• 13apr
      • 13apr
          • NAŠI GYMNASTI

            Gymnastika - preskok chlapcov cez kozu – roznožka a skrčka.

            Chlapci sa chceli trošku popýšiť, že pri akej výške dokážu dať roznožku, i keď trošku krčia nohy.

            Sú SUPER!

            Majka R.

      • 13apr
      • 13apr
          • Noc s Andersenom

            Bola to doslova noc s Andersenom. Žiaci tretieho a štvrtého ročníka prežili NOC V ŠKOLE. Bolo to iné, bolo to trošku strašidelné a tajomné.  Mali možnosť vidieť školu ponorenú do tmy, chodby a triedy, ktoré boli zvláštne tiché.  VEĽMI SA NA TO TEŠILI. Nabalení karimatkami, spacákmi, plyšákmi a baterkami sa rozložili v triedach, v ktorých sa bežne učia. Tentoraz sa však TRIEDY PREMENILI NA SPÁLNE.

            Každoročne prebieha tento projekt na školách, alebo v knižniciach práve na konci marca. H.Ch. Andersen dánsky  prozaik, básnik, dramatik a hlavne  rozprávkar sa narodil 2.4.1805. Na jeho počesť  sa konal už 18. ročník tohto podujatia.

            Pre deti boli pripravené rôzne aktivity. ZAVÍTAL K NÁM SÁM PÁN ANDERSEN. V školskej čitárni, kde sme ho privítali, porozprával o svojom detstve, rodine, ako a kedy začal písať, čím chcel byť. Žiakov to veľmi zaujalo a prerástlo to až do besedy, kde sa žiaci vypytovali Andersena na  rôzne otázky. Po jeho odchode bol pre deti pripravený kvíz, čo sa dozvedeli a zapamätali.

            Po odchode Andersena sme sa presunuli do jedálne, žiaci sa rozdelili do družstiev a plnili úlohy na stanovištiach. K úryvkom z rozprávok  priraďovali názvy rozprávok, skladali  rozprávkové puzzle, čítali o vzniku kníhtlače, vymýšľali básničky o jari....

            Po vyhodnotení ich čakala super večera PIZZA – ďakujeme za upečenie a privezenie Pizzerii Riallto.

            Po zjedení pizze deti pozerali rozprávku Encanto.

            Nebudeme preháňať, keď povieme, že noc bola náročná. Deti boli vytešené, že spali v škole a aj ten ich spánok nebol spánkom. Veríme, že to dospali v sobotu. Dospávať sme museli aj my pani učiteľky, ktoré sme s nimi absolvovali toto podujatie. No tešili sme sa z toho, že DETI BOLI SPOKOJNÉ A PLNÉ ZÁŽITKOV.

            p. učiteľky M. Andrášiková, M. Jakubcová a R. Kotorová

      • 12apr
      • 12apr
          • MULTIKULTÚRA A VEĽKÁ NOC

            Za košíček anglických zvykov na našej škole.

            Žiačky zo 6. A triedy dostali úlohu schovať veľkonočné vajíčka v areáli školy. Žiaci 3. a 4. ročníkov súťažili v hľadaní vajíčok.

            Najšikovnejší boli žiaci zo 4. B, ktorí ako odmenu dostali čokoládové vajíčka.

            Alla B.  

      • 12apr
          • TRADÍCIE A NAŠE ZRUČNOSTI

            Korbáč je jeden zo symbolov Veľkej noci a nesmie chýbať pri žiadnej oblievačke na Veľkonočný pondelok.

            Dávne remeslo pletenia korbáčom ožilo na našom školskom dvore deň pred veľkonočnými prázdninami.

            Žiaci prvého stupňa mali možnosť sami si vyskúšať upliesť korbáč a veru zistili, že to nie je až také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzeralo.

            Za takúto možnosť ďakujeme pani Anne Lizákovej a pánovi Antonovi Stašovi z Brehov.

            vyučujúce I. stupňa

      • 12apr
      • 11apr
      • 06apr
      • 05apr
      • 05apr
      • 05apr
      • 05apr
      • 05apr
          • Okresné kolá žiakov a žiačok v MIDICOOLVELLEY

            Posledný marcový týždeň patril midicoolvolley žiakov a žiačok.

            V tomto školskom roku sa do školských súťaží dostal MIDICOOLVELLEY, čím sa líši od klasického volejbalu (6 hráčov), nielen počtom hráčov (hrajú ho 4 hráči), ale aj upravenými pravidlami. Samotné ihrisko je kratšie, prispôsobené pre 4 hráčov. Pre všetky školy to bola zmena, hrať „štvorkový“ volejbal s upravenými pravidlami.

            Našimi súpermi boli školy: ZŠ Fraňa Kráľa, ZŠ Hodruša Hámre a ZŠ Župkov.

            Naši chlapci odohrali okresné kolo ako prví. Prvé dva zápasy vyhrali a posledný tretí zápas v rozhodujúcom treťom sete prehrali 12:15 so Župkovom.

            Veľkým prekvapením bolo veľká vyrovnanosť škôl vo volejbale. Po dvoch víťazstvách a jednej prehre žiaci obsadili veľmi PEKNÉ DRUHÉ MIESTO.

            Naše žiačky nastúpili rovnako ako naši žiaci proti tým istým súperom. Prvý zápas sme prehrali nešťastne, nakoľko viacej osobných chýb nás pripravilo o víťazstvo. Druhý zápas sme začali dobre, no žiaľ sme s víťazkami okresu prehrali. Posledný zápas sme si vybojovali tretí set, ale žiaľ sme opäť doplatili na osobné chyby a prehrali sme 12:15. Veľmi chcem pochváliť naše žiačky, aj keď nám okres „nevyšiel“ podľa našich predstáv, dievčatá bojovali a boli rovnocenným súperom.

            Ďakujem všetkým zúčastneným žiakom za ich reprezentáciu.

            Zostava chlapcov: kapitán Jakub Noga, Martin Žembery, Samuel Pacalaj, Adam Boroš, Marko Kocian, Martin Beluský a Ctibor Doubrava.

            Zostava dievčat: kapitánka Simona Kamenská, Olívia Trubanová, Viktória Vozárová, Diana Grolmusová a Laura Šadláková.

            Majka Rudzanová a Lucia Považanová

      • 05apr
          • Pedagogická asistentka na konferencii

            Na pozvanie predsedníčky Asociácie špeciálnych pedagógov škôl a poradní, pani Bianky Kubovičovej, som dostala príležitosťčastniť sa odbornej konferencie v Martine.

            Zameraná bola na úskalia v práci špeciálneho pedagóga v kontexte nových legislatívnych zmien. Najviac ma však zaujala prezentácia našich kolegýň, pedagogických asistentiek, z Evanjelickej školy v Martine. S kožou na trh prišli spolu s vyučujúcimi, s ktorými dennodenne spolupracujú.

            Pokladajú za nesmierne dôležité prijímať žiaka takého aký je a byť voči nemu empatickým. Nastavenie spolupráce učiteľ - žiak - rodič - špeciálny pedagóg - pedagogický asistent považujú za nevyhnutnú. Situácie, ktoré mnohokrát vyvstanú a zdajú sa byť náročné, asistentky majú skúsenosť, že ich riešenia bývajú v konečnom dôsledku jednoduché.

            Zdôrazňovali, že práca pedagogického asistenta by mala viesť k čo najväčšej samostatnosti žiakov so špeciálnymi výchovnými potrebami (ŠVVP). Pýtať si spätnú väzbu od žiakov či kolegov - učiteľov vnímajú ako samozrejmosť. Veľmi ľudsky na mňa pôsobilo priznanie pána učiteľa prvého stupňa, ktorý sa netajil obavou s akým človekom bude spolupracovať. Záležalo mu najmä, aby si "sadli" ako ľudia.

            Som nesmierne rada za mnoho inšpiratívnych príkladov dobrej praxe.

            Michaela Stehlíková

      • 04apr
      • 04apr
      • 04apr
          • SME USPEŠNÍ - Grantová výzva nadačného fondu Telekom

            Začalo to mailom od pani riaditeľky a prosbou, či by som sa k nemu nevyjadril.        

                  Takéto maily sa občas objavia. Niekto nám chce niečo dať. Zapojte sa do projektu a dostanete..., ale musíte...  No, tento bol o možnosti doplniť vybavenie školy minipočítačmi micro:bit.

                 Micro:bit je moja slabosť, je to moja „srdcovka“.

                 Na škole máme dve počítačové učebne, jedna je kompletne vybavená micro:bitmi, žiadalo by sa doplniť vybavenie aj do tej druhej učebne. Bolo by to skvelé!

                Pomôcka je to úžasná a žiaci s ňou radi pracujú.

            Doteraz som nikdy takýto projekt nerobil. Pani riaditeľke som ale odpísal, citujem: „Skúsime, nič za to nedáme.“

            Jedinou podmienkou výzvy o grant bolo zapojenie sa žiakov do súťaže v programovaní na micro:bitoch.  

            „Jednoduché“. Tak som sa pustil do písania projektu. Uviedol som, čo robíme so súčasným vybavením, a čo by sme s deťmi dokázali s novým vybavením. A projekt som odoslal.

            V deň uzatvorenia žiadostí o grant, mi prišiel strohý mail, ktorého prílohou bola aj zmluva o poskytnutí grantu. Určite aj so šťastím začiatočníka mi projekt schválili a grant dostaneme. 

               Získali sme finančné prostriedky na kompletné vybavenie počítačovej učebne micro:bit-mi a robotickými autíčkami programovateľnými pomocou micro:bitov.

            A teraz Vás už len chcem poprosiť, DRŽTE NÁM PALCE V SÚŤAŽI V PROGRAMOVANÍ!

            Martin Dojčán

            MARTINOVI VEĽMI PEKNE ĎAKUJEME!

             

      • 03apr
          • Netradičné hodiny čítania v spolupráci s rodičmi

            Počas týždňa k nám do 4. B zavítala nezvyčajná, milá návšteva. Pozvanie do našej triedy prijali maminky  Renka, Jerguša a Lukáška. Keďže marec je mesiacom knihy, prišli deťom predstaviť  zaujímavé veselé, ale i poučné knižky. S radosťou sa pustili do čítania. Neverili by ste, ale deti hltali každé jedno slovo. Bolo to pre nich vzácne. Po prečítaní im maminky pripravili sladké prekvapenie. Ďakujeme veľmi pekne p. Borkovičovej, Mánikovej a Raffajovej. 

            Maťka J.

    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje