• 14dec
          • Palacinky od mravčekov

            Jedno predvianočné popoludnie sme si v ŠKD spríjemnili prípravou palaciniek. Pri tvorbe cesta pomáhali deti, ktoré postupne pridávali všetky potrebné suroviny. Keď bolo cesto hotové mali možnosť si vyskúšať spraviť vlastné palacinky, ktoré si ponatierali, poskladali a hurá do jedenia.

            MALI SME „BAJÚZE OD UCHA K UCHU.“

            mravčeky a  Bianca

      • 14dec
      • 13dec
          • 13. DECEMBER

            Sviatok Lucie je jedným z najtajomnejších zvykov a patrí do série tzv. stridžích dní, ktoré predchádzajú Vianociam.

            Lucia (13. december) v rozpore s kresťanskou tradíciou v ľudových poverách vystupovala ako najväčšia bosorka. Ľudia verili, že v tento deň môžu strigy aj uvidieť.

            Najcharakteristickejším zvykom je v tento deň chodenie Lucií, za ktoré sa preobliekajú zväčša ženy, v niektorých regiónoch aj muži. Najčastejším oblečením Lucie je biely odev, prípadne biela plachta.

      • 13dec
          • OZNÁMENIE O PRERUŠENÍ VÝCHOVNO – VZDELÁVACIEHO PROCESU Z DÔVODU VÝSKYTU CHRÍPKOVÉHO OCHORENIA

            Riaditeľka Základnej školy Jána Zemana  Nová Baňa Vám oznamuje, že na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom a v súlade s Pokynom riaditeľky so zameraním na predchádzanie šírenia sa chrípkového ochorenia prerušuje prevádzku v základnej škole, v školskom klube detí a v centre voľného času v dňoch od 14. 12. 2022 (streda) do 16. 12. 2022 (piatok) z dôvodu výskytu chrípkového ochorenia detí a žiakov (35%), prevádzka bude opäť obnovená dňa 19. decembra 2022 (pondelok).

            Výchovno-vzdelávací proces sa prerušuje vo všetkých triedach aj v školských zariadeniach (v školskom klube detí a v centre voľného času). Deti budú automaticky vyhlásené z obedov.

             

            Zároveň sa pozastavuje činnosť všetkých záujmových útvarov (krúžkov) a rušia sa všetky mimoškolské aktivity.

            Mgr. Mária Jankoveová

      • 08dec
          • Mikulášska výzva - Mikuláš bez odpadu s EKO ALARM SLOVENSKO

            Sviatok sv. Mikuláša si každý jeden z nás spája s rozdávaním balíčkov a so sladkými dobrotami. V súčasnosti bývajú balíčky, ktorými sú deti obdarované omnoho bohatšie, ale o to viac zaťažujú životné prostredie množstvom obalov, v ktorých sú sladkosti zabalené.

            Základnej škole Jána Zemana Nová Baňa na životnom prostredí záleží, a preto sa rozhodla zapojiť do #ekoalarmvyzva a #mikulasbezodpadu, a tak podporiť práve v tento sviatok lokálnu rodinnú firmu a obdarovať deti balíčkom kvalitných medovníčkov zabalených v biologicky rozložiteľnom celofáne.

            Ak sme Vám dali inšpiráciu ako urobiť o rok Mikuláša inak, tak nás to veľmi teší.

            Urobíte tým dobrý skutok a potešíte tak nielen deti, ale aj prírodu.

            členovia tímu ZELENEJ ŠKOLY

      • 07dec
      • 07dec
          • Sviatok sv. Mikuláša

            Svätý Mikuláš patrí medzi najobľúbenejších svätcov už niekoľko storočí. Prečo je tomu tak? Svätý Mikuláš Mýrsky (pôsobil ako biskup v Myre) a  zaslúži si miesto medzi svätcami nielen kvôli svojej štedrosti a plným mikulášskym čižmičkám.

            Zvyk obdarovať najmenších drobnými darčekmi sa preniesol z Holandska do Severnej Ameriky, kde sa zmiešala s tradíciou dobré deti odmeňovať a zlé potrestať. Z našej tradície však Mikuláš odmeňuje deti preto, že on je štedrý a dobrý, nehodnotí skutky obdarovaných.

      • 07dec
          • Červené stužky 2022

            1. december už tradične patrí celoslovenskej kampani s názvom Deň Červených stužiek. Je to deň solidarity s ľuďmi, ktorí sú HIV pozitívni, či u nich už prepuklo ochorenie AIDS.

            Každoročne sa do tejto kampane zapájajú aj deviataci našej školy. V rámci dňa sa žiaci zúčastnili prednášky, kde sa dozvedeli viac o víruse HIV a aj o tom, ako sa prejavuje ochorenie AIDS. Taktiež si pozreli film Anjeli, kde videli realitu ohľadne AIDS na africkom kontinente. 

            Na záver dňa sme spoločne na znak solidarity vytvorili živú stužku a odniesli sme si plno myšlienok na nevinné africké deti postihnuté touto nevyliečiteľnou chorobou.

            Vaša koordinátorka prevencie, Maťka Bartková

      • 06dec
          • ÚSPECH V TECHNICKEJ OLYMPIÁDE

            Naši traja najúspešnejší súťažiaci zo ŠKOLSKÉHO KOLA technickej olympiády: JAKUB ŠUTKA zo 6. A triedy, FELIX KOVÁČ z 9. A a ERIK ŠÁLY z 9. B triedy zúčastnili OKRESNÉHO KOLA technickej olympiády v Žarnovici.

            Obstáli veľmi dobre. Jakub, ktorý vo svojej kategórii zbieral skúsenosti a súťažil aj so siedmakmi, obsadil PERFEKTNÉ TRETIE MIESTO. Už sa teším na jeho výkon v budúcom školskom roku. Jakuba pripravovala pani učiteľka Mária Rudzanová.

            Erik, ktorého som pripravoval ja a Félix, ktorého pripravovala pani učiteľka Mariana Maslenová, obsadili vo svojej kategórii tiež TRETIE MIESTO a svojim umiestnením si zabezpečili body, ktoré im pomôžu pri prijímacom konaní na nimi vybrané stredné školy.

            Všetkým trom chalanom SRDEČNE GRATULUJEM a ďakujem im za výbornú reprezentáciu našej školy.

            Poďakovanie patrí aj pani asistentke Márii Garajovej za morálnu podporu a skvelú fotodokumentáciu.

            Martin Dojčán

      • 01dec
          • Moderné umenie v ŠKD mravčeky

            Využitie netradičných materiálov pri tvorbe umeleckých diel.

            Deti tvorili moderné a abstraktné umenie za pomoci sklenených guličiek, farieb a krabice. Papier položili do krabice, na papier naniesli farby podľa svojich predstáv, položili sklenené guličky a následne krabicu zavreli a triasli s ňou tak, aby sa guličky presúvali z jednej strany na druhú.

            Po otvorení krabice ich čakalo milé prekvapenie v podobe hotového diela. 

            Bianca a jej mravčeky

      • 01dec
          • Olympiáda v anglickom jazyku

            V mesiaci november sa v našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Prihlásených bolo 32 žiakov. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách.

            V kategórii 1A sa najviac darilo žiakom:

            1. miesto – Tim Kopernický 6.A
            2. miesto – Martin Dojčán 6.A
            3. miesto - Ema Vavrincová 7.B

            V kategórii 1B sa na popredných priečkach umiestnili nasledovne:

            1. miesto - Lívia Šušovicová 9.A
            2. miesto - Filip Kocian 9.A
            3. miesto - Jakub Beňačka 9.A

            Víťaz z každej kategórie postupuje do okresného kola. Obidvom súťažiacim budeme držať palce, nech sa im okresné kolo vydarí čo najlepšie.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujem za záujem pomerať si sily s ostatnými spolužiakmi a otestovať, či preukázať tak svoje vedomosti a zručnosti z anglického jazyka. Well done!!!

            Zuzka Floreková

    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje