• 31jan
      • 13jan
        • Otvorený list
          • Otvorený list

            Otvorený list primátorovi Mgr. MVDr. Branislavovi Jaďuďovi, MBA

            (ktorý podpísalo 50 zamestnancov školy z 54)

            Vážený pán primátor!

            Zamestnancom ZŠ Jána Zemana v Novej Bani nie je ľahostajná úroveň výchovy a vzdelávania v našej škole. Dôkazom našej angažovanosti je dlhodobá snaha o čo najlepšie výsledky našich žiakov a zároveň vytváranie pozitívnej klímy v rámci spolupráce škola – rodina – žiak. My, prevažne pedagogickí zamestnanci ZŠ Jána Zemana v Novej Bani, preto cítime potrebu vyjadriť sklamanie nad výsledkom výberového  konania na funkciu riaditeľa školy zo dňa 10. 12. 2019.

            Naším prvoradým záujmom vždy bolo aj bude udržať dobré meno a pozitívne hodnotenie našej školy, ktoré, žiaľ, bolo počas pôsobenia predchádzajúcej riaditeľky školy naštrbené a ktoré sa vďaka nášmu spoločnému úsiliu dokázalo napraviť, no napriek tomu sú niektorí ľudia, ktorí sa snažia neustále znevažovať našu prácu v prospech žiakov tejto školy.

            Ubezpečujeme Vás, že každý jeden zamestnanec školy si svoju prácu vykonáva svedomito a snaží sa odovzdať škole a hlavne žiakom to najlepšie zo seba. Väčšina rodičov žiakov našej školy to oceňuje, o čom svedčia ich pochvalné vyjadrenia na akciách školy, rodičovských združeniach, či osobných stretnutiach. Mrzí nás neustále osočovanie a vyjadrovanie sa na adresu školy, že škola stagnuje, že kolektív je nejednotný a rozhádzaný a že výsledky žiakov sú slabé. Žiaci našej školy sa zúčastňujú množstva súťaží a olympiád. Umiestňujú sa na výborných miestach s postupom na okresné, krajské aj celoslovenské kolá.  Škola usporadúva rôzne akcie a súťaže. Dovolíme si povedať, že z okolitých škôl sa práve naša škola pravidelne zapája do množstva rôznych súťaží a aktivít. Je na zamyslenie, že o nás rozhodujú ľudia, ktorí v našej škole nemajú deti, alebo len tak z princípu, pretože fandia inej škole a našu školu pritom hania.

            Pán primátor, vážime si Váš osobný záujem o školu, ako aj o dianie v nej po Vašom ustanovení do funkcie primátora mesta. Rovnako sme vďační za rozhodnutie poveriť riadením školy Mgr. Andrášikovú, a to aj napriek tomu, že vo vedúcej funkcii bola takmer rok, no aj za ten krátky čas dokázala  zastabilizovať dovtedy nepriaznivý vývoj v škole a podarilo sa jej navrátiť istotu a dôveru tak medzi zamestnancami, ako i medzi rodičmi, či žiakmi.

            Za posledný rok, kedy bola Mgr. Mariana Andrášiková poverená riadením školy, sa urobilo veľmi veľa preto, aby sme presvedčili rodičov, že našej škole sa oplatí dôverovať a aby nám spokojne zverili svoje deti. To, že sme ich svojou prácou oslovili a presvedčili, svedčí aj neustále rastúci počet žiakov v našej škole. K dnešnému dňu je to počet 403 žiakov. Spokojnosť žiakov a rodičov je pre nás prvoradá. Avšak, aby toto všetko fungovalo, musia byť spokojní aj pedagógovia. Až do 10. 12. 2019 sme spokojní boli a verili sme, že členom Rady školy  ide predovšetkým o to, aby škola prosperovala a napredovala.  Rovnako sme verili, že Rada školy vidí, ako pod vedením Mgr. Andrášikovej  škola funguje. Jej osobným príkladom a pracovným nasadením dokázala  to, že opätovne sme začali chodiť do práce s radosťou, pretože sme vedeli, že máme vedenie, ktoré svojou ľudskosťou podporuje našu snahu odovzdať deťom to najlepšie.

            Mgr. Andrášiková sa rozhodovala podať si prihlášku do výberového konania na funkciu riaditeľa školy len na základe 100 % podpory všetkých pedagogických zamestnancov, ktorí boli prítomní na pracovnej porade v mesiaci september 2019. Všetci  prítomní jej vyjadrili podporu a dôveru. Za krátky čas sa jej vo funkcii podarilo zastabilizovať a zlepšiť vzťahy v kolektíve a hlavne znova namotivovať ľudí k práci v prospech školy, žiakov. Postupne si získala dôveru kolegov, a tak sme znova nadobudli pocit, že vedenie školy si váži našu prácu a že sa môžeme na vedenie s čímkoľvek obrátiť. Podarilo sa zlepšiť informovanosť rodičov a verejnosť o všetkých aktivitách, ktoré sa dejú v našej škole a veľa iného, pre školu prospešného.  Školu považujeme za živý organizmus, ktorý funguje na princípe vzájomnej spolupráce  jednotlivých orgánov, preto sme presvedčení, že školu by mala viesť osoba, ktorá má plnú podporu a rešpekt kolegov. Mgr. Andrášiková našu plnú podporu a rešpekt má.

             

            Po voľbách do samosprávy, ako aj z iných dôvodov, došlo k výraznej zmene v personálnom obsadení v Rade školy pri ZŠ Jána Zemana v Novej Bani. Očakáva sa, že členovia Rady školy budú mať jednoznačný záujem o stabilitu a úspešnosť školy ako takej. Žiaľ, sme svedkami nezáujmu a dalo by sa povedať, že niektorí z členov nemajú problém ani osočovať, či inak znevažovať našu prácu v prospech žiakov. Niektorých členov z Rady školy spokojnosť a názor pedagógov i rodičov nezaujíma.  Môžeme len konštatovať, že okrem členov z radu pedagogických a nepedagogických zamestnancov ani jeden  ďalší člen Rady školy neprejavil záujem prísť sa opýtať, ako funguje škola, ako sme my, učitelia a zamestnanci, spokojní s vedením. Do dnešného dňa väčšina z nich ničím školu nepodporila, nepomohla jej. 

                        Vážený pán primátor, veríme, že Váš záujem o školu je úprimný a že Vám skutočne záleží na jej stabilite a úspešnosti. Preto by sme boli radi, aby aj hlas učiteľov bol vypočutý a nie tak, ako bolo z úst niekoľkých členov Rady školy povedané, že názor učiteľa je nepodstatný.  Veď sú to predsa učitelia, ako aj ostatní zamestnanci, bez ktorých by škola nemohla fungovať a ktorí škole obetavo venujú čas, energiu, a to neraz na úkor vlastných rodín.

            Učitelia a zamestnanci školy sú opäť v neistote z toho, čo ich čaká.

            Vyzývame Vás preto, pán primátor, aby ste na základe vyššie uvedeného zvážili menovanie do funkcie riaditeľky školy uchádzačku, ktorá Vám bola Radou školy na základe výberového konania odporučená.

            S úctou

            zamestnanci ZŠ...

      • 30jan
      • 30jan
        • Oznam pre zákonného zástupcu žiaka
          • Oznam pre zákonného zástupcu žiaka

            Každý žiak školy bude mať vlastnú šatňovú skrinku. Ku každej skrinke sú k dispozícii dva kľúče (1 kľúč žiak, 1  kľúč tr. učiteľ), ktoré dostane žiak na podpis. Po strate kľúča sa náhradný kľúč vyrobiť nedá, musí sa vyrobiť celý zámok. Túto výmenu si bude hradiť žiak, resp. zákonný zástupca žiaka (10,- €). Na konci školského roka žiak odovzdá kľúče od skrinky triednemu učiteľovi. Každú stratu kľúča musí žiak ihneď nahlásiť. Za zamkýnanie skrinky a veci v nej si zodpovedá žiak sám.

      • 21jan
        • Zero waste = nulový odpad
          • Zero waste = nulový odpad

            Keďže nám nie je ľahostajná budúcnosť našej planéty a snažíme sa stále viesť našich žiakov aj zamestnancov školy k redukcii odpadu, rozhodli sme sa v rámci projektu Zelená škola usporiadať v našej škole zaujímavú prednášku dotýkajúcu sa práve tejto témy. Už na budúci týždeň, dňa 29. januára 2020 nám príde pani Petra Slezáková porozprávať o tom, ako sa dá v každej domácnosti množstvo odpadu znížiť a akým spôsobom ísť „na to.“ 

                               koordinátorka Zelenej školy

                                                        Eva Sučanová

             

      • 19jan
      • Kontakty

        • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
        • 0456857317
        • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
        • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje