• 07dec
          • Sviatok sv. Mikuláša

            Svätý Mikuláš patrí medzi najobľúbenejších svätcov už niekoľko storočí. Prečo je tomu tak? Svätý Mikuláš Mýrsky (pôsobil ako biskup v Myre) a  zaslúži si miesto medzi svätcami nielen kvôli svojej štedrosti a plným mikulášskym čižmičkám.

            Zvyk obdarovať najmenších drobnými darčekmi sa preniesol z Holandska do Severnej Ameriky, kde sa zmiešala s tradíciou dobré deti odmeňovať a zlé potrestať. Z našej tradície však Mikuláš odmeňuje deti preto, že on je štedrý a dobrý, nehodnotí skutky obdarovaných.

      • 07dec
          • Červené stužky 2022

            1. december už tradične patrí celoslovenskej kampani s názvom Deň Červených stužiek. Je to deň solidarity s ľuďmi, ktorí sú HIV pozitívni, či u nich už prepuklo ochorenie AIDS.

            Každoročne sa do tejto kampane zapájajú aj deviataci našej školy. V rámci dňa sa žiaci zúčastnili prednášky, kde sa dozvedeli viac o víruse HIV a aj o tom, ako sa prejavuje ochorenie AIDS. Taktiež si pozreli film Anjeli, kde videli realitu ohľadne AIDS na africkom kontinente. 

            Na záver dňa sme spoločne na znak solidarity vytvorili živú stužku a odniesli sme si plno myšlienok na nevinné africké deti postihnuté touto nevyliečiteľnou chorobou.

            Vaša koordinátorka prevencie, Maťka Bartková

      • 06dec
          • ÚSPECH V TECHNICKEJ OLYMPIÁDE

            Naši traja najúspešnejší súťažiaci zo ŠKOLSKÉHO KOLA technickej olympiády: JAKUB ŠUTKA zo 6. A triedy, FELIX KOVÁČ z 9. A a ERIK ŠÁLY z 9. B triedy zúčastnili OKRESNÉHO KOLA technickej olympiády v Žarnovici.

            Obstáli veľmi dobre. Jakub, ktorý vo svojej kategórii zbieral skúsenosti a súťažil aj so siedmakmi, obsadil PERFEKTNÉ TRETIE MIESTO. Už sa teším na jeho výkon v budúcom školskom roku. Jakuba pripravovala pani učiteľka Mária Rudzanová.

            Erik, ktorého som pripravoval ja a Félix, ktorého pripravovala pani učiteľka Mariana Maslenová, obsadili vo svojej kategórii tiež TRETIE MIESTO a svojim umiestnením si zabezpečili body, ktoré im pomôžu pri prijímacom konaní na nimi vybrané stredné školy.

            Všetkým trom chalanom SRDEČNE GRATULUJEM a ďakujem im za výbornú reprezentáciu našej školy.

            Poďakovanie patrí aj pani asistentke Márii Garajovej za morálnu podporu a skvelú fotodokumentáciu.

            Martin Dojčán

      • 01dec
          • Moderné umenie v ŠKD mravčeky

            Využitie netradičných materiálov pri tvorbe umeleckých diel.

            Deti tvorili moderné a abstraktné umenie za pomoci sklenených guličiek, farieb a krabice. Papier položili do krabice, na papier naniesli farby podľa svojich predstáv, položili sklenené guličky a následne krabicu zavreli a triasli s ňou tak, aby sa guličky presúvali z jednej strany na druhú.

            Po otvorení krabice ich čakalo milé prekvapenie v podobe hotového diela. 

            Bianca a jej mravčeky

      • 01dec
          • Olympiáda v anglickom jazyku

            V mesiaci november sa v našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Prihlásených bolo 32 žiakov. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách.

            V kategórii 1A sa najviac darilo žiakom:

            1. miesto – Tim Kopernický 6.A
            2. miesto – Martin Dojčán 6.A
            3. miesto - Ema Vavrincová 7.B

            V kategórii 1B sa na popredných priečkach umiestnili nasledovne:

            1. miesto - Lívia Šušovicová 9.A
            2. miesto - Filip Kocian 9.A
            3. miesto - Jakub Beňačka 9.A

            Víťaz z každej kategórie postupuje do okresného kola. Obidvom súťažiacim budeme držať palce, nech sa im okresné kolo vydarí čo najlepšie.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujem za záujem pomerať si sily s ostatnými spolužiakmi a otestovať, či preukázať tak svoje vedomosti a zručnosti z anglického jazyka. Well done!!!

            Zuzka Floreková

      • 30nov
      • 29nov
      • 28nov
          • Blokové tematické kooperatívne vyučovanie

            Po ukončení tematického celku Rozlišovacie znamienka sme si urobili "blokovku". Deti pracovali v štyroch skupinách, každá skupina mala svoju farbu. Na úvod boli oboznámení s cieľom a pravidlami, ktoré museli dodržať. Cieľom bolo využiť vedomosti o rozlišovacích znamienkach pri riešení zábavných úloh a rozvíjať spoluprácu v tíme. Úlohou každej skupiny bolo splniť 10 úloh. Vypracovávať ich mohli v ľubovoľnom poradí, na každej úlohe museli pracovať všetci členovia skupiny spoločne, pretože sa hodnotila aj spolupráca v tíme.

            1. Napíšte svoje mená a zakrúžkujte písmená s rozlišovacími znamienkami.

            2. Z čísel od 1 do 10 napíšte len tie s rozlišovacími znamienkami.

            3. Vyvešaj bielizeň na správnu šnúru podľa doplneného písmena.

            4. Vyberte si z krabice 10 príkladov a vypočítajte ich.

            5. Vystrihnite si ľubovoľné geometrické tvary a vytvorte z nich obrázok. Nalepte ho na zadnu stranu svojho papiera.

            6. Vyriešte pracovný list.

            7. Vymyslite 5 slov s dĺžňom, 5 slov s mäkčeňom, 3 slová s vokáňom a tri slová s dvoma bodkami.

            8. V texte(z prvouky)doplňte rozlišovacie znamienka.

            9. Dokresli ručičky na hodinách.

            10. Nakresli ilustráciu k rozprávke O lietajúcej mačke.

            Všetkým skupinám sa podarilo úlohy splniť v časovom limite.

            Po ukončení každá skupina vyhodnotila, ako sa im pracovalo, či sa podieľali na riešení úloh všetci, za čo boli prémiové body. Každá skupina predstavila svoje výtvory, nakoniec som pridelila body ja a vyhodnotila prácu z môjho pohľadu.

            Deti pracovali pekne spolu, disciplinovane a s radosťou. Zasa sme sa zdokonalili v spolupráci a aj výsledky boli oveľa lepšie ako minule.

            Deniska Bátorová a jej druháci

      • 24nov
          • Prevencia v škole

            Žiaľ, denne sa stretávame so správami, v ktorých sa hovorí, že deti sa čoraz viac podieľajú na skutkoch, ktoré hraničia s trestnou činnosťou, či konaním, kedy deti ubližujú sami sebe a nevedia o tom. Preto sme sa rozhodli byť nápomocní v boji proti týmto patologickým javom a zorganizovali sme pre žiakov hneď dve besedy.

            Prvá bola určená pre triedy 7. A a 7. B. Dvaja zástupcovia Mestskej polície v Novej Bani prišli žiakom priblížiť, čo sa už považuje za šikanu a aká môže byť trestnoprávna zodpovednosť mladistvých za ich konanie.

            Druhú besedu viedla pracovníčka RÚVZ zo Žiaru nad Hronom pre 8.A, 8. B a 8. C. Téma bola Legálne drogy a závislosť na nich. Okrem vedomostí v oblasti požívania alkoholu, cigariet či nikotínových vreciek, si mohli žiaci na simulátore vyskúšať, ako vidí a vníma svet šofér, ktorý si sadne za volant v podnapitom stave.

            Všetkým prednášajúcim ďakujeme za dôležité poznatky a žiakom za ich aktivitu a podnetné otázky.

                                      Vaša koordinátorka prevencie, Maťka Bartková

      • 22nov
      • 21nov
      • 16nov
          • MACHUĽKY V ŠKD MOTÝLIKY

            Po papieri perom chodím,

            píšem báseň 10 hodín.

            Kde len pozrieš, samá chyba,

            tu dĺžeň, tam mäkčeň chýba.

            A tu hľa, je machuľa....

            Motýliky nelenili

            a veselé tušové machuľky si vyrobili.

            Zábava to bola veľká,

            veď posúďte,

            aké sú roztomilé naše machuľkové dielka.

            Janka K. a jej motýliky

      • 15nov
          • ZANECHAJME TO PRE BUDÚCE GENERÁCIE – NOVOBANSKÁ VÝŠIVKA

            Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja vydalo v roku 2018 a 2020 obrazovú publikáciu maľovanka Ornament. V roku 2022 pracujú na ďalšej publikácii.

            Pri výskume sa zamerali predovšetkým na textílie zdobené výšivkou. Zozbierané výšivky našli na uterákoch, obrusoch, košeliach, sukniach a zásterách z krojov, kabátoch, čepcoch, rukávcoch, šatkách i lajblíkoch. Výšivka bola rôznorodá, ovplyvnená či už rastlinnými, zvieracími alebo geometrickými motívmi, v prevedení krížikovou výšivkou, hladkovanou, dierkovanou a asi najimpozantnejšou výšivkou s krivou ihlou. V tomto vydaní sa zamerali na mapovanie Novej Bane, Žarnovice a okolitých obcí.

            Ornament 2022 je súčasťou ZABUDNUTÝCH REMESIEL, ktoré realizujú s finančnou podporou Fondu na podporu umenia v projekte POKLADY NA HRONE.

            Zozbieraný materiál poslúžil ako podklad pre žiakov našej základnej škole (6. A a 6. B), ktorí sa s nimi zapojili do projektu. Zapojení žiaci dostali podklady (fotografie ornamentov a ich detaily ) a spolu na tvorivých dielňach si povedali niečo o ornamentoch a ich funkcii. Deti si vybrali ornamenty na základe toho, či sa im páčili, ale prihliadali aj na svoje kresliarske zručnosti a následne ich výtvarne spracovali.

            Pohronské osvetové stredisko ich spracuje v grafickom programe a vytvorí tak maľovanku, ktorá bude jedinečná svojim obsahom aj prevedením v spolupráci so žiakmi základných škôl. Variovaním motívov vznikne JEDINEČNÁ OBRAZOVÁ PUBLIKÁCIA, ktorá  okrem pekného, prinesie aj MAPOVANIE REGIONÁLNEJ KULTÚRY. Maľovanka bude vydaná v decembri 2022 a dostupná na predaj v Pohronskom osvetovom stredisku v Žiari nad Hronom.

             

            ĎAKUJEME Mgr. Magdaléne Gáfrikovej (samostatná odborná zamestnankyňa POS), že sme mohli prispieť k tak prínosnému dielu, z ktorého budú môcť čerpať aj ďalšie GENERÁCIE.

      • 14nov
      • 11nov
      • 10nov
      • 10nov
      • 09nov
      • 09nov
          • BEZMOCNOSŤ, SMÚTOK A NESKUTOČNÝ ŽIAĽ

            Osvienčim – nech niekto povie, že život je...

            Možno mnohokrát v živote riešime malichernosti, ale až tu si uvedomíme  skutočné ľudské utrpenie.

            Prechádzate koncentračným táborom a odvšadiaľ počujete hlasy a cítite pach, ktorý je až príliš autentický. Odvšadiaľ na Vás dýcha nepredstaviteľná hrôza.

            ĎAKUJEME NAŠIM SPRIEVODKYNIAM A CESTOVNEJ KANCELÁRII ČEKAN!

            žiaci deviateho ročníka

      • 07nov
          • BOLO NÁM ZA ŇOU SMUTNO

            Žiaci 4. A triedy veľmi radi spomínajú na pani učiteľku Vierku Kopernickú, ktorá im dva roky s láskou odovzdávala svoje vedomosti a skúsenosti a teraz si znovu užíva zaslúžený oddych na dôchodku. V srdiečkami detí zanechala na seba milú spomienku a vždy sa potešia stretnutiu s ňou, a preto som rada, že prijala moje pozvanie medzi nás.

            Nič netušiaci žiaci sa pripravovali na hodinu slovenského jazyka, keď ich milou návštevou prekvapila bývala pani učiteľka. Radosti bolo na oboch stranách. Pani učiteľka nám prečítala príbeh z knihy, ktorú čítame na hodine čítania a žiaci jej s radosťou porozprávali svoje zážitky z prázdnin.

            ĎAKUJEME P. UČITEĽKA A TEŠÍME SA NA ĎALŠIU VAŠU NÁVŠTEVU!

            Evka L.

    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka)
        045 68 56 017 (riaditeľka školy)
        045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa
        96801 Nová Baňa
        Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje