiakov.  Pútavým dejom im postupne odkrývali osobnosť M. R. Štefánika, čo sa žiakom veľmi páčilo. Pohľad na Štefánika z rôznych uhlov, v rôznych životných polohách, záujmoch a záľubách... Sme veľmi rady, že návšteva tohto predstavenia splnila svoj cieľ a najkrajším momentom bolo, keď žiaci ďakovali, že mohli ísť do divadla a vidieť spomínané predstavenie.

            Odporúčame vám, malým aj veľkým, zažiť toto predstavenie na vlastnej koži! Aj my ďakujeme deťom za perfektné správanie a tiež rodičom, že sme mohli isť s deťmi do divadla! 

                                                                                                                                                             vyučujúce SJL

      • 07okt
        • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku
          • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

            Dňa 2. 10. 2018 sa žiaci zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku v kine Vatra.  Pre mladších žiakov z 3. až 5. ročníka si herci z Divadelného centra v Martine pripravili predstavenie pod názvom „Smelý zajko v Afrike“ a pre starších žiakov  z ročníkov  7. až 9. mali pripravené predstavenie „Hrdinovia“.  Pre menších bol text prispôsobený veku, to znamená, že takmer všetko bolo aj prekladané do slovenčiny, takže žiaci nemali šancu nerozumieť. Starší žiaci už museli sledovať dej omnoho sústredenejšie.  Text bol z veľkej časti len po anglicky.  Žiaci mali radosť z toho, že počuli anglický jazyk aj inou formou ako na hodinách v škole.                                Ďakujeme za spestrenie vyučovania cudzieho jazyka.

            Mgr. Zuzana Floreková

      • 04okt
        • Účelové cvičenia v prírode
          • Účelové cvičenia v prírode

            V minulosti nazývané „Branné cvičenie“, po novom už „Ochrana života a zdravia“ (OŽaZ), sa uskutočnilo 28. 9. 2018 (v jarmočný deň) pre žiakov 5. až 9. ročníka aj na našej škole. Jednou z foriem OŽaZ je i Účelové cvičenie.  

            Cieľom cvičenia bolo poskytnúť žiakom potrebné teoretické vedomosti, praktické poznatky a formovať ich vzťah k problematike ochrany nielen svojho zdravia a života, ale taktiež zdravia a života iných ľudí. Jesenné cvičenia, ktoré sú povinnou súčasťou školských akcií každého školského roka, sa konali na 5 stanovištiach. Každé stanovište bolo zamerané na inú oblasť z problematiky ochrany zdravia a života. Triedy sa medzi stanovišťami presúvali po ročníkoch podľa vopred stanoveného harmonogramu. Na každom stanovišti im bola vysvetlená daná problematika s názornými ukážkami. Nakoniec žiaci svojimi vedomosťami, schopnosťami a zručnosťami museli absolvovať preskúšanie a za úroveň vedomostí boli ohodnotení bodmi. Za krásneho počasia žiaci s nadšením a ochotou pristúpili       k plneniu úloh, čím naplnili cieľ účelového cvičenia OŽaZ. Po absolvovaní všetkých 5 stanovíšť sa ročníky postupne vrátili do budovy základnej školy. Názvy a umiestnenie stanovíšť bolo nasledovné: 

            1. stanovište: ZDRAVOTNÍCI (klubovňa v škole) – Bc. I. Šurianská a Bc. P. Tomčáni.

            2. stanovište: TRIEDA SPOJ SA (telocvičňa) – PaedDr. L. Považanová.

            3. stanovište: STRELNICA (priestor pri ihrisku ZŠ) – Mgr. J. Kološta, Mgr. R. Uhrecký.

            4. stanovište: HASIČSKÁ ZBROJNICA – p. R. Maruniak, P. Kocian, T. Bóna, P. Forgáč.

            5. stanovište: AUTOŠKOLA (Autoškola TABO) – p. A. Tabernaus.

            Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým koordinátorom na daných stanovištiach, ktorí boli ochotní venovať nám čas a odovzdať odborné vedomosti, skúsenosti, zručnosti či návyky. Taktiež veľké ĎAKUJEM patrí učiteľom, ktorí pomohli pri presune žiakov   na stanovištia, ich usmerňovaní a vedení k tímovej práci a tiež samotným žiakom, ktorí s nadšením a snahou získavali čo najväčší počet bodov.

            Vyhodnotenie.pdf​​​​​​​


            L. Považanová



      • 02okt
        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

             

                 Dňa 26. 9. 2018 sme si opäť pripomenuli Európsky deň jazykov, ktorý sa v Európe oslavuje od roku 2001. Aj v našej škole si uvedomujeme, aká dôležitá je  jazyková a kultúrna rôznorodosť Európy. Vyučujúci v tento deň pripravili pre žiakov na hodinách cudzích jazykov rôzne aktivity, čím spestrili vyučovanie na anglickom, nemeckom a ruskom jazyku. Žiaci napríklad vytvárali slovnú reťaz, čítali knihy v cudzom jazyku, kreslili, vyfarbovali zástavy a naučili sa pozdravy v rôznych európskych jazykoch.

                 V VI. A a VIII. A, B na hodine ANJ napríklad lúštili tajničku. Museli sa k nej dopracovať pomocou slov z nemeckého, anglického, ruského, poľského, maďarského a českého jazyka. Poriadne pri tom prevetrali prekladové slovníky i internetový prekladač. Niektorí žiaci na začiatku tvrdili, že ich to asi nebude baviť, ale opak bol pravdou. Pustili sa do toho s nasadením a boli skvelí. Najlepšie dvojice  boli odmenené vecným darčekom –  spomienkovými predmetmi s logom Európskeho dňa jazykov. (6. ročník  - Samo a Tobias, 8. ročník – Simona a Miška). A tu je znenie tajničky: „Learn languages and travel“, čiže „Učte sa jazyky a cestujte“.

            Mgr. Zuzana Floreková, vyučujúca ANJ

      • 02okt
      • Kontakty

        • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
        • 0456857317
        • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
        • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje