• 30jún
          • POSLEDNÝ VÝLET S P. VYCHOVÁVATEĽKOU BLAŽKOU

            Dňa 23.6.2020 sme sa zúčastnili poznávacieho výletu a zároveň rozlúčkového do „Baziliky minor v Hronskom Beňadiku“. Sprevádzala nás sprievodkyňa, deťom porozprávala o všetkých kultúrnych pamiatkach. Deti si všetko fotili. V závere sme boli pozvaní do prekrásnej čajovne, kde nám uvarili výborný bylinkový čajík s medom, každý dostal koláčik, ktorý som im s láskou upiekla. Boli sme ohodnotení ako najlepšia skupina.

            Autor: p. vych. Blažka Miháliková

      • 30jún
          • ROZLÚČKA V ŠKD S BLAŽKOU

            Dňa 24.06.2020 sa naši štvrtáci rozlúčili aj v športe futbale, ktorý veľmi radi hrali. Štvrtáci ako najlepší futbalisti si zahrali futbal s mladšími žiakmi 1., 2., 3. r. a vyhrali 26:3 bodov. Všetkým som poďakovala a rozlúčila som sa s nimi sladkou odmenou.

            Autor: p. vych. Blažka Miháliková

      • 29jún
          • DIDAKTICKÉ HRY PLNÉ ZÁBAVY

            24.6.sa konali didaktické hry. Žiaci 1.A,1.B, 2.A, 2.B a 3.B ich strávili na ihrisku v obci Brehy. Užili si kopec zábavy pri rôznych hrách, šantili na preliezkach 🏃‍♀️🏃‍♂️🏃‍♀️🏃‍♂️, občerstviť sa mohli v bufete. Všetci odchádzali spokojní.

            Autor: p.uč. Deniska Bátorová

      • 29jún
      • 26jún
          • Vyhodnotenie matematickej súťaže MAKS - 2. stupeň

            V školskom roku 2019/2020 sa do matematickej súťaže z druhého stupňa nasej školy zapojilo 8 žiakov.
            Medzi najlepšími MAKSIHVIEZDAMI zažiarili:

            Hanka Lopúchová z 5.B,

            Aďko Bátora z 5.A,

            Lenka Šutková z 8.B,

            Jakub Šutka z 3.A (riešil piatacké úlohy).

            Títo žiaci boli ocenení veľkým diplomom a vecnými darmi.

            Za účasť v súťaži ďakujeme aj Petre Červenkovej z 9.B, Zuzke Jančokovej z 5.B, Elle Palajovej z 5.B a Veronike Štoselovej z 5.B, ktorí získali Maksáčsky diplom.

            Autor: p. uč. Mima Rajčanová 

      • 25jún
          • ŽIVÁ UČEBŇA

            Naše vyvýšené záhony v živej učebni sa zazelenali vďaka rastlinkám, priesadám a bylinkám, ktoré priniesli žiaci našej školy a aj si ich sami zasadili, niektorí aj s pomocou p. učiteliek. BUDEME SA TEŠIŤ NA ÚRODU!!!

      • 25jún
          • RECYKLUJME!!!

            V utorok 23.6.sa žiaci 1.stupňa zúčastnili besedy o recyklácií a jej význame pre životné prostredie. Pán Branislav Tužinský deťom porozprával, ako u nich v obchode dávajú druhú šancu na využitie kartónom. Priniesol so sebou stroj, ktorý pracuje podobne ako skartovačka a ako do takto spracovaného kartónu balia rozbitný tovar a posielajú ho zákazníkom. Takýmto ekospôsobom nahradili bublinkovú fóliu. Deti si mohli stroj vyskúšať a veľmi ich to bavilo.

            Brano, ďakujeme Ti!

            Autor: p. uč. Deniska Bátorová

      • 24jún
          • KONIEC JÚNA V ŠKD4

            Ako len tie dni rýchlo bežia. Ani sme sa nenazdali a je tu koniec júna. Pekné, ba aj daždivé počasie nás sprevádzalo počas posledných dní v ŠKD. Celú činnosť sme prestriedali v triede, vonku a aj v telocvični. Kamarátili sme sa s loptou, švihadlom, gumou na skákanie, chytali sme loptičku, hádzali do diaľky a osvojili sme si aj základy basketbalu. Bolo že to radosti!

            Zaujímavou činnosťou bolo pozorovanie prírody. Čo všetko nám ponúka príroda? O tom sme sa presvedčili pri pobyte vonku - kvitnúce kvietky, štvorlístky, lietajúci hmyz - čmeliaky a ich príbytky, život okolo potoka a v ňom - kačky a ich mláďatká. Nezabudnuteľný pohľad sa nám naskytol pri pozorovaní rybičiek - ich schopnosť vyskakovať z vody.

            Činnosti v triede boli pestré - hry so stavebnicami, spoločenské hry, hry na   pozornosť – teplo-zima, zvieracie pexeso, kreatívne tvorenie - práca z papiera (veľryba), ozdobné čiapočky, pletenie náramkov, vyrábanie pozdravov ku Dňu otcov, vymaľovávanie maľovaniek a čítanie na každý deň.

            Koníky a deti - hra s malými koníkmi z plastu spájala deti niekoľko dní v triede a aj vonku. Vymýšľanie mien, vyrábanie príbytkov, preskakovanie prekážok a chodenie na prechádzky - toľko radosti vniesli medzi deti tieto štvornohé krásne zvieratká.

            Koľko energie majú deti v sebe? O tom sa presvedčila aj naša pani psychologička Gabika, keď nás potešila svojou návštevou, za čo jej ďakujeme.

            Autor: p. vych. Ľudka Zimermanová

             

      • 24jún
          • NIČ...

            Mamička sa opýta dieťaťa: „Čo ste robili v škole?“ „No, nič“, odpovedá žiačik.To, že sme sa učili hravou formou, prečítali si text, písali v inej polohe, pretože už písať vieme a precvičili si chrbátik, kreslili si, to nie je predsa učenie, si myslia deti.

            žiaci 1.B

            p. zást. Maťka Jakubcová

      • 24jún
          • RELAX

            Deti z I. C si zahrali divadielko „O Červenej Čiapočke“. V priebehu našej voľnej dramatizácie niektoré deti poznamenali, že stará mama preto leží v posteli, lebo chytila Corona vírus. To nás naviedlo na nasledovný aktuálny scenár klasickej rozprávky: babka varovala vlka, ktorý sa ju chystal zožrať, že má Covid 19 a miesto chutnej večere sa dostal do karantény. Všetko dobre dopadlo - babka sa vyliečila a vlk žerie preventívne iba konzervy z Lidla.

            Dňa 17. 6. sme si urobili výlet - opekanie na Tajchu. Deti sa vyšantili na trampolíne, hojdali na hojdačkách, hrali sa v domčeku, na pieskovisku, pozorovali zvieratká. Do školy sme sa vracali „pešobusom“, aj to bol zážitok.

            Autor: p. uč. Renatka Kotorová

      • 23jún
          • AREÁL DO KRÁSY

            Príjemné prostredie, to je pohladenie duše. Zeleň, ale hlavne kvety, nás vždy vedia očariť. O takúto krásu v okolí našej školy sa pričinili nielen naši šikovní žiaci, ale aj zamestnanci.

            „Odtrhol som kvetinu a ona mi zvädla. Chytil som motýľa, zomrel mi v dlani. Až potom som pochopil, že krásy sa treba dotýkať srdcom.“

            Ďakujeme našim sponzorom:rodičom žiakov - rastlinkyZáhradkárstvu Ján Ďurček – rastlinkyp. viceprim. Ing. Karolovi Tužinskému – fóliap. Miroslavovi Kamenskému - štrk

      • 22jún
          • BLAHOŽELÁME VÍŤAZOM!

            Najlepšími Maksáčmi sa stali:

            Šimonko Benč, II. A;

            Kamilko Robert Adamski, II. A;

            Nelka Katinová, II. A;

            Bruno Šediansky, II. A;

            Patrik Denis Bátora, II. A;

            Michaela Moravčíková, IV. B;

            Ivanka Barborová, IV. B.

            Deti získali diplomy a rôzne ceny.

            Autor: p. uč. Mima Rajčanová

      • 21jún
      • 19jún
          • INTEGROVANÉ TEMATICKÉ VYUČOVANIE

            Deti dostali zadanú tému: vymyslieť vlastnú planétu, avatar, písmo ...Na danej téme si precvičili SJL, PRI, VYV, PVC a pri vyhodnocovaní aj matematiku. Pracovali v skupinách, takže si museli rozdeliť úlohy a nakoniec svoj výtvor spoločne odprezentovať. Nakoniec tajným hlasovaním určili víťaza. Všetky skupiny splnili zadanie a výsledky boli naozaj super.

            Autor: p. uč. Deniska Bátorová

      • 18jún
          • AKO SME SA SPOLU HRALI

            Týždňové spolunažívanie v našom ŠKD alebo ,,Ako sme sa spolu hrali !".Ako vieme my dospelí, vo výchove majú hry pre deti nezastupiteľné miesto. Vybavujú ich potrebnými postojmi, učia ich tvoriť si názor, provokujú ich problémy, ponúkajú hlbšie poznanie medziľudských vzťahov i samých seba. Hrať sa znamená možnosť vyskúšať si sám seba v rôznych situáciách, načerpať nové sily a radosť vnímať spolužiakov v iných situáciách, na ktoré sú zvyknutí. A tak sme aj my hrali rôzne hry. Od pohybových na školskom dvore, kde deti cibrili svoju obratnosť, po kreatívno-dramatické hry v triede, kde deti opäť upustili uzdu svojej fantázii a tvorili nielen slovne, ale aj kresbou. Prežili sme naozaj tvorivý a bohatý týždeň.

            Autor: p. asist. Mirka Bartošová

      • 18jún
      • 17jún
          • MOTIVÁCIA

            I napriek tomu, že minulý týždeň nám spŕchlo viac ako ten pred tým, deti ma stále vítali s otázkou: "Pôjdeme dnes von?" :)Vždy sme našli spoločné riešenie a i napriek dažďu, sme trávili veľa času outdorovými pohybovými aktivitami. Vďaka vlastnej vynaliezavosti sa tešili z člnkového behu a spoločne sme sa zabavili aj šprintérskymi bežeckými súťažami. Zvolili si aj vytrvalostný beh (okruhy na atletickom antukovom ovále). Každé z detí si určilo koľko "koliečok" túži odbehnúť. Začali na čísle štyri a napokon svoje ciele niektorí aj späťnásobili :) Deti boli na seba hrdé z prekonávania samých seba :) Navzájom si tiež trénovali hod "vortexom" (detská lopta v tvare oštepu, má aerodynamický tvar).V interiéri školy sa zdokonaľovali prostredníctvom boxerského vreca v silových cvičeniach, koordinácii, vytrvalosti a kondícii.Nechýbali spoločenské hry (Activity = kreatívna hra, Jenga = detská strategická a vedomostná hra na princípe stavania si drevených obdľždnikov, Branin box = hra určená na čas, v ktorej deti skúmajú históriu, vynálezy, svet, či prírodu...).V našich aktivitách nechýbala emocionálna výchova, kde sme sa zhovárali o tom:- Ako sa deti cítia, keď ich pochvália.-Ako sa deti cítia, keď ich pochvália a cítia v tom iróniu (vysvetľovali sme si, čo znamená irónia).-Ako sa deti cítia, keď ich nepochvália.-Čo si na sebe cenia.Deti milujú pravidlá, pretože im dodávajú pocit stability a istoty, preto sme si zaviedli "odchody časov" (pozri foto). Každé dieťa, vrátane mňa, napíše čas jeho odchodu a aj si ho samé sleduje. Deti sa tak učia zodpovednosti. Píšeme si na tabuľu aj čas odchodu, kedy ideme von (pozri foto).Deti vďaka tomu presne vedia koľko času majú na upratanie triedy a na záver si spolu zanalyzujeme ako trieda po uprataní vyzerá a či sa môžeme vydať von za ďalšími úžasnými zážitkami :)

            Autor: p. asist. Miška Stehlíková

      • 16jún
      • 16jún
          • ŠPORT AJ ZÁĽUBY

             

            Minulý týždeň sme odštartovali športovými súťažami, nakoľko sme sa snažili „podľa“ počasia využiť vonkajšie priestory areálu školy. Začali sme individuálnymi súťažami v behu a pokračovali sme súťažením dvojíc. Týždeň bol pestrý, čo sa týka tvorivosti, „stihli“ sme jednu spoločenskú hru Twister. Žiaci sa okrem obľúbenej športovej hry basketbal naučili základné pravidlá florbalu, ktorý ich zaujal natoľko, že každý deň sme začali družinu florbalom.

            V minulom týždni bolo nepriaznivé počasie, svoje aktivity sme preniesli aj do triedy. Keďže sa blíži deň otcov, žiaci si postupne vyrábali darčeky pre svojich otcov. Darčeky sa im veľmi páčili, nakoniec  vyrobili aj  darčeky pre ostatných členov rodiny. Posledný deň družiny bolo veľmi horúco a väčšinu času sme sa zdržiavali v tieni. Žiaci si vytvorili svoj obchod, kde predávali svoje výrobky – materiály, ktoré našli na školskom dvore. Okrem toho si  svoju šikovnosť preverili pri výrobe výrobkov z prírodných materiálov.

            Autor: p. uč. Majka Rudzanová

      • 16jún
    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje