• 03apr
          • Skúmame s vodou - učíme zážitkami

            Keď sa povie „ochutnávka“, každý si predstaví dobré jedlo. Ja Vám však ponúkam malú ochutnávku toho, s čím sa naše deti stretávajú na hodinách prírodovedných predmetov. Nuž a keďže bol 22. marec- Deň vody, skúmali sme s ňou. Čo?

            Piataci si na biológii pomocou senného nálevu vypestovali jednobunkové črievičky, ktoré potom sledovali pod mikroskopom. Veď voda je základ života a inak to ani nebude! Chráňme ju, aby sme mali, čo piť a vodné živočíchy, kde dýchať a žiť.

            Trochu inak sa vodou zaoberali siedmaci na fyzike. Tí, si vyrobili vlastné kalorimetre ( termosky ) a sledovali, nakoľko im z nich bude unikať teplo ohriatej vody. Taktiež pri tomto pokuse sledovali efektivitu izolačných hmôt používaných pri zatepľovaní.

            Pokusy sú základom zadosťučinenia prirodzenej ľudskej zvedavosti, takže v nich určite budeme pokračovať aj naďalej.

                                                                           Martina B. ( fyzika-biológia )

      • 02apr
          • NAŠI KRÁSNI PRVÁCI

            ĎAKUJEME ZA:

            • príspevok mestu Nová Baňa na:
            • teplákové súpravy s logom školy pre prvákov (Ivona Suchá - Textilná a odevná výroba, Silvia Cibuľová – foto/grafika),
            • tričká a šiltovky s logom školy (VAB s.r.o., každá trieda má svoju farbu),
            • knihu Nika a Leo sa učia abecedu,
            • učebnice, pracovné učebnice a pracovné zošity pre I. stupeň (Ministerstvo školstva),
            • pracovné zošity pre budúcich prvákov na písane (súbor predpisových zošitov k šlabikáru a zošit na nácvik v prípravnom období),
            • školské pomôcky pre prvákov: zástera na výtvarnú výchovu, pohárik na vodu s bezpečnostným uzáverom, obrus na stôl, štetce, guma, fixy vyprateľné, pastelky trojhranné, plastelína, vodové farby, nožnice detské, strúhadlo so zásobníkom, tyčinkové lepidlo, farebný papier A4, výkres A3, výkres A4, voskovky trojhranné, pero Tornado, ceruzka bez gumy, zošit linajkový (slovníček).
      • 01apr
      • 01apr
          • Marcový literatón – dopoludnie s Andersenom

                  Marec je lákadlom pre rôzne atraktívne aktivity viac ako inokedy. To neznamená, že svoj záujem o literatúru nerozvíjame aj po iné mesiace. No marec má svoje čaro...

                Okrem zaujímavej aktivity – Tváre literárnych postáv v našich knižniciach – sme žiakom II. stupňa pripravili Marcový literatón – dopoludnie s Andersenom.

                 V réžii žiačok 9. ročníka si žiaci jednotlivých tried zábavne a hravo zmerali svoje schopnosti i zručnosti pri pamäťových aktivitách, ktoré pozostávali zo zapamätávania si veršov a zapísania ich po zdolaní prekážky vo forme „schodiska“; z tvorenia vtipného príbehu v komikse s Mickeym;  z aktivizovania pamätí vo forme zapamätávania si čo najväčšieho počtu názvov rozprávok H. CH. Andersena počas určitého času;  lúštení tajničky so všeobecným rozhľadom o vode; zo zoradenia príbehu Dievčatko so zápalkami podľa vnútornej kompozície; z riešení prešmyčiek názvov Andersenových rozprávok (hádaniek založených  na premiestňovaní hlások).

                 Všetci sa zdravo a so zápalom riešiteľa zabávali a ani si nevšimli, že sa popritom aj učia určitým zručnostiam a využívajú i svoje skúsenosti. Ich vzájomná podpora a spolupráca  sa niesli celým dopoludním. Veríme, že aj tieto aktivity posilnia záujem o krásu literatúry, ktorá nás učí, že rozdiely sú fajn.

                                                                                                                                    vyučujúce SJL

             

      • 01apr
          • Marcový literatón s I. stupňom

            Tento krásne literáno-marcový čas neobišiel ani žiakov I. stupňa, pre ktorých sme si spolu so žiačkami 9. ročníka pripravili množstvo zaujímavých aktivít, ktoré deťom zatraktívnili krásu literatúry a spolu s nimi pookriali aj pani učiteľky.

                 Ďalšie marcové dopoludnia sa teda niesli v duchu krásy literatúry, kníh a príbehov, pričom deti v našej oáze poznania vítali postavy z nezabudnuteľných Andersenových rozprávok. Všetci žiaci boli oboznámení s osobnosťou H. CH. Andersena, ale i s jeho rozprávkami – poznanie im prinieslo novú skúsenosť alebo nadväzovali už na poznanú skúsenosť, ktorú si ďalej rozvíjali.

                 Prváci sa zahĺbili do tajov nehynúceho príbehu Škaredého káčatka v hranej podobe, ktorý sledovali so zatajeným dychom. V závere príbehu zaznelo životné posolstvo – byť odlišným je v poriadku a všetci si máme pomáhať – na čo nadväzovali aj otázky pre našich maličkých. Tí bezprostredne reagovali a potom si s radosťou vyskúšali, aké to je, keď mám nakŕmiť svojho „kamoša“, ktorý potrebuje podať pomocnú ruku.

                 Druháci a tretiaci sa započúvali do tajov príbehu Dievčatka so zápalkami, cez ktorý sa deťom prihováral známy slovenský herec. Naše rozprávkové postavy vyskúšali aj poslucháčsku  pozornosť detí prostredníctvom otázok, ktoré vynikajúco zvládli, a tým sme vyvrátili fámy                                     o „nepočúvaní“.  Kreativitu sme posilnili vo forme záložiek, ktoré si počas výtvarnej výchovy môžu dotvoriť podľa vlastných predstáv.

                 Pre štvrtákov bola pripravená dramatizácia rozprávky Škaredé káčatko, ktorej sa venovali po spoznaní autora tejto rozprávky i po identifikovaní postáv, ktoré stvárňovali deviatačky.

                  Nakoniec tieto  ročníky čakala práca v skupinách, kde ukázali svoje vzájomné sily, kreativitu, bystrosť či dôvtip, pretože na nich nedočkavo čakali neodhalené názvy Andersenových rozprávok v podobe emotikonov, ale aj pomenovávanie a vyhľadávanie slov v podobe obrázkov, ktoré začínajú na písmeno „m“, keďže máme jarný mesiac – marec.  Štvrtáci dokonca stvárňovali ľubovoľne zvolené postavy a ostatní sa ich snažili identifikovať. Aj takto sme si rozvíjali nielen obe hemisféry, ale aj vzťah k tajom krásy literatúry.

             

            žiačky 9. ročníka a vyučujúce SJL

    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje