• 24mar
      • 29mar
        • My paper city – Moje papierové mesto
          • My paper city – Moje papierové mesto

            Ešte pred nemilou situáciou s koronavírusom sa na 3 hodinách anglického jazyka v 5. ročníku  žiaci učili opisovať mesto. Rozhodli sme sa s touto témou pracovať formou projektového vyučovania. Žiaci sa naučili nazvať jednotlivé  budovy a miesta v meste, predložky miesta, aby mohli porozprávať o tom, kde v meste sú dané budovy umiestnené. Potom mohli vytvárať texty s opisom. Každá skupina porozprávala o tom svojom meste celej triede  (samozrejme po anglicky).

             Projekty sa im veľmi podarili, tak sme sa rozhodli ich vystaviť vo vestibule školy pri hlavnom vchode. Takýchto šikovných piatakov my máme! (pozri foto v galérii)

            Z. Floreková

      • 28mar
      • 28mar
      • 27mar
        • Súťaž
          • Súťaž

            Žiaci 1. a 2. stupňa Základnej školy Jána Zemana sa zapojili do súťaže Všetkovedko a Expert, v ktorých si overili svoje vedomosti z viacerých oblastí. Celkovo sa do súťaže zapojilo 13 žiakov z 1. stupňa a 11 žiakov z 2. stupňa. S úlohami z rôznych oblastí si výborne poradili a získali pekné umiestnenia. Z prvého stupňa sa najlepšie umiestnil Jakub Šutka z 3. A triedy, ktorý získal titul Všetkovedko školy. Štyria žiaci z 1. stupňa získali titul Všetkovedko a ostaní žiaci získali titul Všetkovedkov učeň, pričom si okrem pekných diplomov odniesli aj rôzne odmeny. Z 2. stupňa sa najlepšie umiestnili dve žiačky, Lenka Šutková – 8. A, ktorá získala titul Expert v oblasti Mozgolamy (bola medzi 30% najlepších účastníkov súťaže) a Hanka Lopúchová – 5. B, ktorá získala titul Expert v oblasti Päť jazykov kultúry a tiež sa vo svojej oblasti umiestnila medzi 30% najúspešnejších riešiteľov súťaže. Všetkým žiakom ďakujeme za účasť v súťaži a prajeme im veľa ďalších úspechov!

             

            p. uč. Miriam Rajčanová – školský koordinátor súťaže – ĎAKUJEME

             

             

              

      • 26mar
      • 26mar
        • Oznam
          • Oznam

            Milí rodičia, milí žiaci!

            Nikto z nás nebol pripravený na náročnú situáciu, v ktorej sme sa ocitli. Preto by som vám rada poskytla možnosť konzultácií, a to na telefónnom čísle 0904 536 735. Pre žiakov som k dispozícii na messengeri pod mojím menom. Naďalej ma môžete kontaktovať aj formou mailu gabrielanehezova@zsjzemana.eu.

            Na webovej stránke v sekcii školský psychológ nájdete informácie, ktoré môžu byť pre vás v tomto čase užitočné.

                                                       Vaša školská psychologička Gabriela Nehézová  

      • 20mar
        • ZABOJUJME V SÚŤAŽI O NAJ ŠKOLU!!!
          • ZABOJUJME V SÚŤAŽI O NAJ ŠKOLU!!!

            ZAHLASUJTE: http://najskola.sk/#about (každý deň môžete hlasovať len raz)
            Z každého okresu na Slovensku postúpi do televíznej relácie iba jedna škola. Nie je dôležité sa len prihlásiť, ale je potrebné zabojovať o priazeň rodičov, starých rodičov a celej komunity, ktorá bude hlasovať tak, aby daná škola z okresu získala čo najviac hlasov.
            Žiaci budú môcť svoju školu, učiteľov, spolužiakov, pozitíva, aj to, čo im v škole chýba, predstaviť v televíznych dokrútkach.
            Naj škola ukáže, že učiť sa dá s humorom, ľahkosťou a že mať vedomosti je skvelá vec. Spoznáme nárečia, kuchyňu, významné osobnosti, záhady a tajomstvá daných regiónov. A víťazná škola si odnesie nemalé finančné prostriedky, t.j. 10 000 €.

      • 18mar
      • 18mar
        • ORIGAMI
          • ORIGAMI

             

            Najväčším želaním každého z nás je: BYŤ ZDRAVÝ!!!

             

            Dojímavý životný príbeh malej Sadako Sasaki chytil za srdce aj našu školu. Zapojili sme sa do projektu ORIGAMI  - ORIZURU (triedy piatakov) pod záštitou Veľvyslanectva Japonska v SR a mesta Žiar nad Hronom. Tento projekt, samozrejme, podporuje aj naše mesto Nová Baňa. Mladé japonské dievčatko malo iba dva roky, keď bola 6. augusta 1945 zhodená na Hirošimu atómová bomba. Výbuch prežila Sadako bez viditeľného zranenia, no ako 11-ročná veľmi ochorela. Chorobu jej spôsobil výbuch atómovej bomby. Chorá Sadako sa dopočula o starej japonskej legende, v ktorej sa hovorí, že každému, kto zloží tisíc origami papierových žeriavov, sa splní jedno želanie. Lenže Sadako mala len jedno želanie - aby sa uzdravila. Posledných štrnásť mesiacov svojho života strávila v nemocnici a za ten čas sa jej podarilo zložiť 644 papierových žeriavov. Po jej smrti priatelia pre ňu zložili ostatné, aby ich mala vysnených 1 000. Dnes sú práve papierové žeriavy v Japonsku neodmysliteľným symbolom mieru. Naším gestorom je p. Miloš Viglašský, autor projektu.

              

      • 18mar
          • Súťaž

              

             

            Milí žiaci našej školy,
            zapojme sme do súťaže vyhlásenej GYMNÁZIOM FRANTIŠKA ŠVANTNERA. Určite je práve teraz ten najlepší čas. Tí, ktorí radi tvoríte a máte záľubu v umení sa môžete realizovať v rámci učenia sa z domu. Vašou úlohou bude vytvoriť portrét tejto významnej osobnosti nášho mesta pri príležitosti 70. výročia jeho smrti.

            Milí žiaci našej školy,
            zapojme sme do súťaže vyhlásenej GYMNÁZIOM FRANTIŠKA ŠVANTNERA. Určite je práve teraz ten najlepší čas. Tí, ktorí radi tvoríte a máte záľubu v umení, sa môžete realizovať v rámci učenia sa z domu. Vašou úlohou bude vytvoriť portrét tejto významnej osobnosti nášho mesta pri príležitosti 70. výročia jeho smrti.

             

            Svantner_Bystra.pdf

            Svantner_foto.pdf

             

      • 16mar
      • 13mar
        • Info - EduPage
          • Info - EduPage

            Vážení rodičia a milí žiaci,

             od pondelka 16. 03. 2020 bolo krízovným štábom vydané rozhodnutie o dočasnom prerušení vyučovania v základných školách. Zatiaľ na dva týždne do 27. 03. 2020.  

            Prosíme Vás o sledovanie nášho webového sídla, kde budeme zverejňovať všetky aktuálne informácie. Odporúčame Vám sledovať aj média!

            Vyučujúci Vám budú celý čas ochotne k dispozícii denne od 7.30 do 13.30 hod. P. riaditeľka v čase od 7.30 do 15.30 hod.

            Učenie sa na doma a aktivity, ktoré si budete precvičovať, Vám budú zasielané od Vašich vyučujúcich cez EDUPAGE.

            Okrem učenia sa, veľa čítajte, hrajte sa, kreslite, maľujte - jednoducho tvorte alebo sa venujte tomu, na čo ste nemali doteraz čas. Pri pobyte na čerstvom vzduchu sa vyvarujte veľkému kolektívu ľudí.

            Rodičia majú nárok na OČR - ošetrovné člena rodiny.

            Prajeme Vám, aby sme sa všetci v plnom zdraví vrátili po dvoch týždňoch opäť do školských lavíc. 

             

      • 13mar
        • Výzva
          • Výzva

            Milí rodičia a široká verejnosť (niektorí),

            vyzývame Vás, aby ste nešírili mylné a zavádzajúce informácie o učiteľoch ZŠ Jána Zemana, ktoré sa nezakladajú na pravde a nepoškodzovali tak meno školy!

            Prítomní pedagogickí zamestnanci zaslali primátorovi mesta čestné vyhlásenie o tom, že nenavštívili žiadne z miest, ktoré sú vyhlásené za rizikové!

      • 13mar
        • Oznam
          • Oznam

            Termíny prijímacích skúšok na stredné školy na overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania sa presúvajú na obdobie od 30. marca 2020 do 30. apríla 2020. Pre jednotlivé stredné školy konkrétne termíny určia okresné úrady, odbory školstva v spolupráci s riaditeľmi škôl.

                

            Testovanie žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov 4. ročníkov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom sa uskutoční v pôvodnom termíne, t. j. 1. apríla 2020 a 2. apríla 2020.

      • 12mar
        • OZNAM
          • OZNAM

            V Á Ž E N Í R O D I Č I A, na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu bude Základná škola Jána Zemana ZATVORENÁ od 16. marca 2020 ( pondelok) do 27. marca 2020 ( piatok - vrátane). Mgr. Mária Jankoveová, riaditeľka ZŠ

      • 12mar
        • DENNODENNÉ OPATRENIA V NAŠEJ ŠKOLE, AKTUÁLNE VO ZVÝŠENEJ MIERE (CHRÁNIME NAŠE DETI)
          • DENNODENNÉ OPATRENIA V NAŠEJ ŠKOLE, AKTUÁLNE VO ZVÝŠENEJ MIERE (CHRÁNIME NAŠE DETI)

            DENNODENNÉ OPATRENIA V NAŠEJ ŠKOLE, AKTUÁLNE VO ZVÝŠENEJ MIERE (CHRÁNIME NAŠE DETI)

            Preventívne opatrenia platné v Základnej škole Jána Zemana proti šíreniu nákazy koronavírusom (prejednané na pracovných poradách s pedagogickými aj nepedagogickými zamestnancami, ktoré boli sprostredkované aj žiakom) :

            - pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu (ukážky učiteľmi žiakom);

            - nedezinfikovať ruky deťom netradičnými dezinfekčnými prostriedkami (napríklad ocot);

            - nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami;

            - pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša;

            - v triedach zabezpečiť jednorazové vreckovky a utierky;

            -  ak má každé dieťa vlastný uterák, zabezpečiť, aby si ich počas víkendu zobrali domov oprať;

            -  zabezpečiť vetranie tried po každej vyučovacej hodine, ak je nutné aj v priebehu;

            -  zabezpečiť izoláciu žiaka od ostatných žiakov v prípade podozrenia na symptómy (zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle,) a bezodkladne informovať zákonného zástupcu – miestnosť č. 36 s dozorom;

            -  vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť;

            - prostredníctvom školského rozhlasu upozorňovať a vyzývať deti na prísne dodržiavanie vyššie uvedených všeobecne preventívnych ochranných opatrení;

            - zabezpečiť zvýšené hygienické opatrenia v sociálnych zariadeniach a v školských jedálňach (upozorňovať hlavne na umývanie rúk);

            - realizovať športové aktivity bez účasti divákov;

            -  zákaz organizovať športové podujatia na verejných priestranstvách;

            - oznámiť žiakom zrušenie okresných, krajských a celoštátnych kôl predmetových olympiád a postupových súťaží a odporúčam učiteľom sledovať ich náhradné termíny na webovej stránke organizácia IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže;

            - nenavštevovať mestskú knižnicu – uzatvorená;

            -  rušia sa všetky lyžiarske zájazdy, školy v prírode, školské výlety, exkurzie po dobu 14 dní;

            - rušia sa všetky športové podujatia organizované športovými zväzmi, fyzickými osobami a podnikateľmi a právnickými osobami od 11. 03. - 23. 03. 2020;

            - apelovať na rodičov, pokiaľ sa ich deti vrátili z oblastí, kde sa koronavírus objavil, aby sami zvážili ich 14-dňovú domácu izoláciu;

            - ak sa žiaci, učitelia, zamestnanci našej školy alebo školského zariadenia vrátili z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia si v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav;

            - ak sa u niekoho z našej školy (žiaka, zamestnanca) objavia počas 14 dní od návratu symptómy spojené s ochorením spôsobeným koronavírusom, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, táto osoba musí ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi (lekár musí poslať sanitku, postihnutá osoba nesmie chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie).

            DEZINFEKCIA:

            • zabezpečiť vetranie miestností po umytí podláh dezinfekčnými prostriedkami, ak je nutné aj v priebehu dňa;
            • v triedach, v kanceláriách, v odborných učebniach (pri počítačoch dezinfikovať klávesnice a myši) dezinfikovať kľučky, batérie, školské lavice, učiteľské stoly, podlahy;
            • dezinfikovať podlahy a zábradlie na chodbách;
            • zvýšiť hygienické opatrenia v sociálnych zariadeniach (dezinfikovať batérie, kľučky, splachovače a sedátka na WC);
            • po uprataní dezinfikovať mopy, handry a ostatné čistiace pomôcky;
            • vybrať hrubé nečistoty, opláchnuť tečúcou vodou a uložiť v  dobre vetrateľnom priestore hore štetinami metly, zmetáky, kefy a mopy;
            • v školskej jedálni dezinfikovať stoly, stoličky, kľučky, parapety;
            • v školskej jedálni postupovať podľa pokynov priamej nadriadenej a dôsledne dodržiavať HACCP;
            • všetky miestnosti v škole (WC, učebne, kabinety,... + telocvične a telocvičné náradie, sprchy a WC v telocvični bude ešte aj dezinfikované  dodávateľsky – firmou počas víkendu.
      • 23mar
      • 11mar
      • 18mar
    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje