• 06okt
          • Raj na Repišti - deň štvrtý 3. A a 3. B

            Posledný plnohodnotný deň školy v prírode sme začali rozcvičkou, pokračovali tornádom a raňajkami.

            Edukačná šou prebiehala za slnečného počasia vonku.

            Začali sme ranným kruhom, kde sme si povedali, čo si vážime na sebe i kamarátoch, potom sme pokračovali opakovaním učiva zo SJL 2.ročníka hravou formou, nasledovala matematika, kde sme si okrem počítania vyrobili aj učebnú pomôcku zo štupľov. Odčitovanie nám dalo zabrať, ale nakoniec sme to zvládli.

            Počas prírodovedy sme pozorovali dravce a hľadali štvorlístky.

            Po chutnom obede a odpočinku sme navštívili pani včelárku, kde sme okrem informácií o včielkach videli aj farmárske zvieratá, ktoré mali u detí veľký úspech.

            Na koniec sme nakúpili včelie produkty a šli sa pobaliť a pripraviť na halloweensku party, ktorá bola veľmi veselá, nikto sa nebál všetci sa tešili. Po nej unavení klesli do postelí a spokojne odfukovali.

            Denisa B. a Adrika K.

      • 06okt
      • 06okt
          • Raj na Repišti - deň tretí 3. A a 3. B

            Deň začal klasicky rozcvičkou, super raňajkami, izbami sa prehnalo tornádo.

            Nasledovala edukačná šou, kde deti rozdelené do fakúlt plnili rôzne vzdelávacie úlohy, ktoré boli prispôsobené areálu chaty.

            Po obede a odpočinku nasledovala hra, ktorá preverila u detí, šikovnosť, odvahu, odhad a logické myslenie. Najprv sa museli v 20 sekundovom intervale schovať, aby ich nebolo vidieť, potom odhadovali vzdialenosť, neskôr váhu. Predposlednou disciplínou boli tri kvapky vosku na dlaň a poslednou 10 sekúnd šteklenia.

            Všetci to zvládli na výbornú.

            Po super večeri, kde rad na duplu siahal až na chodbu, boli langoše, nasledovala hra PAŠERÁCI, kde sa museli nepozorovane prikradnúť do chaty.

            čšina zvládla aj túto náročnú úlohu. To sa potom spalo ako vo vatičke.

            Cez noc nás navštívili škriatkovia a pokradli nám papuče a označili si deti.

            Denisa B. a Adrika K.

      • 05okt
          • Srdečne sme prijali pozvanie

             Dňa 21. septembra 2023 sme prijali pozvanie od žiakov Spojenej školy v našom meste a zúčastnili sa kreatívneho dopoludnia v CVČ. Tu si naši žiaci mohli vyskúšať rôzne druhy činností- plstenie, hrnčiarstvo, paličkovanie, drôtikovanie, pletenie z pedigu...

            Deťom sa dopoludnie veľmi páčilo a užili si tvorivo strávené chvíle.

            Ďakujeme

      • 05okt
          • Raj na Repišti - deň druhý 3. A a 3. B

            Ráno nás zobudila príjemná melódia zo Shreka. Všetci s nadšením pochodovali na rozcvičku a poriadne si rozhýbali telá.

            Po raňajkách nasledovalo, za hudby Pirátov z Karibiku, tornádo, ktoré zmietlo všetky neupratané veci v izbách.

            Keď sa veci dostali na svoje miesto, nasledovala edukačná šou. Tu deti zábavnou formou absolvovali vlastivedu, prírodovedu, matematiku, rozvoj komunikácie a finančnú gramotnosť. V kúpeľnom parku mali zistiť informácie o Sklených Tepliciach. Mohli sa pýtať ľudí, pozorovať okolie, používať svoj um, proste poradiť si, ako vedeli.

            Poradili si s tým bravúrne. Odmenou boli nákupy v suveníroch.

            Po výbornom obede, niektorí duplovali aj trikrát, sme hrali hru MARKETY, ktorá bola zameraná na finančnú gramotnosť, taktiku a pohybovú zdatnosť.

            Po večeri nasledoval futbalový turnaj a minihry vonku.

            Vnútri sme si ešte zahrali hru MALÍ KONTRA VEĽKÍ- učitelia a animátori proti deťom.

            Na záver druhá večera a dobrú noc.

            Denisa B. a Adrika K.

      • 04okt
          • Raj na Repišti - deň prvý 3. A a 3. B

            Repište nás privítalo krásnym počasím. Pekne sme sa ubytovali, naobedovali a vyrazili na matematickú výpravu na hrad Markus. Úloha bola matematicko - pátracia, najprv cestou hľadali čísla a na mieste ich museli spočítať. Samozrejme odmena bola sladká. Večer sme si užili diskotéku s rôznymi súťažami a spokojní a unavení sme sa uložili na spánok.

            Denisa B. a Adrika K.

      • 03okt
          • ÚSPECH V SÚŤAŽI

            Vo štvrtok, 28. septembra, sa dve družstvá našich siedmakov zúčastnili súťaže s preventívnou tematikou „Kto je páchateľ?“ V disciplínach PRVÁ POMOC, STREĽBA ZO VZDUCHOVKY, CIVILNÁ OCHRANA, POLICAJNÁ PRÁCA a HASENIE POŽIAROV získavali indície a na konci museli využiť svoje DETEKTÍVNE SCHOPNOSTI a čo najrýchlejšie odhaliť páchateľa.

            V konkurencii siedmackych družstiev z ďalších piatich škôl nášho okresu, obsadilo družstvo 7. A triedy PRVÉ MIESTO a družstvo 7. B triedy DRUHÉ MIESTO.

            Čo k tomu dodať? Spokojné deti prežili nádherný a úspešný deň a navyše získali pekné vecné ceny.

            OBROVSKÁ GRATULÁCIA všetkým SÚŤAŽIACIM z našej školy a VEĽKÉ POĎAKOVANIE ORGANIZÁTOROM.

            Martin Dojčán

      • 03okt
      • 01okt
          • NAJKRAJŠÍ DEŇ V ŽIVOTE - Európsky deň jazykov na 1.stupni - RADOSŤ BYŤ UČITEĽOM

            Tento rok sme poňali tento DEŇ VO VEĽKOM ŠTÝLE. Každá triedna pani učiteľka si vybrala JEDNU KRAJINU a PREVIEDLA ŇOU DETI pomocou rôznych ZAUJÍMAVÝCH AKTIVÍT.

            V MAĎARSKU bola každá aktivita uvedená v maďarčine a deti sa naučili počítať, zatancovali si ČARDÁŠ a za odmenu ochutnali MAĎARSKÚ KLOBÁSU a pozreli si MIAZGOVCOV v slovenčine aj maďarčine.

            V GRÉCKU spoznali grécku ALFABETU, ornament MEANDER, zatancovali si GRÉCKY TANEC, spoznali heslo novodobých OH "rýchlejšie, vyššie, silnejšie" a ochutnali špecialitu TZATZIKY.

            V ANGLICKU sa hravo oboznámili s krajinou, pozreli si krátku prezentáciu, kde zistili, čo všetko pochádza zo SPOJENÉHO KRÁĽOVSTVA, skladali PUZZLE, vyfarbovali vlajku, stavali BIG BEN, vyrábali KRÁĽOVSKÚ KORUNU a osviežili sa pravým ANGLICKÝM ČAJOM.

            V ČESKU spoznali geografické zaujímavosti a pamiatky, spievali ČESKÉ PIESNE a tancovali. Za odmenu ich pohostil Honzo MORAVSKÝMI KOLÁČMI.

            V RAKÚSKU plnili rôzne úlohy zamerané na získavanie informácií o krajine – NÁRODNÉ JEDLO, zaujímavé miesta. Pomocou obrázkového slovníka sa učili slová PO NEMECKY. VIEDENSKÝ VALČÍK si pozreli v podaní starších žiakov a naučili sa základný krok.

            Vo FRANCÚZSKU sa oboznámili s mapou, vynálezmi, osobnosťami a zaujímavosťami, skúšali čítať BREILOVO PÍSMO, učili sa FRANCÚZSKE FRÁZY, šili LEVANDUĽOVÉ VRECÚŠKA a ochutnali FRANCÚZSKY SALÁM S LIESKOVÝMI ORIEŠKAMI.

            V POĽSKU si pozreli mapu, porovnávali Slovensko a Poľsko v počte obyvateľov, hovorili o BALTSKOM MORI, v prezentácií si pozreli zaujímavosti, osobnosti, jedlá a naučili sa pár POĽSKÝCH SLOV. Prváci vyfarbovali vlajku, starší vypĺňali tajničku a štvrtáci si aj zatancovali MAZURKU.

            V TALIANSKU tvorili mapu z CESTOVÍN, vypĺňali pracovné listy, z ktorých sa dozvedeli farby na zástave, zahrali si taliansko - slovenské pexeso, a to všetko za prezentácie najkrajších  kútov TALIANSKY a jemných melódií TALIANSKEJ HUDBY.

            Každá trieda mala svoj CESTOVATEĽSKÝ PAS, do ktorého po splnení aktivít dostali malú VLAJKU daného ŠTÁTU.

            DEŤOM sa deň VEĽMI PÁČIL, zážitky v nich DOZNIEVALI ešte NIEKOĽKO DNÍ, dokonca padli slová, že to bol NAJKRAJŠÍ DEŇ V ICH ŽIVOTE.

            A pre takéto okamihy je RADOSŤ BYŤ UČITEĽOM.

      • 27sep
          • TEMATICKÉ VYUČOVANIE: Doprava a ovzdušie v III. A

            Tému sme si pekne rozobrali ráno v kruhu na koberci, každý vyjadril svoj názor na danú tému. Následne sme sa rozdelili do štyroch skupín.

            Prvé zadanie bolo urobiť plagát, kde na polovici bude KRAJINA, V KTOREJ ŽIJEM a na druhej KRAJINA, V KTOREJ CHCEM ŽIŤ vzhľadom k životnému prostrediu. Ku každej napísať 4 vety.

            Ďalej každá skupina vymyslela slovnú úlohu k danej téme a nakoniec v rámci ANJ rozdeľovali dopravné prostriedky na ekologické a škodlivé pomocou semafórov.

            Všetkých práca bavila a vytvorili pekné projekty.

            Denisa Bátorová

      • 26sep
          • ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ AKO SA SPRÁVAŤ V ŽIVOT OHROZUJÚCICH SITUÁCIACH

            To je mimoriadne náročná úloha!

            Každoročne organizujeme v rámci vyučovania Účelové cvičenia v prírode. Tento rok sme ich urobili po novom.  Jednotlivé stanovištia boli venované konkrétnym témam napr. pohyb na bicykli, pravidlá cestnej premávky, pohyb na nerovnom teréne, zakladanie  a príprava ohniska, turistika, turistické značky, pobyt v prírode, orientácia, ochrana životného prostredia, budov, majetku, poskytovanie prvej pomoci pri rôznych zraneniach,...

            Žiaci boli spokojní, stanovištia sa im páčili, veľa vedeli, čo bolo pre nich nové sa naučili a na druhý deň si svoje schopnosti overili aj v teréne.

            ĎAKUJEM VŠETKÝM INŠTRUKTOROM - NAŠIM UČITEĽOM za vytvorenie pozitívnej atmosféry na cvičeniach a kurzoch, BLAHOŽELÁM NAŠIM zaujatým a zanieteným ŽIAKOM, že splnili všetky plánované aktivity a úlohy.

      • 21sep
          • SME ŠKOLA, KTORÁ MENÍ SVET

            Program „Školy, ktoré menia svet“ prináša na našu základnú školu balík doplnkových zážitkových aktivít, ktoré neformálnymi a zábavnými metódami podnecujú záujem žiakov o aktívny občiansky prístup, dobrovoľníctvo, budujú ich kritické myslenie, argumentačné schopnosti, schopnosť myslieť v kontexte a v súvislostiach, mediálnu gramotnosť, ale aj morálne hodnoty a empatiu, a tým pozitívne prispievajú k ich všestrannému občianskemu a osobnostnému rozvoju. „Program prepája občiansku náuku, dejepis, geografiu, slovenčinu, cudzie jazyky, náboženskú výchovu, etiku a ďalšie príbuzné učebné predmety a vytvára priestor na to, aby žiaci s pomocou učiteľa hľadali vlastné odpovede na spoločenské otázky, a tiež získali tzv. ‘hands-on’ prístup k riešeniu problémov, ktoré identifikujú vo svojom okolí. 

            Ďalšie informácie o programe nájdete na webovej stránke Škôl, ktoré menia svet (http://skms.sk/) a Inštitútu pre aktívne občianstvo (http://ipao.sk/). Sledujte nás aj na našom Facebooku (https://www.facebook.com/skolyktoremeniasvet.sk a https://www.facebook.com/ipao.sk).

      • 19sep
      • 14sep
          • Deň s Mestskými lesmi Nová Baňa

            V piatok 8. septembra 2023 sa žiaci 1. stupňa zúčastnili pekného podujatia, ktoré organizovali Mestské lesy Nová Baňa pri príležitosti ich 30. výročia.

            Postupným plnením úloh na jednotlivých stanovištiach sa dozvedeli množstvo informácií o lese a živote v ňom, lesných zvieratách, poľovníkoch, sokoliaroch...

            Najväčším zážitkom pre deti bol samozrejme kontakt so živými zvieratami.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie spoločné akcie.

      • 11sep
          • OZNAM

            Milí rodičia,

            srdečne Vás pozývame na triedne rodičovské združenia, ktoré sa uskutočnia v triedach Vašich detí dňa 21. 09. 2023 o 16. 00 hod. O 17. 00 hod. bude stretnutie zvolených triednych dôverníkov jednotlivých tried Rodičovskej rady pri ZŠ Jána Zemana Nová Baňa v prednáškovej miestnosti.

            Tešíme sa na stretnutie a ďakujeme za účasť!

      • 09sep
      • 07sep
          • RANNÉ KOMUNITNÉ KRUHY UŽ AJ V NAŠEJ ŠKOLE

             

            Vidieť vyrastať spokojné a šťastné dieťa v bezpečnom prostredí a podporiť jeho potenciál, je víziou nejednej školy.

            Aj vďaka tomu sme si pedagogickí a odborní zamestnanci zažili workshop so širokou paletou praktických rád, ako žiakov sprevádzať počas ranných komunitných kruhov. Sprevádzal nás ním skúsený a veľmi autentický lektor, a Č-lovek, Peter Humay.

            Deti si prostredníctvom ranných komunitných kruhov nielenže zdokonalia slovnú zásobu a komunikačné schopnosti.

            Predovšetkým poslúžia ako prostriedok prevencie proti šikane, budovaniu rešpektujúcich rovesníckych vzťahov či vzájomnému scitlivovaniu a empatii.

            Michaela Stehlíková

             

            ĎAKUJEME PEŤKO!

            Od školského roka 2023/2024 budeme mať nový vyučovací predmet ŠkoloRáno.

            Pre žiakov 1. – 5. ročníka bude tento predmet v pondelok prvú vyučovaciu hodinu a žiaci 6. - 9. ročníkov budú mať tieto aktivity v rámci rozvrhu v pondelok, v stredu  a v piatok od 7. 15. do 7. 30 hod.

            ŠkoloRáno je stretnutie žiakov a učiteľa (prípadne pozvaných hostí). Cieľom ŠkoloRána je naladiť deti na vyučovanie a učenie sa, umožniť im vyjadriť svoje pocity i názory. ŠkoloRáno je dôležitým nástrojom pozitívneho riadenia triedy, vytvárania bezpečného a podporujúceho prostredia ako predpokladu vysoko efektívneho učenia. ŠkoloRáno poskytuje priestor na upevňovanie pravidiel správania sa v triede, rozvoj komunikačných zručností a kritického myslenia detí, rozvíjanie dôležitých sociálnych zručností (dôvera, pravdivosť, úcta, aktívne počúvanie a najlepší osobný výkon) a vytváranie pozitívnych vzťahov v triede.

      • 06sep
      • 04sep
      • 25aug
    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje