• 29okt
        • Október - mesiac úcty k starším
          • Október - mesiac úcty k starším

            "Staroba je múdrosť mladosti a mladosť je budúcnosť staroby."

             

            Pri tejto príležitosti sa naši učitelia pravidelne stretávajú s bývalými kolegyňami a kolegami a vždy ich chcú prekvapiť nejakým ručne vyrobeným darčekom a príjemným posedením s kultúrnym programom.

            Tento rok sa však členovia Školského parlamentu rozhodli, že upečú medovníčky. A tak žiačky VI. B triedy spolu s p. uč. Banackou strávili jedno októbrové popoludnie v školskej kuchynke a napiekli aj voňavé darčeky.

            Veríme, že sa nám podarili a dúfame, že budú aj chutiť.

      • 30okt
        • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice
          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

            Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sme zorganizovali podujatie školskej knižnice, ktorého téma - „Inšpirujúci žiaci, tvorivá myseľ: 145. výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského“ – bola inšpirujúcou aj pre nás a naše žiačky a našich žiakov.

                 Veľmi nás  potešilo, keď sa žiaci 9. ročníka rozhodli spoluorganizovať aj toto spomínané podujatie školskej knižnice a nazvali ho Tajovského realita – Tajovského komnata.  V Tajovského realite sa im predstavil samotný J. G. Tajovský, v podaní žiaka 9. ročníka, a určité diela, ako bola Mamka Pôstková, Maco Mlieč, Apoliena či Do konca. Tieto diela si návštevníci vypočuli z čítanej predlohy alebo z filmovanej predlohy vo forme krátkeho videa, ktoré zobrazovalo celú hlavnú myšlienku diela. Okrem spomínaných diel spoznali aj ostatné, ale tie už čítané ako predlohy neboli.

                  Následne boli návštevníci pozvaní do Tajovského komnaty, v ktorej sa im predstavovali zosobnené postavy z vypočutých diel, pričom úlohou žiakov, návštevníkov, bolo identifikovať tieto postavy a potom mohli v skupinkách pokračovať v pripravených aktivitách, pri ktorých sa postupne vystriedali. Čakala na nich tajnička, kvízové otázky, či poprehadzované Tajovského diela.

                 Môžeme spokojne dodať, že prípravu tohto podujatia bravúrne zvládli a odmenou im boli spokojné ohlasy, potlesk, ďakovanie a vysmiate tváre mladších spolužiakov.

                                                                                                                                         vyučujúce SJL

            (pozri Fotoalbum)

      • 25okt
      • 22okt
          • SÚŤAŽ

            Pomôžte našej škole vyhrať financie na nové toalety!

            Milí rodičia, naša škola sa zapojila do súťaže DOMESTOS PRE ŠKOLY.

            Máme možnosť vyhrať finančné prostriedky na prerobenie našich školských toaliet. Pomôcť vyhrať nám môžete aj VY!

            Ako?

            1. Ak kúpite ľubovoľný výrobok pod obchodnou značkou DOMESTOS (vyrábané alebo distribuované spoločnosťou UNILEVER, napr. AXE, CIF, COCOLINO, DOMESTOS, DOVE, SAVO, REXONA, SIGNAL...) a bloček s týmto výrobkom odovzdáte triednej pani učiteľke alebo vhodíte do pripravenej nádobky pri skrinkách.

            2. Bločky so zakúpenými produktmi so značkou DOMESTOS môžete registrovať aj vy sami na stránke www.domestospreskoly.sk.

            Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt domestospreskoly3. Zaregistrujete a prihlásite sa na stránke www.domestospreskoly.sk.  Na tejto stránke nám môžete udeliť 1 hlas za jednu fotku z každej aktivity. (Hlasovať môžu len osoby staršie ako 15 rokov). Každý HLAS znamená pre našu školu 1 BOD. KAŽDÝ HLAS SA POČÍTA!

            ĎAKUJEME!

      • 29okt
        • Raw torta
          • Raw torta

            V rámci školskej akcie "Hovorme o jedle" aj žiaci 9. ročníka na hodine anglického jazyka pripravovali dobroty - Raw torty. Pani učiteľka Banacká zabezpečila recept a priestory, žiaci si poprinášali suroviny. Podarilo sa im vytvoriť chutné raw torty a takáto hodina v kruhu kamarátov sa im páčila.

      • 24okt
        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

            Aj tento rok sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže "Hovorme o jedle", ktorú pripravovali žiaci deviatych tried a pre tento ročník si vybrali, určite aktuálnu tému, a tou je téma raňajok. "Nezabúdaj na raňajky!" s podtitulom "Zdravo - hravo!" sa ozývalo v príjemnej atmosfére dňa "D".

            Po vzornej a pedantnej príprave nátierok (tvarohovej, vajíčkovej, mrkvovej, tuniakovej), sladkých cookies z vločiek, ovocných jednohubiek... sa deviataci sústredili na rannú časť a vítali žiakov s náručami plnými už spomínaných dobrôt. Po raňajšom "prepadovom komande" čakali na žiakov I. a II. stupňa rôzne aktivity, napr. "slepá baba" - ochutnávali jedlá naslepo a hádali ingrediencie, hrali potravinové pexeso, skladali puzzle s obrázkom obilnín, hrali "škôlku" a robili pri každom skoku nejaké aktivity, kreslili svoje raňajky, atď. ...

            Žiakom, ale aj nám, sa tieto aktivity páčili a veľmi nás potešilo, keď sa účastníci tejto akcie pýtali na recepty uvedených nátierok. Ani sme si nemysleli, že až takýto úspech vyvolajú jednoduché a zdravé nátierky, ktoré sú nenáročne na prípravu.

            Ďakujeme!

            (pozri Fotoalbum)

      • 18okt
        • 21. 10. - Deň jablka alebo Deň pôvodných odrôd jabloní
          • 21. 10. - Deň jablka alebo Deň pôvodných odrôd jabloní

                 Viete o tom , že na Slovensku sa v minulosti pestovalo viac ako 300 odrôd jabloní?

                 Vo svete ich dokonca existuje až okolo 10- či 15-tisíc.

                 V súčasnosti ale v obchodoch nájdeme len pár odrôd a pestrosť tak zaniká. Staré odrody boli farebne aj chuťovo pestrejšie a mali široký rozptyl použitia (na sušenie, do koláčov, na zaváranie, na zimné uskladnenie, na pálenie...). Navyše, všetko to boli mohutné stromy, ktoré vydržali niekoľko desaťročí a ľahko sa tak prispôsobovali poveternostným podmienkam. Odrody jabĺk dnes ponúkané v obchodných reťazcoch sú určené len na priamy konzum a predávajú sa len ako stolové ovocie. Pestované odrody jabloní u nás menia aj celkový charakter krajiny.  V minulosti boli ovocné stromy pestované na medziach polí, vysádzali sa na okraje pozemkov alebo  boli pestované ako solitéry na kraji pozemkov a celá krajina bola posiata malými farebnými políčkami. Dnes sa pestujú jablone a ovocné stromy len v rámci veľkých ovocných sadov, ktoré zaberajú veľkú plochu a krajina je tak rozdelená na veľké plochy polí, lúk a sadov.

              Sme radi, že v okolí Novej Bane máme ešte zachovaných pár pôvodných jabloňových sadov, konkrétne na Šibeničnom vrchu alebo na Kostivrchu. Všetky tieto stromy boli zasadené ešte pred rokom 1950 a na ich vzhľade sa podpísal už zub času. Teší nás, že v súčasnosti  zažíva Slovensko návrat k pôvodným odrodám jabloní a aj my si tak v budúcnosti  budeme môcť vychutnať rôznorodosť ich chutí a zmeniť tvrdenia, že jabĺčka môžu byť len kyslé alebo  sladké, červené, žlté alebo zelené.  V rámci škôl sa touto problematikou zaoberá projekt Sadovo. V ňom sa žiaci učia nielen pestovať pôvodné odrody jabloní a hrušiek , ale sa aj ďalej o ne starať  a následne ich plody rôznymi spôsobmi využívať.

                 Ak teda náhodou máte vo vašom ovocnom sade alebo záhrade starú jabloň, chráňte si ju a snažte sa z nej zachovať potomstvo pre ďalšie generácie.  

             

            Eva Sučanová

      • 18okt
          • Finančná podpora na vybudovanie školskej knižnice

             

               

            Nadácia SPP v spolupráci so Slovenským plynárenským priemyslom vyhlásila v roku 2019 výzvu v rámci grantového programu Regióny. Program bol zameraný na podporu verejnoprospešných projektov s cieľom skvalitniť život v obciach a mestách. Základná škola Jána Zemana Nová Baňa v spolupráci s mesto Nová Baňa získala grant v hodnote 1 000 eur pre projekt: Vybudovanie školskej knižnice v Základnej škole Jána Zemana Nová Baňa, za účelom podpory vzdelávania.  

            Výsledkom projektu bolo vybudovanie nových priestorov školskej knižnice. V rámci projektu sa zrealizovala aktivita: zlúčenie žiackej knižnice I. stupňa, II. stupňa a učiteľskej knižnice, a tak sa vytvoril jeden kompaktný celok - nová školská knižnica v priestore základnej školy. Tento výsledok sme dosiahli podporou knižničnej infraštruktúry formou zakúpenia a  vybavenia spomenutého priestoru potrebnými pomôckami ako sedacie tuli vaky, rozkladacie podložky na sedenie, koberec a pracovné stoly. Výnimočnosť projektu spočívala vo vytvorení priestoru plného pohodlia a pokoja s voľným prístupom žiakov ku knižným titulom, čím sme ich motivovali k čítaniu, ktoré rozvíja ich gramotnosť. Cieľom bolo skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu pre všetkých žiakov, ich motivovanie k čítaniu, ktoré obohacuje a rozvíja ich slovnú zásobu, obrazotvornosť, komunikáciu, ale aj pravopis, keďže úroveň čitateľských zručností má v dnešnej dobe klesajúcu tendenciu.

             „Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP a Eustream.“

      • 16okt
        • Levické mliekarne
          • Levické mliekarne

                 So žiakmi šiesteho ročníka sme 4. októbra navštívili Levické mliekarne. Chceli sme, aby žiaci videli, aký význam majú mliečne baktérie, zároveň sme chceli vidieť technológiu spracovania mlieka.

                 Pri vstupe do komplexu mliekarní nás čakali dve pracovníčky, ktoré nás sprevádzali jednotlivými prevádzkami. Počas celej exkurzie sme mali oblečené plášte, na hlavách sme mali čiapky, na nohách návleky. Ako prvú miestnosť nám ukázali laboratórium, kde sa kontroluje kvalita privezeného mlieka. Postupne sme prechádzali jednotlivými výrobnými úsekmi. Videli sme výrobu miláčikov, tvarohu, tavených, tvrdých aj plesňových syrov, plnenie mlieka do fliaš. Na každom úseku sme sa stretli s úžasným personálom, usmiatymi, ochotnými a priateľskými pracovníkmi. Z každého výrobku sme mohli ochutnať, dokonca mnohé výrobky žiakom darovali priamo z výrobného pásu. Bolo veľmi zaujímavé vidieť, čo všetko predchádza tomu, aby sme si mliečny výrobok mohli kúpiť v potravinách.  Určite nielen žiaci, ale aj my dospelí sme boli prekvapení, akú skreslenú predstavu sme o mliečnej výrobe mali. Ak žiakom ostali ešte voľné miesta v ruksakoch, mohli ich vyplniť nákupom mliečnych výrobkov v podnikovej predajni. Boli sme milo prekvapení mliečnym sortimentom a nízkymi cenami, ktorými sme zaň zaplatili. Domov sme sa viezli rýchlikom nielen s plnými taškami, ale aj bruchami.

            Exkurzia sa vydarila, za čo môžem poďakovať všetkým zamestnancom Levických mliekarní na čele s výrobným riaditeľom Ing. Zdenkom Ferienčíkom, ktorý vyjadril radosť z toho, že máme záujem ukázať žiakom aj praktickú stránku života. Ja mu týmto ďakujem za možnosť navštíviť jeho pracovisko a prajem jeho pracovnému tímu kvalitné mlieko, veľa nápadov pri výrobe nových výrobkov, ale najmä veľa spokojných zákazníkov!

            Mariana Maslenová

      • 16okt
        • Účelové cvičenia
          • Účelové cvičenia

                 Účelové cvičenia tento školský rok prebehli pre žiakov piateho a šiesteho ročníka netradičnou formou. Žiaci sa v piatok 27. 09. zúčastnili veľmi peknej aktivity, ktorú zorganizovali pracovníčky Pohronského múzea v Novej Bani a pracovníci oblastnej organizácie cestovného ruchu Región GRON.

                 Najprv si s odborným výkladom prezreli všetky zbierky Pohronského múzea, potom sa zúčastnili prezentácie najkrajších miest nášho regiónu, ktoré im predstavila členka organizácie región GRON.  Prekvapením bolo, že krásy regiónu, v ktorom žijeme, boli prezentované aj občanom Poľska v krátkom videofilme, ktorý sme si so záujmom pozreli aj my. Žiaci sami skonštatovali, že krásu pamiatok, budov a prírodných úkazov, okolo ktorých dennodenne kráčame, si uvedomíme, až keď ich vnímame cez televíznu obrazovku.

                  Najväčšiu radosť mali žiaci z kvízu, ktorý pre nich pripravili členovia organizácie región GRON.  Okrem toho, že si mohli otestovať vedomosti o našom regióne, získali aj množstvo podnetov na lokálne výlety v blízkom okolí. Najšikovnejší žiaci boli odmení krásnymi cenami.

                  Na záver návštevy múzea sa žiaci ešte stretli s členmi miestneho spolku dôchodcov, ktorí prišli do múzea prezentovať svoje umelecké výtvory, ktoré vyrábajú pri spoločných stretnutiach.  Žiaci si pod ich dohľadom mohli tieto techniky aj osobne vyskúšať. Bol to krásny záver príjemného dopoludnia s posolstvom, že aj v pokročilom veku môže byť človek aktívny a prežívať dni s radosťou a zmysluplne.

                 Pomyselnou „čerešničkou na torte“ za týmto predpoludním bola „jarmočná“ nálada, ktorá sa už šírila celým mestom.

                  Na záver by som sa chcela poďakovať všetkým pracovníkom Pohronského múzea, ale aj oblastnej organizácie Región GRON za krásne dopoludnie, ktoré pripravili pre našich žiakov.  Prajem im všetko dobré, nech sa im naďalej darí prezentovať minulosť, ale aj budúcnosť nášho regiónu.

                 Siedmy a ôsmy ročník čakala túra na rozhľadňu Háj. Počas túry mali žiaci za úlohu na rozhľadňu Háj nazbierať prírodniny a odhadnúť ich váhu, poprípade veľkosť podľa predpisu, ktorý dostali na začiatku túry. Motiváciou pre nich bola výhra - kartičky s uprednostnením na obed v dĺžke jedného týždňa.

             

            AKTIVITA:  „Čarovný zoznam“: 

            • ŠISKY o hmotnosti 0,5 kg;
            • VETVIČKA dlhá 0,25 m;
            • KAMEŇ čiernej farby o hmotnosti 300 g;
            • PLECHOVKA;
            • ŽELEZO;
            • ŠPAGÁT;
            • 5 ŽALUĎOV ;
            • 10 ŠÍPOK;
            • HANDRA (Látka) – aspoň o veľkosti 100 cm2;
            • 3 JEDLÉ HUBY (napr. bedľa, dubák, modrák);
            • NA ROZHĽADNI HÁJ – odhad vzdialenosti: 7 m a 50cm.

             

            Na 1. mieste sa umiestnila trieda VIII. B.

             

            A naopak, žiaci deviateho ročníka utužovali vzťahy na Zvoničke, pričom nevynechali ani praktické zvládnutie teoretickej prípravy účelových cvičení. Zachraňovali „zranených spolužiakov“, ktorí uviazli v útrobách novobanského lesa. Záťažové situácie zvládli na výbornú!

            Tešíme sa na ďalšie podobné aktivity!

                                                                                                                          Mariana Maslenová a Lucia Považanová

      • 14okt
        • Imatrikulácia  prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

            Netradičný školský deň zažili prváci ZŠ Jána Zemana dňa 5. októbra 2019. V škole sa uskutočnila slávnostná imatrikulácia – prijatie prvákov do cechu žiackeho. Na úvod všetkých prvákov privítala pani učiteľka Mariana Andrášiková, ktorá je poverená riadením školy. Pre prvákov bol pripravený písmenkový chodník, ktorým prešiel každý prvák a čítal písmenká. Na konci chodníka bola pani učiteľka Andrášiková, ktorá ich veľkou ceruzkou za prechod písmenkovou uličkou pasovala za žiakov našej školy. Po úspešnom zvládnutí čítacích úloh prváčence obdržali pekné darčeky. Na záver sa prečítal sľub, ktorý prváčence potvrdili svojim „SĽUBUJEM“. Prváci zvládli svoj pasovací deň na veľkú jednotku.

            Veľa šťastia, úsmevov a úspechov v škole, milí prváci!                                Fotoalbum

             

             

             

             

             

             

      • 11okt
      • 10okt
        • Info zo stretnutia Zelenej školy
          • Info zo stretnutia Zelenej školy

            Dňa 8. 10. 2019 sme mali prvé stretnutie členov kolégia Zelenej školy. Zišli sme sa takmer všetci a prišlo aj pár nových nadšencov. Spoločne sme rozobrali všetky aktivity, ktoré nás počas roka čakajú . Diskutovali sme o tom, kto z členov môže byť pri danej aktivite nápomocný a ako jednotlivé aktivity zrealizovať. Dostali sme od detí množstvo inšpirácií a veľmi nás teší, že začínajú „žiť“ témou odpad. Mnohí z nich majú plno nápadov, ako myšlienku odbremenenia našej planéty od odpadov šíriť do sveta. Niektorých to tak chytilo, že hneď druhý deň po stretnutí nás vyhľadali a doniesli hotové vlastné  letáčiky na triedenie odpadu. Sme veľmi radi, že máme medzi sebou aj akčných rodičov, ktorí nám s niektorými aktivitami pomôžu. Naše 1. stretnutie spestril aj rozhovor s p. Šedianskou, ktorá pracuje na Technických službách mesta Nová Baňa a je zároveň aj členkou kolégia. Porozprávala nám o tom, ako to na zbernom dvore funguje, čo všetko sa tam dá okrem zbieraného odpadu priniesť   a pridala aj pár zaujímavostí z praxe. No a keďže sme Zelený tím, nechýbalo na stretnutí ani malé sezónne občerstvenie vo forme bio jabĺčok z vlastnej záhradky. Myslím si, že všetci členovia odchádzali z nášho prvého  stretnutia plní energie a zapálení pre myšlienku šírenia degradácie odpadu vo svojom okolí.

             

            Vaša koordinátorka Eva S.  

      • 08okt
        • Zmena účtu  stravníkov
          • Zmena účtu stravníkov

            Réžiu 4 €, ktorú platíte deťom každý mesiac, budete posielať na nové číslo účtu :

            SK76  0200  0000  0016  6584  1853.  Prosím Vás, uvádzajte aj variabilné symboly detí. Za mesiac november 2019 až december 2019 môžete zaplatiť réžiu 8 .

      • 07okt
      • Kontakty

        • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
        • 0456857317
        • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
        • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje