• 21sep
        • Deň bez áut
          • Deň bez áut

            21. septembra sa aj žiaci našej školy zapojili do akcie "Deň bez áut". Akciu organizovalo mesto Nová Baňa a bola súčasťou "Európskeho týždňa mobility".

            Lístočky o potvrdení, že žiak na dopravu do školy nepoužil auto, sa hromadili a stojany na bicykle v našej škole praskali vo švíkoch. Pani riaditeľka nás hneď uistila, že počet stojanov sa zvýši a veľmi sa potešila záujmu o ekologickejšiu dopravu žiakov do školy.

            A teraz čísla.

            Do akcie "Deň bez áut" sa zapojilo 256 žiakov našej školy, čo je vyše 66% žiakov.  Na dopravu do školy použili autobus, bicykel, kolobežku alebo prišli peši.

            Odmenou im bolo chutné jabĺčko a 38 vylosovaných žiakov bolo odmenených vecnou cenou.

            PaedDr. Martin Dojčán

             

             

      • 21sep
        • Kto je páchateľ?
          • Kto je páchateľ?

            20. septembra 2018 sa hneď zrána vybral z našej školy dlhý zástup žiakov siedmeho ročníka. Smerovali na Tajch do areálu Banského dvora. Niektorí z nich boli v úlohe vyšetrovateľov, ostatní mali za úlohu ich čo najviac podporiť. Konala sa tam totiž súťaž "Kto je páchateľ?"  ako súčať projektu "Prevencia kriminality očami detí".

            6. septembra žiaci absolvovali teoretické prednášky, ale uplatnenie teórie v praxi vyvolávalo obavy.

            Naša škola postavila do súťaže dve družstvá. Na súťaži ich však bolo až sedem. Konkurencia bola veľká a kvalitná.

            Vyšetrovatelia - súťažiace družstvá - mali za úlohu na jednotlivých stanovištiach ziskať indície potrebné na odhalenie páchateľa ohavného trestného činu, "krádeže v kempe".

            Na získanie indícií boli potrebné: rýchlosť, sila, mrštnosť, presnosť v strelbe zo vzduchovky, zručnosti pri hasení požiaru, vedomosti potrebné pre záchranu života, kriminalistické vedomosti a dokonca aj vedomosti o civilnej ochrane obyvateľstva v prípade nejakej nehody.

            Súťaž prebiehala na cyklochodníku okolo vodnej nádrže Tajch. Výsledné časy sa pohybovali niečo nad 30 minút a boli ovplyvňované trestnými sekundami získanými na jednotlivých stanovištiach za chybičky a omeškania. Výsledné časy hovorili o veľmi tesných rozdieloch.

            Všetky súťažiace družstvá podali ohromné výkony.

            Družstvo našej školy, zložené zo žiakov VII. A triedy, sa umiestnilo na 5. mieste. Druhé družstvo zo VII. B triedy sa dostalo na stupeň víťazov a obsadilo 3. miesto.

            Zloženie súťažných družstiev:

            VII. A

            Laura Žemberyová

            Šimon Andrášik

            Peter Papánek

            Samuel Tököly

            VII. B

            Veronika Kyseľová

            Michaela Štoselová

            Martin Kamenský

            Miloš Miškela

            Súťažiacim veľmi pomohla podpora spolužiakov.Tí ich počas celej súťaže mohutne podporovali. Nesúťažiaci žiaci VII. A triedy absolvovali celú súťažnú trasu spolu so svojimi "vyšetrovateľmi" a žiaci VII. B vytvorili krásny improvizovaný transparent na podporu svojho tímu /odteraz bude zdobiť nástenku v ich triede/ a dokonca na mieste zložili rýmovaný pokrik:

            Dnes je súťaž pácheteľ,

            tak ty buď súťažiteľ.

            VII. B je najlepšia,

            odhalí páchateľa.

            My máme tím najlepší,

            spolu všetko vyrieši.

            Sú tam 4 ľudia dnes,

            možno že ich uhádneš.

            Vera, tá je bojovníčka,

            veľmi dobrá je aj Miška.

            Miloš s Maťom - chalani,

            tím sú oni s babami.

            VII. B je najlepšia,

            všetko oni vyriešia!

            Perfektná nálada, perfektné prostredie, perfektné počasie a perfektní účastníci.

            Chcem vysloviť poďakovanie organizátorom, spolupracujúcim organizáciám a všetkým zúčastneným za diplomy a ceny, ale najmä za krásny a zmysluplne strávený deň.

            PaedDr. Martin Dojčán

      • 16sep
        • Novovytvorené miesta podporené z eurofondov
          • Novovytvorené miesta podporené z eurofondov

            Mesto Nová Baňa podalo v spolupráci so Základnou školou Jána Zemana Nová Baňa žiadosť o nenávratný finančný príspevok cez operačný program Ľudské zdroje na projekt: Novovytvorené miesta v Základnej škole Jána Zemana Nová Baňa. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v zastúpení Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR schválilo prijímateľovi Základnej škole Jána Zemana nenávratný finančný príspevok v žiadanej výške 188 698,50 eur, čo predstavuje 95% zo zdrojov EÚ a SR.

            Cieľom projektu je zvýšiť inkluzívnosť a rovnaký prístup ku kvalitnému vzdelávaniu a zlepšiť výsledky a kompetencie detí a žiakov. Predmetom projektu je vytvorenie nových pracovných miest v zložení 4 miesta asistent učiteľa a inkluzívny tím v zložení školský psychológ a špeciálny pedagóg. Tím profesionálov sa bude spolupodieľať na procese učenia, realizovať edukatívnu pomoc a pomáhať žiakom so ŠVVP zúčastňovať sa kvalitnejšieho výchovno-vzdelávacieho procesu. Miesto realizácie je Základná škola Jána Zemana Nová Baňa. Doba realizácie: 36 mesiacov. Cieľovou skupinou a merateľným ukazovateľom sú žiaci základnej školy so ŠVVP.

            Prostredníctvom projektu vieme realizovať aj víziu základnej školy, aby každé dieťa zažívalo v škole úspech, aby v rámci svojich možností napredovalo. Naším cieľom je, aby všetci žiaci Základnej školy Jána Zemana získali vzdelanie v hlavnom prúde vzdelávania, bez vyčleňovania jednotlivcov v rámci skupín a zo skupín.   

             

            PhDr. Lenka Šubová

            projektová manažérka

             

             

             

      • Kontakty

        • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
        • 0456857317
        • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
        • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje